foto: MoonQueen

piše: MoonQueen

Jesen je pravo vreme da posetite Valjevo i njegovu Modernu galeriju u kojoj će do kraja novembra biti otvorena izložba slika Saše Marjanovića Preobražaj. Na ovoj izložbi imaćete prilike da vidite neka od dela koja je umetnik stvarao tokom prethodnih decenija, tačnije, u periodu od 2007. do 2023. godine. Kako samo ime izložbe kaže, u pitanju su dela koja za temu imaju neku vrstu metamorfoze i prelaska iz jednog stanja u drugo, metaforično ili doslovno.

Jedan broj izloženih slika bavi se temom detinjstva, ali ne njegovom bezbrižnom stranom, već naprotiv, trenucima u kojima dete počinje da shvata tajne formule protoka vremena i svoje kretanje kroz njega. Marjanović detinjstvo sagledava upravo kao period preobražaja, ispunjen njegovim potencijalom – kada smo mali, uglavnom snivamo o odraslom dobu i jedva čekamo da iz detinjstva iskoračimo napred, sluteći da nam budućnost donosi nešto mnogo bolje, da bismo pak u odraslom dobu izgovarali rečenice poput: „Sve bih dao da se bar na dan vratim …” u taj nevini, naivni svet iz kojeg smo žurili da pobegnemo. Zato je kretanje, makar u mašti i snovima, nezaobilazni deo detinjstva sa koje god njegove strane da se nalazimo.

foto: MoonQueen

Posmatrajući izložene slike dece koja u rukama imaju lutke može nas prožeti jeza – to nisu Predićeva ili Zmajeva nevina dečica zaokupljena sitnim nestašlucima kojima nam greju srce; ne, u pitanju su deca na pragu adolescencije, devojčice koje svesno svojim lutkama otkidaju ruku shvatajući da je lutka ipak samo predmet (nad kojim se nasilje može izvršiti bez prevelikih posledica), predmet koji im uskoro više uopšte i neće značiti. Zbog toga ove slike obiluju setom i melanholijom ali i izvesnom dozom nelagode koja je pak i neizostavni začin svake velike promene u životu.

Kretanje je tema i onih slika koje nas već svojim naslovom upućuju na pokret. Videćete seriju mračnih ulica, građevina i vrata kojima bismo se uživo nerado uputili sami, noću i peške, a koji nose zajednički, jednostavan naziv Prolaz. Jasno nam je da je prolaz u isto vreme i svojevrstan prelaz, ništa manje strašan od ulaska u pubertet ili starije razrede osnovne škole.

foto: MoonQueen

Jedan od najstrašnijih prelaza-prolaza u životu je onaj finalni, prelazak iz ovog u onaj svet, večita tema umetnosti od najdrevnijih civilizacija, očuvana u mitologiji i folkloru gotovo svih starih i novih naroda sveta. Marjanović joj se okreće predstavljajući Stiks, jednu od četiri reke podzemnog sveta, čija je voda na dvema izloženim slikama ipak jasno plava, kao da je u pitanju bilo koja pitoma poznata ovozemaljska reka okupana suncem vedrog dana. I sam lađar, mitski Haron, kapetan barke kojom duše polaze na poslednje putovanje, predstavljen je kao običan čovek u savremenoj garderobi čija pojava ničim ne pokazuje da je put njegovim čamcem nepovratan za sve, bez izuzetka.

foto: MoonQueen

Preobražaji sačuvani u pričama, putevi i putanje književnih junaka, mogu se prepoznati na mnogim Marjanovićevim slikama. Tako ćete imati prilike da vidite kako umetnik prikazuje Malog princa, ali i njegovog starijeg drugara iz srpske bajke, Kraljevića. Tu su i interesantne interpretacije bajke Nemušti jezik – umesto najčešće ilustrovanog trenutka ove priče, kada čobanin stupa pred Zmijskog cara, Marjanović bira da prikaže šumski požar kojim sve počinje i u čijoj se titravoj daljini tek nazire ljudska figura. Zahvaljujući našem poznavanju bajke, naslućujemo ishod, ipak, kuda će se uputiti seljak sa ove slike nije unapred predodređeno.

foto: MoonQueen

Dva najveća platna sa kojih nas posmatraju dva ozbiljna, usudiću se da kažem, androgina lica, nose naziv Biberče. Ponovo se umetnik osvrće na lokalni folklor i ponovo bira neobičan kadar da prikaže bajku koju bi trebalo da svi dobro znamo – da li su krupne oči koje nas posmatraju sa visine platna oči majke koja je plakala noćima moleći za porod, ili oči nesrećne devojke koju junak spasava, ili je pak tekstura slike nalik kori drveta aluzija na jablan koji bi trebalo Biberče jednog dana da nadraste? Ja nemam tačan odgovor, samo pitanja, a vi ako se ne bojite pogleda Gorgone (izložene u drugoj prostoriji galerije), kretanja, preobražaja i prelaska, dođite u Valjevo, pređite preko Kolubare, posetite Modernu galeriju i javite nam utiske sa izložbe.

novembar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.