ilustracija: Ljiljana Đajić

piše: Aleksandra Vujić

Ovog meseca ponovo idemo u Egipat, ali ne na letovanje, nego da upoznamo Sekmet. Sekmet je solarno božanstvo, boginja ratnica, zaštitnica faraona. Njen zadatak je da usmerava faraone prilikom ratnih pohoda, ali i da ih posle smrti odvede u zagrobni život. Upravo zbog ove uloge, postolja na koja su smeštana balsamovana tela preminulih faraona često su imala ugravirana njena obeležja ili lik. Ćerka je boga sunca Ra, supruga boga Ptaha i majka Nefertemu, a povezana je sa Hator i Bastet.

Upoznali smo je delimično u tekstu o boginji Hator – kada je Ra oslabio, došlo je do pobune onih koji su hteli da ga smaknu, međutim Ra šalje Hator koja je preuzela lik gnevne Sekmet i tako polazi da uništi smrtnike koji su se drznuli da ne poštuju boga sunca Ra. U tom se pohodu malko zanese i njen gnev preti da uništi čovečanstvo. Sam Ra mora da je na prevaru obuzda ne bi li smirio njene razorne moći, boji reku piva u crveno ne bi li je naveo da misli da je to krv kako bi to popila. Tako i bi, Sekmet je halapljivo popila svu tu „krv”, napila se i konačno je mogla biti obuzdana.

Vidimo da ovu boginju nimalo ne treba potcenjivati. Iako je mirna i staložena dok je spokojna, čim nešto naruši njen mir, postaje vrlo opasna. Tada joj iz očiju izleću plamene strele i svojim vrelim, pustinjskim dahom uništava sve pred sobom. Oni koji su bili u njenoj milosti mogli su da računaju na zaštitu od kuge i bolesti, dok su njeni neprijatelji imali razloga za brigu, jer Sekmet ima moć i da baca pošasti i širi bolesti na one koji joj nisu po volji.

Sekmet je sa Nefertimom i Ptahom činila trijadu koja je posebno bila poštovana u Memfisu, gde se Ptah smatrao bogom stvaraocem.

Prikazivana je kao lavica ili žena sa glavom lavice. Nosi crvenu haljinu, a na pojedinim umetničkim delima je i naga. U ruci, standardno za egipatska božanstva, može držati ank, a na glavi joj se nalazi solarni disk, obeležje solarnog božanstva. Ponekad je prikazivana i scena na kojoj Sekmet doji mladog faraona. Ovakvom postavkom prikazuje se bliskost nje i faraona i to je bio još jedan od načina na koji je faraon pokušavao da ojača svoju vlast i položaj.

Koliko je snažan njen kult pokazuje i podatak da je u samo jednom pogrebnom hramu stajalo više od sedam stotina statua Sekmet. Njihovu izgradnju naredio je faraon Amenhotep III kako bi zaustavio epidemiju kuge. Brojni hramovi izgrađeni su i po različitim delovima pustinje, naročito u delovima gde je bilo mnogo lavova, verovatno u nadi da će Sekmet umiriti ove divlje životinje. Njoj je bio posvećen i festival na kojem se ritualno ispijala velika količina vina, simbolišući trenutak kada je Hator, u obličju Sekmet, skoro uništila čovečanstvo, a Ra ju je zaustavio tako što ju je na prevaru napio. Festival je bio vrlo posećen, čak desetine hiljada ljudi je dolazilo da učestvuje u njemu.

avgust, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.