foto: Jelena Marinković

Ne postoji bolji mesec za posetu retrospektivnoj izložbi slikara Ljube Popovića od oktobra, meseca koji se završava praznikom u kojem nosimo maske i brišemo granice između stvarnog i izmaštanih svetova. U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti do 20. oktobra imaćete prilike da zavirite u četrdesetak imaginarnih svetova ovog izuzetnog slikara čiji je stil lako prepoznati i teško zaboraviti.

foto: Jelena Marinković

Odmah sa ulaza na vašoj levoj strani naći ćete jedan od retkih triptiha ovog slikara. Isprva možda nećete ni biti u stanju da odredite gde su granice spojenih slika, s obzirom na to da se njihovi motivi prepliću i prelivaju, a platna su, kao i većina njegovih dela, ispresecana mnoštvom drugih linija koje diktiraju specifičan ritam slike. Skrenuću vam pažnju i na naslov, kako ga ne biste prevideli „na terenu” – slika nosi naziv U čast Džejmsa Džordža Frejzera, škotskog antropologa poznatog svim ljubiteljima mitologije po svom delu Zlatna grana. Prateći Frejzerovu zlatnu granu, naš Ljuba Popović naslikao je ovaj triptih kojim, čini mi se, prikazuje univerzalni, primarni mit stvaranja sveta, prepun skrivene simbolike i asocijativnih elemenata. Pokušajte da pronađete zmiju, krilo, točak, piramidu, sferu i još mnogo drugih predmeta koji su odigrali značajnu ulogu u razvitku starih religija, a koji svakome od nas bude određene asocijacije.

Preporučujem vam da se, suprotno pravilima logike, zatim prošetate do samog kraja izložbenog prostora i, posmatrajući slike, vraćate unazad, prateći hronološki redosled nastanka slika. Prolazeći kroz Galeriju, primetićete da vas sa svih strana vrbuje nebeski kolorit, pa će vas mračne slike pretežno mrkih tonova, Ljubini rani radovi, možda začuditi. Imajte na umu da su one nastajale u vremenima u kojima je slikar gladovao, i to bukvalno, i kada je posedujući samo jedne pantalone i par pohabanih cipela otišao u Pariz, nadajući se da će njegova umetnost pronaći kupce u ovom gradu.

Pronađite sliku Ukrotiteljica i duhovi i zagledajte se u lice žene – to je lice koje je Ljubu namučilo i koje dugo nije uspevao da naslika, stalno pokušavajući i brišući pokušaje. Jednog dana slikar je umočio prste u crvenu boju i, povukavši tri jednostavna poteza, naslikao zamišljen nos i oči. Žena na slici dobila je lice, a nekoliko godina kasnije na jednom svečanom prijemu žena sa slike prišla je i obratila se svom autoru. Zaprepašćen, Ljuba je ponavljao izvesnoj Barbari da ju je odavno naslikao i da mora da dođe u njegov atelje i vidi sebe na njegovoj slici, ali je Barbara odlučno odbijala da to učini, verujući da je u pitanju samo trik umetnika koji želi da je namami u svoj krevet.

Još nekoliko slika nastalo je kao omaž značajnim imenima različitih grana umetnosti. Jedna od njih je i Ekstaza, Ljubin odgovor na sliku Ostrvo smrti nemačkog simboliste Arnolda Beklina, kojem je naš slikar dodao izvitopereno telo koje pada u ambis. Sedamdesetih godina, kada se na Ljubinim slikama pojavljuju motivi ljubavi i erotike, i ljudska tela često počinju da bivaju sve čudinije prikazana, isparčana, iščašena i anatomski namerno netačna.

foto: Jelena Marinković

Osamdesete godine odlikovaće pomenuta pretežno plava boja, a ovaj novi tonalitet praćen je nežnijim scenama i usitnjavanjem strukture – ispunjavanjem platna detaljima i, kako je to sam autor govorio, „uštrikavanjem” slike. Poslednje godine njegovog rada ipak odlikuje jedna malo drugačija estetika. Primetićete da se na slikama nastalim dvehiljaditih može pronaći neispunjen, pa čak i bojom neprekriven deo platna, a ovaj donekle izmenjeni stil išao je u korak sa modernim vremenima, njihovom brzinom i zahtevima koje produkcija stavlja pred umetnika.

Na slikama Ljube Popovića možda nećete pronaći inspiraciju za kostime, s obzirom na to da je većina njegovih figura naga, ali ćete sigurno pronaći malo magije, ezoterije i pogleda koji se pružaju u druge svetove. Oni najhrabriji i najskloniji plavoj boji uvek mogu da probaju i da se maskiraju u neku od njegovih slika!

Pogledajte i kratak film o ovom slikaru jer je to jedini ikada napravljeni snimak na kojem se vidi proces stvaranja slike od njenog početka. Poznat po izuzetno intenzivnom i intimnom kontaktu sa svojim platnima, Ljuba Popović nije voleo da pušta mnogo ljudi u svoj atelje i uglavnom im nije dozovljavao da ga posmatraju ili snimaju dok slika. Ipak, reditelj ovog filma, Mišel Lansloa, bio je njegov prijatelj i uspeo je da izmoli dozvolu da upali kameru pred belim platnom na kojem je slikar povukao prve poteze. Ipak, kako je na svakoj slici dugo radio, Ljuba Popović je neretko dodavanjem figura i detalja toliko menjao prvobitni izgled slike da bi neke od njh bilo potpuno nemoguće prepoznati u njihovim prvobitnim varijantama i onim završnim, koje sada možemo da vidimo u Galeriji. To je slučaj i sa slikom iz filma – samo zahvaljujući podatku da je tu „filmsku” sliku Ljuba na kraju poklonio reditelju, znamo da je u pitanju Lepota Đavola.

foto: Jelena Marinković

Naslovi slika magija su za sebe i vešto koketiraju sa likovnim izrazom. U paru, reč i slika pružaju zagonetke bazirane na mitološkom, paganskom i biblijskom nasleđu, erotici, destrukciji i haosu, neretko mešajući lepo sa strašnim, mistično sa sublimnim. Prošetajte Galerijom i pronađite Lekciju iz senzualnosti, Orgulje za telo, Kulu izgubljenih duša ili Smrt sunca

Svaka od izloženih slika posmatraču nudi prozor u beskrajne putopise slikareve mašte koja nadahnjuje, opija i poziva na igru otkrivanja. Ljubu Popovića kritika je smeštala u simboliste, nadrealiste, ponekad i neoekspresioniste, a kao i svaki slikar fantastike on nam pruža bezbroj skrivenih motiva, ličnosti i predmeta koje na platnima prepoznajemo nakon dužeg i pažljivijeg posmatranja. Upravo to je ono što mi njegove slike čini posebno dragim – one su uvek drugačije, gotovo kao da i same imaju moć metamorfoze. Zato posetite izložbu i uverite se i sami koliko se svako od ovih platna menja kada ga posmatrate sa ulaza u galeriju, na razdaljini od jednog metra, ili ako vam čuvari dozvole da se toliko približite, desetak santimetara. Za kraj, jedan dobronameran savet – ne budite lenji, pa ponesite lupu. Verujte mi, trebaće vam i bićete joj zahvalni kada uvidite koliko dodatne magije ona može da vam otkrije!

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.