re:art:concept

U aprilskom broju predstavljamo vam brend re :art :concept koji smo odabrali zbog moderne poetične forme, inovativnog dizajna i plemenitosti materijala. Čime je bolje izaći u susret proleću od lepo postavljenog stola i osmeha koji on izaziva? Iza ovih handmade porcelanskih proizvoda stoji Bojana kojoj smo postavili nekoliko pitanja, kako bi nam približlila svoju ideju i koncept re:art:concept-a.

Kada se rodila ideja da se baviš porcelanom, i zašto baš porcelan?

Porcelan čeka svakoga ko se bavi keramikom, ili barem one koji ne odustanu od nje. On je najzahtevniji materijal za rad a daje najlepši proizvod. Svi kod porcelana vidimo neku posebnost i možemo da osetimo mir na koji nas poziva.

re:art:concept

Koliki je izazov bio upustiti se u nesigurne vode handmade prozivoda na domaćem trzištu?

Nismo razmišljali na taj mačin. Sa Re:Art-om sam počela u leto 2012. kada mi to nije bio glavni posao. Uživala sam u radu sa porcelanom i u želji da to bude što bolje. Potražnja je rasla, lepo sam se razumela sa publikom jer sam imala ličan pristup svemu. Pridruživanje mog supruga i otvaranje radnje bili su samo neki od koraka koji su sledili prirodno. Stalan rad i unapređivanje kvaliteta je ono što daje više opcija u bilo kakvim stanjima na tržištu. Rad na sebi se podrazumeva. Naravno, i u takvoj postavci može se desiti da ti posao propadne ali to ne oduzima znanje i veštinu. Internet je omogućio da je ceo svet jedno tržište i doneo ogroman izbor, konkurenciju, ali i mogućnost da se preciznije dođe do svoje publike.

Gde se kriju izvori inspiracije?

Zaista svuda. U vremenskim prilikama, u muzici koju slušam, u trenutnom raspoloženju. Presudni uticaj na mene je imalo studiranje kineske kulture i filozofije i kasnije otkrivanje skandinavskog dizajna.

Tvoji proizvodi su ručno rađeni. Da li možeš, ukratko, da nam ispričaš proces stvaranja jednog takvog proizvoda?

Ideje se roje sve vreme. Kada je za to trenutak, pravim skice na papiru. Nakon toga idu probe materijala. Probaju se pigmenti i glazure. Pošto radim sa čistim porcelanom, njega ne isprobavam, osim kada želim da radim sa bojenim. Tada tražim količinu pigmenta koju treba zamešati u masu da bi se dobila nijansa koju želim. Ostatak procesa je standardan. Prvo pečenje na 800°C, pa nanošenje boje i glazure pa pečenje na 125°C, i onda, ako je potrebno – nanošenje zlata i još jedno pečenje. Najviše vremena odlazi na hlađenja pa tako svakom komadu treba nekoliko dana da bude gotov.

U čijoj bi kući volela da vidiš svoje proizvode?

U svakoj koja u tome zna da uživa, koja zna da primeti. Kada na stolu vidimo lep tanjir menja nam se raspoloženje pa smo prijatniji i razgovori su lepši. Bez obzira na novac, ne bih volela da se moji komadi nađu u domu koji nije osetljiv na njih.

re:art:concept

U kojim  prilikama ljudi poklanjaju porcelan?

Set za ručavanje je čest poklon za venčanje i to od vrlo bliskih osoba. Tu naročito uživam jer gotovo uvek se traži neka personalizacija. Potrebno je 8–10 nedelja da ceo set bude završen pa je najlepše što posle tolikog čekanja budu oduševljeni. Prosto, porcelan je nešto posebno. Poklanja se i za rođendane i godišnjice. Kada se poklanja samo jedna šolja ili samo dve tada se najčešće radi o pravim prijateljima. Nedavno sam po narudžbi napravila apotekarsku posudu sa porukom koja je bila poklon povodom 25 godina jedne farmaceutske firme. Porcelan se poklanja kada priliku doživljavate posebnom makar to bio i još jedan susret sa dragom osobom.

re:art:concept

Brend re:art možete pratiti na njihovom sajtu ili Fejsbuk stranici, ali je i poseta radionici i prodavnici (Zetska 4a) svojevrsan doživljaj zbog maštovitog i harmoničnog ambijenta koji budi želju za stvaranjem. Nekoliko puta mesečno Bojana organizuje radionice izrade posuđa od porcelana. Oni koji bi voleli da se okušaju u ovoj veštini, i da kući ponesu unikatni, ručno rađeni predmet, o terminima i detaljima mogu da se informišu na sajtu.

Za kraj vam preporučujemo da sledeći put, kada ne budete imali ideju šta da poklonite za rođendan ili neki drugi praznik, razmislite o porcelanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.