foto: Ivana Novaković

piše: Ivana Novaković

Na padinama Fruške gore, u Beočinu, krajem 19. veka, Ede Špicer, veleposednik nemačkog porekla, postaje suvlasnik poznate cementare. Kao uticajan čovek, Ede traži da se u Beočinu podigne dvorac koji će biti vizuelna reprezentacija njegovog ugleda i ekonomskog statusa. Godine 1898. projekat je završen i postaje stecište znamenitih ličnosti.

U duhu eklekticizma, sa raskošnim enterijerom gde je dominirao centralni hol, sa galerijama na spratu i bogato dekorisanom fasadom, ova građevina je plenila izgledom. Oko dvorca se nalazio uređen vrt sa pažljivo izabranim biljkama i životinjama koje su se slobodno kretale. Kao glavni arhitekta navodi se Imre Štajndl poznat po Zgradi mađarskog parlamenta u Budimpešti , podignutoj nekoliko godina kasnije.

Nažalost, kako se bližio Drugi svetski rat, porodica Špicer odlazi iz Beočina i dvorac pada u ruke nemačke vojne komande. Od tog trenutka funkcija objekta se često menjala, od škole do Doma kulture, radio-stanice, preko biblioteke i restorana. Mnogi su se trudili da očuvaju njegovu autentičnost, ali od kad je napušten devedesetih godina,  rapidno propada. Proglašen je za spomenik kulture 1997. godine, a njegova popularnost ogleda se i u filmovima koji su u njemu snimljeni, kao što su Ratnici u kojem glumi legendarni Klint Istvud, zatim Doručak sa đavolom, Crna mačka beli mačor, Uzavreli grad i mnogi drugi.

foto: Ivana Novaković
foto: Ivana Novaković
foto: Ivana Novaković
foto: Ivana Novaković
foto: Ivana Novaković

jul, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.