ilustracija: Jelena Svilkić

Prvi je pominje rimski književnik, retoričar i filozof Apulej u 2. veku. Nakon tog prvog pominjanja Psiha postaje čest motiv u književnosti i umetnosti.

Prema mitologiji, Psiha je bila neverovatno lepa, i upravo zbog toga je boginja Afrodita bila ljubomorna na nju. Psihu su hvalili i nazivali je novom Afroditom, dok su „staru” i njena svetilišta zapostavili. Kako bi joj se osvetila, Afrodita je zatražila od Erosa da strelom pogodi Psihu pravo u srce kako bi se ona zaljubila u najružnijeg čoveka na svetu. Osveta nije išla po planu jer se Eros zaljubio u Psihu čim ju je ugledao.

Psihini roditelji bili su zabrinuti jer je, uprkos lepoti, niko još nije zaprosio. Ona je svoju lepotu shvatala kao teret i oplakivala je sopstvenu sudbinu. Njen otac je mislio da je bogovi mrze, da im se nekako zamerio, i potražio je savet u proročištu u Miletu. Apolon im je savetovao da je opreme za svadbu i odvedu na visoku planinu da bi se udala za čudovište, kako bogovi zahtevaju. Tako i bi, do mesta svadbe ju je preneo Zefir, zapadni vetar.

Psiha to nije znala, ali postala je žena boga Erosa. Kako smrtnicima nije dozvoljeno da vide bogove, on ju je naveo da misli da je udata za čudovište i da ga zato ne sme videti. Njegov plan osujetile su zavidne sestre koje su Psihu ubedile da joj je muž ne samo čudovište nego da će ubiti nju ili, kako druga verzija mita kaže, njeno još nerođeno dete u trenutku rađanja.

ilustracija: Jelena Svilkić

Psiha poveruje u priče njenih sestara i jedno veče sa sobom na spavanje ponese lampu kako bi videla lice svog supruga – zveri. Ipak, svetlost lampe otkri prelepog Erosa u čiji se lik Psiha istog trenutka zaljubila. U tom trenutku, vrelo ulje iz lampe je kanulo na Erosa i ozledilo ga. Eros odlazi i ostavlja Psihu. Ona to nije mogla podneti, pa pokuša da se ubije; međutim, reka u koju je skočila je odvela pravo na obalu kod Pana, boga čobana i životinja. On ju je utešio i posavetovao je da bude strpljiva. Odatle je Psiha otišla kod sestara, ispričala im skoro čitavu priču sem samog kraja. Tu je slagala i rekla kako je Eros odlučio da je zameni sestrama, te ih je poslala u dvor kod njega. U nadi da će ih Zefir odneti do Erosove palate, kao njihovu sestru, skočile su sa planine i – poginule. To je bila Psihina osveta.

Psiha je zatim lutala po svetu kako bi našla Erosa, a za to vreme je Afrodita bila odlučna da nađe ljubavnicu svog sina i osveti joj se. Kako bi u tome uspela, pripretila je svakome ko bi Psihi pomogao u skrivanju, a onome ko joj je dovede obećala je nagradu. Psiha je na kraju sama došla kod majke svog izabranika, a zbog toga Afrodita nije bila nimalo milostivija. Prvo ju je mučila, a zatim joj je dala da obavi tri zadatka.

Prvi zadatak Psiha je rešila uz pomoć mrava. Naime, Afrodita joj je dala gomilu zrnevlja, ječma, pšenice, prosa, maka, graška i pasulja, koje je do kraja dana Psiha morala da razdvoji. Nakon toga je morala da donese vunu od ovaca zlatnog runa, zadatak koji ni najveći junaci nisu ispunilu. Reka ju je savetovala da sačeka da ovce zadremaju i da prosto pokupi krzno koje je ostalo iza njih, što je Psiha i učinila. Sada već vrlo besna, Afrodita je naredila Psihi da joj donese vodu iz reke Stiks. Psiha je bila očajna, sigurna da neće ispuniti traženo, ali je i ovaj treći, poslednji, zadatak ispunila uz pomoć pomagača – Zevsovog orla.

Afrodita, razočarana zbog Psihinog uspeha sa zadacima, dade joj još jedan – poslala ju je u Had, da uzme kutiju lepote od Persefone, navodno za izlečenje Erosa. Naivna Psiha je uzela kutiju, ali ju je iz radoznalosti otvorila i odmah se srušila kao mrtva. Eros je uspeo da se izvuče iz kandži majke, našao je svoju dragu i poljupcem je probudio. Nakon sve ove zbrke, Zevsu su dosadili i nemirni Eros i nepristojna mu majka, pa je naredio Erosu da se konačno oženi. Tada je Psiha postala njegova žena i dobila je besmrtnost. Nakon toga, par je dobio i kćerku koju su nazvali Hedona.

piše: Aleksandra Vujić

decembar, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.