foto: Pinterest

piše: Pavle R. Srdić

Uvek sam se trudio da vam na jedan kulturan i fin način predstavim neku lepu pesmu, uobičajene tematike – ljubavne, rodoljubive ili setne. Međutim, ovoga puta mi je na pamet pala seksualna tematika u onom svom rudimentarnom ruhu. Naravno, dragi moji čitaoci, to ne znači da ćemo u ovom tekstu psovati ili seksistički karakterisati, već eto… Mada, zapravo, tema pesme i nije seks kao takav, već jedna dama koja se bavila najstarijim zanatom, a koja je vokalnom solisti benda koji ovu pesmu izvodi pružila jedno bizarno, nezaboravno veče.

Kao što rekoh, tematika možda nije uobičajena za ove tekstove, ali u potpunosti paše ekspresiji benda koji ovu pesmu izvodi. Štaviše, australijski hard rok velikani AC/DC su poznati po škakljivim tekstovima na temu muško-ženskih odnosa i znali su da zapevaju o damama koje prodaju svoje telo, o načinima kako da se otarasite dosadne žene, o tome kako je to kad imate polnu bolest i tome slično. Naravno, momci iz Sidneja nisu vulgarni, već, eto, imaju pik na takve teme i ne čudi to što im je publika većinski muška, Dakle, većinski, ne totalno. Inače, AC/DC je jedan od autorovih omiljenih bendova i ujedno jedan od retkih bendova koji voli jednako kao što ga je voleo kada je imao petnaest godina.

Elem, prelazimo na stvar. Ovoga puta osvrćemo se na singl možda i komercijalno najpopularnijeg hard rok sastava na svetu, grupe AC/DC, pod nazivom Whole Lotta Rosie. Ova pesma je osvanula na globalnom muzičkom nebu krajem jula 1977. godine u okviru uspešnog albuma Let There Be Rock, dok je kao singl izdata u avgustu iste godine, ali samo za evropsko tržište, što je, videćemo kasnije, doprinelo tome da inicijalno beleži gotovo nikakvu popularnost. Kao što se iz naslova vidi, pesma je o Rouzi, jednoj korpulentnoj prijateljici noći, sa kojom izvođač pesme provodi burnu noć. E, sad, ko je zaista bila Rouzi, šta se stvarno od svega dogodilo sa njom i koja je njena dalja sudbina?

Pesma je bazirana na istinitom događaju. Ali o ovom istinitom događaju postoje dve, ne toliko usaglašene verzije, mada to nije važno, jer i jedna i druga upućuju na isto – burnu i bizarnu noć. Naime, prema navodima samog izvođača pesme, sada pokojnog Bona Skota – koji je imao afinitet prema krupnijim damama – nakon jednog od mnogobrojnih nastupa grupe tokom sedamdesetih godina, u bekstejdžu nakon koncerta pojavila se izvesna Big Bertha ili, po naški, Debela Berta, koja se suočila sa članovima grupe i postavila jasno pitanje ko će od njih da vodi ljubav sa njom. Napomene radi, svi članovi grupe AC/DC su u tom trenutku – a ni kasnije neće biti drugačije – ljudi sitne konstitucije, npr. braća Jang, gitaristi grupe, visoki su oko metar i šezdeset, dok je sam Bon Skot bio nešto viši od metar i sedamdeset. Elem, u pitanju je bio muški ponos, ponos grupe, ali izvesno i strah da dama ne linčuje sama celu grupu, jer je, po kazivanju Skota, bila teška kao svih pet članova benda zajedno. Skupio je hrabrost, desilo se šta se desilo, a Berta je nakon svega iz svoje torbe izvadila veliku crnu svesku sa reckama i hladno konstatovala da joj je Skot trideset i sedmi partner tog meseca. Skot je bio začuđen i zadivljen u isto vreme, a Bertu je za potrebe pesme prekrstio u Rouzi.

Međutim, druga priča dolazi od pomenute gitarske legende i solo gitariste grupe, Angusa Janga. U jednom intervjuu iz devedesetih godina, Angus je prepričao drugačiji splet okolnosti koji je postao inspiracija za ovaj hit. Naime, nakon jednog koncerta u Tasmaniji, Bon Skot je izašao u provod u gradu u kojem su svirali. Kao veliki ljubitelj dobre kapljice, jednostavno je morao. Šetajući ulicom, odjednom je začuo kako ga neko doziva. Bile su to lokalne noćne dame, među kojima i famozna Rouzi. Teško žabu u vodu naterati – Rouzi i drugarice su Skota častile pićima, a dotična se pevaču pohvalila kako je ovog meseca spavala sa čak dvadeset i devet poznatih muškaraca. Noć se udavila u maliganima, a sledeće čega se pevač sećao jeste buđenje u nekakvoj sobi, gde je spavao do zida, a gde su se na drugoj strani ležaja nalazile nage Rouzi i njena drugarica. Opevana dama se, videvši da se Skot budi, nagla prema svojoj drugarici i rekla: „Dvadeset deveti”.

