„Hej, jesi li gledao zadnju sezonu The Big Bang Theory?” (TBBT ili Štreberi, kako je serija prevedena kod nas). Odgovori na ovo pitanje se uglavnom mogu svrstati u tri kategorije:

  1. „Ne. Pratio sam prvih par sezona, ali su mi postali dosadni. Samo vrte jedno te isto.”
  2. „Ne pada mi na pamet da gledam takvu glupost… Bazinga! Naravno da sam odgledao!“
  3. sa podignutim nosom „Ne pratim previše televizuju. Ako i odlučim da nečemu posvetim svoju dragocenu pažnju, to će pre biti nešto kvalitetno kao Dauntonska opatija, Westworld (Zapadni svet)

Na malim ekranim se (u Srbiji samo na ekranima laptopova) pojavila nova serija, spin-off TBBT, koje će se, verujem, dopasti i vama, bez obzira na to kako ste odgovorili na gore postavljeno pitanje.

Mladi Šeldon (Young Sheldon) je serija koja prati život i dogodovštine Šeldona Kupera, devetogodišnjeg vunderkinda iz Teksasa početkom devedesetih godina 20. veka. Kao neko ko je pratio TBBT ranije, iako su mi poslednje sezone dosadne, nisam odoleo da bacim pogled na prve dve-tri epizode. I odgledao sam ih sve u roku od tri dana. Vama, koji ste upoznati sa TBBT i sa sitkomima uopšte, želim da naglasim da vam nije potrebno nikakvo predznanje da biste uživali u seriji, kao i da Mladi Šeldon definitivno nije tipična situaciona komedija (ako ništa drugo, nemaju onaj grozan smeh publike koji bi gledaocima trebalo da pojasni šta je smešno).

Mada serija nosi njegovo ime, Šeldon nikako nije jedina glavna uloga. Tu titulu dele svi članovi porodice Kuper – njegova majka (Zoe Perry), otac (Lance Barber), stariji brat (Montana Jordan), njegova dvojajčana bliznakinja – (Reagen Revord), njegova baba po majci (Annie Potts) i sam Šeldon (Iain Armitage). Dugo, dugo nisam video glumačku postavku koja tako dobro paše ulogama koje su im dodeljene, što važi, kako za glavne, tako i za sporedne uloge. Uzmajući u obzir teškoće pronalaska dece odgovarajućeg uzrasta i lika, koja još pritom i dobro glume, Mladom Šeldonu stvarno zasluženo idu sve pohvale.

Od jedne do druge epizode posmatramo Kuperove kako se nose sa problemima u svom okruženju: dodirima sa drugim kulturama, odnosom prema religiji, odnosom sa komšijama i sl, ali ono što je mnogo bitnije i, u krajnjem slučaju, zanimljivije, jeste kako se nose sa porodičnim problemima, tj. jedni sa drugima.

Svađe, zajedničke smicalice i upoznavanje odraslog sveta čini mlađu postavku Kuperovih preslatkim i očaravajućim. Pored njih tu je i Šeldonova baka, Konstanca, koja je, kao i njen unuk, bez ijedne jedine dlake na jeziku. Samo je ona u potpunosti svesna reakcija na takvo ponašanje – i uživa u njima. Kako se svet odraslih nosi sa devetogodišnjakom koji ih prekida u svemu, ispravlja im gramatičke greške i logiku i povrh svega je, nesnosno, (skoro) uvek u pravu svakako je zanimljivo. Ali sve ovo smo već viđali u drugim serijama, pa i u samom TBBT.

Ono što Mladog Šeldona izdvaja i u čemu se, verujem, krije njen najveći potencijal jeste odnos između roditelja i dece. Finansijske (ne)mogućnosti pružanja najboljih uslova deci, jedan roditelj (obično majka) snosi veći deo posla oko njihovog odgoja, nesrazmerna količina pažnje koja se posvećuje jednom detetu na štetu ostale dece i zašto je to tako – ukratko, svi mogući problemi sa decom koji ozbiljno umeju da poljujaju svaki brak nešto je što često viđamo u svojoj okolini, ali retko na malim ekranima. Ta trunka originalnosti je, po mom mišljenju, više nego dovoljna da zavredi vašu pažnju.

Ipak, posle odlične prve sezone, priznajem da sam zabrinut za njenu budućnost. Tačnije, brine me jedan od dvojice njenih tvoraca i izvršnih producenata serije, Čak Lor (Chuck Lorre). Lor se proslavio serijama poput Sibil, Darma i Greg, Dva i po muškarca i TBBT. Ovi i drugi naslovi su, s pravom, neki od najpoznatijih sitkoma na svetu – ali verujem da vam kvalitetan dramski zaplet nije prva asocijacija na njih. Takođe sam uvideo da većina ovih naslova deo svoje popularnosti duguje nesvakidašnjim i pomalo ekstremnim likovima.

Odrasli Šeldon sa IQ-om od 187 svakako nije nešto na šta nailazite svaki dan (ako ikada), ali mladi Šeldon lako prolazi kao još samo jedno dete od mnogih koje se ne snalazi najbolje među svojim vršnjacima. Njegovu porodicu možete naći u svakom gradu na svetu: otac alkoholičar koji nije u najboljim odnosima sa svojom taštom; majka preko čijih leđa se porodica održava na okupu; stariji brat koji prolazi kroz sve radosti puberteta i sestra koja, mada ima prosečnu inteligenciju, uspeva da nadmurdi i muči svog brata.

Pošto ova serija nije tipičan sitkom, nijedan od ovih likova nije banalizovan: alkoholičar nije čovekolika verzija Homera Simpsona čiji je organizam otporan na mast i piće, već čovek iz niže radničke klase koji se ne može suočiti sa životom bez limenke piva; majka ne podnosi teret očuvanja porodice bez ozbiljnog nerviranja, svađa sa mužem i okolinom itd. Njihova depresija, džangrizavost, ogorčenost su očigledni, ali nijednom od njihovih problema serija ne prilazi tmurnom ozbiljnošću, već dečjom iskrenošću samog mladog Šeldona. Kroz vizuru dečjih očiju gledamo sve strašne, smešne, nesvakidašnje i pomalo uvrnute situacije kojima smo i sami okruženi. Opustićete se, nasmejati i uživati dok se budete prepoznavali u svakodnevici porodice Kuper.

Zbog svega navedenog, bojim se da se Loru neće previše dopasti osvežavajuća temperatura novih voda u koje je uplovio sa Mladim Šeldonom i da će ubrzo okrenuti kormilo ka poznatim, toplijim i isplativijim strujama situacionih komedija. Nažalost, takve slutnje su našle svoj osnov u poslednje dve epizode.

Ipak, nećemo skakati pred rudu i sačekaćemo da vidimo šta nam druga sezona donosi (koja se očekuje na jesen ove godine). Treba imati na umu i to da su u samoj TBBT već uspostavljene neke zanimljive smernice i događaji u prošlosti odraslog Šeldona, koje tek treba da nastupe u budućnosti mladog Šeldona. Ovde vam ih neću otkrivati, ali svakako održavaju nadu da će serija sačuvati određeni nivo kvaliteta. A ukoliko bi ispunila potencijal koji je nagovestila, serija Mladi Šeldon ima mogućnost da bude svrstana uz najkvalitetnije i najuspešnije komične serije ove decenije kao što su The Office, Parks and recreation, HIMYM (prvih par sezona) i druge. Prijatno bindžovanje.

piše: Diletant – Igor Belopavlović

jul, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.