izvor fotografije: https://www.eightieskids.com/

piše: Pavle R. Srdić

Ovu pesmu me je naučio internet. Dakle, ne Jutjub, ne video-igrice, bukvalno internet. Sećam se da sam hteo da pogledam neki video sa zakucavanjima pokojnog Kobija Brajanta, međutim, u prvoj akciji, kada je legenda američke i svetske košarke trebala da nekog „zalepi” preko lica svojim zakucavanjem, u samom trenutku uspona ka obruču, video je prekinula pojava začešljanog dečka koji đuska uz pesmu – temu ovog teksta. Ja u neverici. Šta je to bilo u stvari – dalje u tekstu.

Never gonna give you up je singl britanskog pop pevača i tinejdž idola iz osamdesetih godina, Rika Estlija sa njegovog prvog albuma Whenever You Need Somebody iz 1987. godine. Motiv za nastanak ove pesme je neobičan. Naime, autorski trio Stok, Ejtken i Votermen je neko vreme radio na ovom hitu pod drugačijim naslovom i sa drugačijim tekstom. Rik Estli je pre svoje muzičke karijere, koja je započela pomenutim albumom, radio kod Votermena kao asistent. Tako je jednog dana, radeći, slušao razgovor između svog šefa i njegove devojke, koji je trajao čitava tri sata. Nakon obavljenog razgovora, Estli je prišao Votermenu i rekao mu: „You’re never gonna give her up!” („Nikada je nećeš ostaviti!”), na šta je ovom drugom sinula ideja u kom pravcu i na koji način treba da ide hit koji je predviđen upravo za Estlija. Međutim, postojala je još jedna mala prepreka. Estlijeva persona. Naime, radilo se o momku sa obe noge na zemlji, koji potiče iz skromne sredine i koji je tek počeo da se bavi pevanjem, pukim sticajem okolnosti (svi pevači su napustili njegov bend, te se on latio mikrofona) i uglavnom u klupskim uslovima. Osoblje u studiju i Votermen su prvo morali od Estlija da naprave malo opuštenijeg saradnika, jer je Rik prve probe radio pod vidnim pritiskom i vrlo stegnut i napet. Međutim, i sam Estli je kasnije navodio jedan razlog lične prirode. Naime, nikada tuđe pesme nije uspevao tako brzo i lako da snimi, što se, kaže, pokazivalo u njegovoj kasnijoj karijeri. Never Gonna Give You Up je trebala malo da „odleži” da bi mogao spontano da je snimi i kasnije izvodi uživo. No, iskusni estradni vukovi su u tome uspeli i Rik Estli je bio spreman za svoje prve hitove, među kojima je bio i ovaj.

fotografija: Dale de Vala

Pesma je postala jedan od najprodornijih hitova osamdesetih godina. Ubrzo je zasela na vrhove top-lista u SAD, Velikoj Britaniji, Zapadnoj Nemačkoj, Australiji, Kanadi, Južnoj Africi (u svima na broju 1). U Velikoj Britaniji je, po zvaničnim merilima, postala singl godine za 1987. godinu, a platinumski tiraži dostignuti su u toj zemlji i Holandiji. Spot je odrađen u Londonu, a pratili su ga incidenti sa mamurnim glumcem-kelnerom koji umalo nije doživeo ozbiljne telesne povrede izvodeći jedan skok u kafeu, kao i svađa Estlijevog menadžera i režisera spota oko činjenice da li rukavi pevača treba da budu podvijeni ili ne. No, i pored ovih problemčića, spot je realizovan u dahu, za jedan dan. Još jedno merilo – Jutjub video – dostigao je preko sedamsto dvadeset miliona pregleda u ovom trenutku.

No, na početku teksta sam pominjao internet i moje komično iskustvo sa jednim klipom na Jutjubu. Mislim da su takvo iskustvo imali milioni ljudi. Naime, negde u periodu od 2006. do 2008. godine, a što potiče sa čuvenog veb-sajta za šaljivu i „ostalu” tematiku 4chan, postalo je vrlo popularno među delom korisnika da se neki video, bilo kakve popularne tematike u datom trenutku, prekine emitovanjem Estlijevog spota za ovu pesmu, ostavljajući gledaoca u čuđenju otkud se sada tako nešto pojavilo. Takva vrsta „zafrkavanja” sa gledaocima određenog videa nazvana je Rickrolling, a način na koji Estli igra u spotu nazvan je Rickroll, naravno, oba po njemu. Ova šala ili prank, kako bi se to nazvalo na engleskom, neko vreme je bila vrlo popularna, pa je poznat primer, kada su prilikom pada internet stranice Rockstar Games-a, usled priliva velikog broja korisnika radi gledanja najave za, tada novu igricu Grand Theft Auto IV, internet šaljivdžije objavile par lažnih trejlera, u kojima se nakon nekoliko sekundi pojavljivao spot za pesmu Never Gonna Give You Up. Sigurno je sa druge strane ekrana bilo dosta osmeha, ali i slomljenih ekrana, miševa, tastatura. Takođe, internet zajednica se na ovaj način obračunavala i sa Sajentološkom crkvom, koja je u jednom trenutku prijavljivala za uklanjanje video-snimke koji su kritikovali rad ove verske zajednice. Međutim, masovno su pravljeni klipovi-mamci, gde su crkveni cenzori, nakon određenog trajanja, postajali žrtve rikrolinga, tako gubivši dragoceno vreme za pregledanje drugih snimaka. Poznat je i rikrol na ceremoniji dodele MTV nagrada, kada je nagradu za najbolji nastup (očigledno nepostojeća kategorija, ali, avaj) dobila ova pesma, iako nije bila ni nominovana za tu nagradu, čime su organizatori rikrolovali ovu manifestaciju. Rik Estli u početku nije bio oduševljen ovim trendom, s obzirom na to da se već neko vreme nije intenzivno bavio muzikom, a nije bio spreman ni da, pod pritiskom javnosti, usled povampirene popularnosti njegovog hita, uzme aktivnijeg učešća u javnom životu i eventualno snimi neku novu verziju ove pesme. Međutim, kada je video dokle je sve otišlo i u kakvim je „okršajima” pesma korišćena, shvatio je da se radi o univerzalno prihvaćenoj šali i zahvalio je tvorcima sajta 4chan na obnovljenoj popularnosti. Ovde nije kraj teksta. Ova pesma je bila centralna tema afere oko nerešenih serijskih ubistava počinjenih nakon popularnosti rikrolinga u predgrađu Londona, a jedan od glavnih osumnjičenih bio je sam Estli. On je osumnjičen da je svoje žrtve komadao satarom, bez ikakv… never gonna give you up, never gonna let you down, never gonna run around and desert you…

avgust, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.