Rak, detalj, ilustracija: Srećko Radivojević

Arhetip Raka najčešće se povezuje sa arhetipom majke, preciznije, sa majčinskom privrženošću, požrtvovanjem i posvećenošću nekoj osobi. Put kroz grčku mitologiju daje objašnjenje ovakvog tumačenja.

Kao i u mnogim slučajevima kada je o grčkoj mitologiji reč, postoje različite varijante istog mita, mada u ovom slučaju imamo dve potpuno različite priče: jedna, uzgred, beskrajno nezanimljiva, tiče se Herkula, tačnije, njegovih dvanaest zadataka. U jednom od njih, Herkul dobija zadatak da ubije Lernaensku Hidru, čudovište koje je Hera, navodno, odgajila samo da bi ubilo Herkula, a koje je terorisalo zemlju kralja Euristeja gde se nalazila. Ukratko, videvši da će Herkul pobediti Hidru, Hera joj kao pomoć šalje raka (?!) – čiji je jedini uspeh to što je  uštinuo Herkula za nožni prst pre nego što ga je ovaj spljeskao nogom, ili u jednoj komičnijoj verziji, udarcem noge lansirao na nebo, time napravivši istoimeno sazvežđe. Pa dobro, narodu koji je svetu podario Cara Edipa, Elektru, Antigonu, Okovanog Prometeja i druga besmrtna dela svetske književnosti, može se oprostiti ovakav nedostatak kreativnosti. Srećom po ovaj horoskopski znak, Heleni na nekom drugom delu svoje zemlje imali su više i mašte i vremena da smisle nešto kvalitetnije…

Posejdon je bio bog mora, a njegove mezimice behu morske nimfe, čuvene po lepoti, ali i po lakomislenosti, neodgovornosti i uopšte veseloj naravi koja nije priznavala nekakav ozbiljniji pogled na svet. Među mnoštvom Posejdonovih podanika, beše Krios, džinovska kraba, toliko velika i snažna da je zadivila i samog boga mora te joj ovaj podari besmrtnost.

Kada je Tifon, monstruozni div, sin Gee – boginje Zemlje i Tartara – vladara pakla, odlučio da mu je dosta skrivanja po rubovima poznatog sveta, krenuo je na sam Olimp u nameri da prisvoji vlast. Tifon beše toliko velik i jezivog izgleda, da su se svi olimpijski bogovi dali u bekstvo. Pre nego što će i sam krenuti da se spasava, Posejdon je Kriosa zadužio da čuva nimfe. Kraba je ovaj zadatak prihvatila sa krajnjom odanošću i ozbiljnošću i dugo vremena nije ispuštao nimfe iz vida, niti je iko smeo i mogao da im priđe. Ali, nimfe k’o nimfe, ubrzo im dojadi stalna prismotra i ograničeni prostor u kome su mogle da se kreću, i uverene da je od Tifona prošla opasnost, neke od njih pobegoše od Kriosa u otvoreno more.

Budući da nije mogao da krene za njima, jer je drugi deo nimfi ostao sa njim, Krios je zatražio pomoć gigantske lignje, Vamarija, koji je pristao da mu pomogne, ali kada je pronašao nimfe, progutao ih je sve do poslednje. Vrativši se kod Kriosa, Vamari mu sa žaljenjem saopštava da nije uspeo da nađe nijednu, ali sumnjajući u Vamarijev iskaz, Krios počinje da propituje lignju dok ova nije priznala svoje nedelo nakon čega je usledio sukob između njih dvojice. U borbi koja je trajala satima, Vamari je ubijen, nimfe behu oslobođene iz njegovog stomaka, a Krios beše teško ranjen. Pošto je bio besmrtan, bio je prinuđen da živi u velikim bolovima sve dok opasnost od Tifona nije prošla i dok se Posejdon nije vratio u svoje kraljevstvo. Videvši požrtvovanost svog odanog vojnika, Posejdon vida Kriosove rane i postavlja ga na nebo, a svi ljudi rođeni između 21. juna i 22. jula, žive pod znakom ovog plemenitog stvorenja.

piše: Andrej Pipović

jun, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.