Pošto je tematika takva kakva jeste – golicljiva – tako je zagolicala i javnost nakon objave pesme, koja se dala u potragu za identitetom izvesne Rouzi. Ono što se moglo na osnovu pesme naslutiti – ne dovodeći u pitanje egzaktnost i, uopšte, tačnost podataka datih u stihovima – Rouzi je žena iz Tasmanije, koja teži devetnaest kamenova – što je oko sto dvadeset kilograma, ima proporcije 42-39-56 u inčima, ili metrički prevedeno 106-99-142 u centimetrima, što nalaže da se radi o vrlo korpulentnoj dami. Za inče ste verovatno i čuli po filmovima, ali mera kamena (stone) jeste takozvana britanska imperijalna mera za težinu i sastoji se od 14 funti, odnosno, u nama poznatoj meri iznosi 6,35 kilograma. Kao i sve imperijalne mere, veoma neprecizna i komplikovana, a razlikovala se od države do države – primerice, u Engleskoj kako je navedeno, dok je u Litvaniji i u Dancigu ova mera iznosila ekvivalentno oko 15 kilograma, što je drastična razlika. Od ostalih podataka iz pesme dobijamo to da Rouzi nije neka lepotica – tako kaže tekstopisac – ali da je neverovatna u krevetu. Da sumiram: tekst možete i sami pročitati.

foto: Pinterest

Decenije su prošle dok 2021. godine neumorni biograf benda, Džesi Fink, nije izneo podatak da se radi o devojci po imenu Rouzmeri Garsija, koja je zaista bila iz Tasmanije, i bavila se prostitucijom, najverovatnije – i nažalost – da bi finansijski podupirala svoju heroinsku zavisnost. Fink dalje navodi da se uopšte nije radilo o nekoj burnoj noći na mah, već o nekoj vrsti – nazovimo to moderno – kombinacije, jer su Skot i Garsija delili iste ljubavi, tačnije poroke – alkohol i heroin. Prema daljim navodima, viđali su se oko šest meseci. Imala je crvenu, kovrdžavu kosu i bila je visoka i krupna. Fink je dalje sumirao da je njena priča tužna i da je umrla sa dvadeset i dve godine od posledica predoziranja heroinom. Tragove o identitetu Rouzi Finku je dao bivši basista grupe, Mark Evans, koji mu je rekao da se radi o krupnoj, crvenokosoj dami sa loknavom kosom i da ne podseća baš na damu opisanu u pesmi. Fink je 2023. godine na svom blogu objavio i fotografiju dotične Rouzi.

Uprkos tužnoj sudbini, Rouzi je kroz ovu pesmu definitivno postala besmrtni lik u popularnoj kulturi. Od samog momenta izdavanja pesme, ista je jedna od glavnih pesama na svim živim nastupima benda, a izvođenje prati i posebna koreografija. Naime, kada se začuju uvodni rifovi, publika počinje sa skandiranjem imena Angus, a iznad scene se naduvava džinovska lutka u obliku krupne, oskudno i izazovno obučene dame, koja prati ceo tok izvođenja pesme, koje zna da potraje i čitavih dvadeset minuta, čemu doprinose različite scensko-muzičke bravure, pre svega, pomenutog Angusa Janga. Ali, baš ovde želim da napomenem da je jako malo falilo da Rouzi uopšte ne dobije pesmu ili da bar tekst o njoj ne bude uvršten u muziku i aranžman u koji je ubačena. Naime, bend je muziku i aranžman prvobitno nasnimio na stihove pesme pod nazivom Dirty Eyes, ali ova verzija nije zvanično objavljena sve do 1997. godine, kada je uvrštena na box set izdanje Bonfire. Želim da pomenem i našeg konja za trku – tačnije, domaću obradu ovog hita u izdanju domaće festivalske rok senzacije Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, pod nazivom Kada motor vozim iz 2012. godine.

Kako sam napomenuo, pesma inicijalno nije imala značajan diskografski uspeh. Što se tiče samog singla, pomena je jedino vredno treće mesto na holandskim top-listama. Verovatno kao posledica nešto revolucionarnijeg, žešćeg rok zvuka, i sam album Let There Be Rock kao najveći uspeh beleži deseto mesto na holandskim top-listama, sedamnaesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i devetnaesto na listama u matičnoj Australiji.

Međutim, ova pesma je definitivno primer da vreme, a ne momenat, govori u prilog njenom kvalitetu. Kao singl prodata je u preko dve stotine hiljada primeraka u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u okviru studijskog albuma u preko dva miliona primeraka u SAD, pola miliona primeraka u Nemačkoj, kao i tri stotine pedeset hiljada u Australiji. Još jasnije u prilog prethodno navedenom govore brojke sa modernih platformi. Zvanični video sa nastupa benda u Buenos Ajresu iz 2009. godine pregledan je više od stotinu četrdeset miliona puta, dok je na audio-platformi Spotifaj pesma preslušana preko devedeset i osam miliona puta. Zanimljivo je da je ova pesma redovna na živom repertoaru ništa manje legendarne američke hard rok grupe Guns N’ Roses od samih njihovih početaka, a simbolično je i to da je frontmen Aksl Rouz 2016. godine uskočio na mesto pevača Brajana Džonsona radi dovršetka turneje Rock or Bust World Tour, usled zdravstvenih problema dugogodišnjeg pevača grupe i naslednika Bona Skota na toj poziciji.

Nažalost, Bon Skot je preminuo vrlo brzo nakon Rouzi. Njemu je glave došao alkohol, kojim se otrovao nasmrt. E, pa sad, ako negde nešto postoji, nadam se da se… lepo druže. A, sad, kad smo utvrdili sudbinu Skota i Rouzi, da se malo pozabavimo merama. Ponukan famoznim videom sa seoskim mlinarima koji izgovaraju arhaične mere – dram, litar, kamen i ne znam ti koje još – a što dosta podseća na famozni imperijalni sistem, koji je još uvek zvaničan u SAD, neću biti lenj, pa da počnemo: jedno seme – 0,0648 grama; jedan dram – 27,34 semena – 1,77 grama; jedna unca – 16 dramova – 437,5 semena – 28,35 grama; pa onda jedna funta – 16 unci – 196 dramova – 7000 semena… niđe veze…

novembar, 2023.

2 thoughts on “Rouzi od devetnaest kamenova”

Leave a Reply

Your email address will not be published.