ilustracija: Srećko Radivojević

Najveći heroj stare Persije – Rustem (ili Rostam), sin Zala i Rudabe, već pre rođenja pokazivao je svoju neverovatnu snagu. Dok je još bio u majčinoj utrobi porastao je toliko da je život Rudabe bio ugrožen. Kao dete je jednim udarcem usmrtio belog slona koji je pripadao jednom kralju, a nakon toga sam je ukrotio svog konja, Rakša. Nakon toga otac ga je poslao na vojni zadatak. Naime, Rustem je trebalo da osvoji tvrđavu na planini Sipand, što je i uspeo. Tokom godina snaga i veština su se samo uvećavale.

Rostam, persijska minijatura, izvor: Wikimedia

 Verni pratilac Rustema, konj Rakš, doveo ga je i do Tahmine, princeze sa kojom će imati sina. Dok je jednom prilikom bio u lovu, Rustem je zaspao. Dok je on dremao, konj mu je ukraden. U potrazi za njim Rusten je stigao do palate Afrasijaba, kralja srednjoazijskog carstva koji je imao kćerku Tahminu. Rustem i Tahmina su proveli noć zajedno, a sutradan, pre nego što će otići, on joj je dao kopču koju ona treba da da njihovom budućem sinu.  

Tahmina je rodila sina Suhraba, koji je s vremenom postao veliki ratnik. Ipak, žudeo je da upozna oca i zbog toga je napao Persiju, nadajući se da će ga tako upoznati. Kada je napad izvršen, persijski car je na bojište poslao Rustema koji je sakrio svoj identitet. On se Suhrabu predstavio kao rob, kako bi ga naveo na pomisao da su u Persiji čak i robovi toliko jaki i umešni, te da bi ga zastrašio. Otac i sin borili su se dugo, ali pobednika nije bilo na vidiku, obojica su bili odlični borci. Drugog dana borbe je Rustem uspeo da savlada Suhraba i da mu slomi kičmu. Suhrab mu je na samrti pokazao kopču dok je pretio očevom osvetom. Rustem je kasno saznao da je ubio sopstvenog sina, a u znak žalosti mu je podigao zlatnu grobnicu.

Afrasijab je znao da njegov unuk ide u borbu protiv svog oca, ali je ćutao. Nadao se da će Suhrab ubiti oca, ili da će, ako Rustem pobedi, nakon što sazna šta je učinio, umreti od tuge. Bez Rustema, Afrasijabu bi bilo lako da pokori Persiju.

 U Šahnami (Knjizi kraljeva) spevu persijskog pesnika Firdusija opisani su, između ostalih, mitova i legendi, i Rustamovih Sedam podviga. Ovaj heroj je ove podvige izveo kako bi spasao persijskog cara kojeg su zarobili demoni. Podvizi uključuju borbe protiv raznih natprirodnih bića poput zmaja i demona, kao i borbe protiv veštica i opasnih životinja. U svim podvizima pomoćnik mu je bio Rakš.

Iščašeni porodični odnosi došli su glave i Rostamu. Njega je ubio Shagad, polubrat, zbog ljubomore. Šagad je iskopao duboku rupu nalik na bunar i napunio je raznim otrovnim sečivima. Rustem je sa svojim vernim Rakšom upao u tu rupu, ali je pred samu smrt uspeo da se osveti. On je, umirući, zatražio od polubrata luk i dve strele. Šagad mu je to učinio, misleći da je Rostam već bezopasan i da će uspeti da pobegne. Ipak, Rostam je uspeo u svojoj nameri, odapeo je strelu koja je prošla kroz stablo drveta i ubila Šagada, a nakon toga je i sam skončao.

piše: Aleksandra Vujić

jul, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.