izvor: http://arete.rs/

Smrt Zeke Manroa je drugi roman koji je napisao poznati muzičar, scenarista i pisac Nik Kejv. Znajući koliko je ovaj muzičar omiljen među današnjom publikom, izdavačka kuća Areté priredila je novo izdanje ovog romana, ukrasivši ga fenomenalnom ilustracijom, čije nam značenje već posle prvih nekoliko stranica postaje jasno. Roman nam donosi priču o jednom antijunaku savremenog sveta, na prvi pogled neuklopivom u svet koji je Kejv svojim delima stvorio, Zeki Manrou.

Zeka Manro je putujući trgovac srednjih godina, alkoholičar, konzument kokaina i drugih opijata, neosvešćen, nepromišljen, povodljiv i nesavestan muškarac. Pored toga, Zeka je i seksualni zavisnik koji po ceo dan fantazira o svim potencijalnim ženama sa kojima bi mogao da spava i koji svu svoju energiju usmerava da to i ostvari. No, sve to možda ne bi bilo toliko tragično da Zeka nije i porodični čovek. Barem na papiru. Dok se on voza u svom žutom Fiat Puntu, pokušavajući da ženama proda kozmetiku koju nosi u svom malom koferčetu dok istovremeno želi da sa svakom od njih stupi u seksualne odnose, a ta mu se želja neretko i ostvaruje, njegova žena Libi kod kuće čuva njihovog osmogodišnjeg sina, Zeku Juniora.

izvor: http://arete.rs/

Barem je tako do neke tridesete strane ovog romana, kada Zekina žena, iscrpljena od muževljevih afera, tragično okonča sopstveni život samoubistvom i ostavlja Zeku Juniora na milost sopstvenom ocu. Samoživi i sebični Zeka je više karikatura od oca koji vucara dete sa sobom, ostavljajući ga samog u kolima dok on pokušava da obrlati, i kao kupca i kao seksualni objekat, svaku ženu na čija vrata zakuca.

Kejv je ovaj roman izgradio na kontrastu između sveta odraslih čiji je Zeka Manro najekstremniji, ali i realan reprezent, i naivnog sveta deteta koji je oslikan kroz lik Zeke Juniora. Junior u sebi nosi sve one premise koje bi trebale da budu istinski važne na ovom svetu, ali koje odrasli često zaboravljaju – bezuslovna ljubav, poštovanje, želja za znanjem i fascinacija ovim svetom, ma kakav on bio.

Već u samom naslovu romana nam Kejv najavljuje šta treba da očekujemo – smrt glavnog junaka. I upravo je to iščekivanje ono što stvara napetost prilikom čitanja.

„– Proklet sam – misli Zeka Manro u iznenadnom trenutku samosvesti svojstvene onima koji će uskoro umreti. Oseća da je negde usput opako pogrešio, ali ta spoznaja traje koliko i otkucaj srca, a zatim nestaje ostavljajući ga u sobi hotela Grenvil u donjem vešu, samog sa sobom i svojom pohotom. Sklapa oči i nasumice zamišlja neku vaginu, a onda seda na ivicu kreveta i lagano se naslanja na tapaciranu dasku uzglavlja. Mobilni drži priklješten ispod brade dok zubima lomi pečat sa minijaturne boce brendija.”

Smrt Zeke Manroa Nika Kejva

Iako je sama tema romana dosta mračna, Kejv je uspeo da je osveži i razbije elementima humora koji često izbijaju kroz stranice ovog romana, što kroz brilijantne opservacije Zeke Juniora, što kroz pojedine komične scene seksualnog predatora Zeke Manroa. Samoj dinamici romana takođe doprinosi i promena brzine pripovedanja, odnosno česta smena brzih i sporih delova romana, kroz koje možemo prepoznati i muzičara Kejva kakvog ga znamo.

Smrt Zeke Manroa je roman koji će vas rastužiti i nasmejati, zbog kojeg ćete se osetiti nelagodno i smireno, ali vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

piše: Tamara Živković

Leave a Reply

Your email address will not be published.