foto: Dejan Sandić

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu nas je i ove godine obradovao svojom studijskom izložbom. Od 6. novembra, kada je, na Dan ovog muzeja, otvorena izložba Stolice: vekovi trajanja, pa do 31. januara 2017. godine, posetioci mogu da uživaju u postavci u kojoj je glavna zvezda jedan – reklo bi se na prvi pogled – sasvim običan predmet: stolica.

foto: Dejan Sandić

Izložba Stolice: vekovi trajanja, autorke Marije Bujić, međutim, pokazuje da ovaj komad nameštaja, iako svakodnevan i nama dobro poznat, zaista opravdano može poneti naziv – kraljica enterijera.  Posetioci izložbe mogu da se upoznaju sa različitim vrstama stolica nastalim u periodu od renesanse do secesije, odnosno od 16. do početka 20. veka, ali kroz njenu transformaciju mogu uočiti i promenu istorijskih stilova, načina i prostora življenja, koji se uglavnom odnose na evropsku kulturu i sredine koje su imale uticaja na naše podneblje .

foto: Dejan Sandić

U galeriji Žad u suterenu muzeja, može se videti i prateća izložba crteža mr Mirjane Vojnović. U pitanju su ilustracije – rekonstrukcije stolica od antičkih vremena do renesanse. Početkom i krajem decembra, posetioci će imati priliku da čuju i predavanja na temu stolica.

foto: Dejan Sandić

Stolica kao deo nameštaja, koji nas od davnina prati i bez koje gotovo ni ne bismo mogli da zamislimo odmaranje, rad, pisanje, obedovanje – odnosno našu samu svakodnevnicu, zaslužuje da se što pre prošetate do muzeja i uverite u njen značaj. Postavka izložbe, urađena tako da poštuje sam predmet i stavi ga u prvi plan, sigurno će Vas oboriti s nogu već na samom ulazu u izložbeni prostor, te ćete verovatno poželeti i da se udobno smestite u neku od ovih stolica. Ali, neka na to sačeka Vaša omiljena stolica kod kuće, a na ovoj izložbi uživajte u punom sjaju ovih reprezentativnih eksponata.

piše: Ana Samardžić

Leave a Reply

Your email address will not be published.