Foto: studio Angelos i Muzej savremene umetnosti u Gentu

piše: MoonQueen

U martu vas vodimo u Narodni muzej u Beogradu na izložbu nazvanu Praznik malih prijatelja u okviru koje ćete imati prilike da pogledate multimedijalna dela savremenog belgijskog umetnika Jana Fabra. Na početku bi trebalo da vas upozorimo – izložba nije za one koji se plaše paukova i buba s obzirom na to da su ove mnogonožne životinjice mali prijatelji kojima je Fabr posvetio toliko pažnje.

Foto: studio Angelos i Muzej savremene umetnosti u Gentu

Izložbu čine serije Fabrovih crteža, skulpture poređane u nekoliko vitrina i dve instalacije odvojene u zasebne prostorije. Crteži su mahom nastali krajem sedamdesetih godina i pokazuju interesovanje Fabra kao mladog umetnika za svet insekata koji će s vremenom iz početnih skica evoluirati u svojevrstan bajkoviti univerzum na čijem će primeru umetnik predstaviti večne teme umetnosti – život i smrt, lepotu i prolaznost. Skulpture predstavljaju maštovite metamorfoze, iz insekata u obične, svakodnevne predmete (koje Fabr i koristi prilikom stvaranja) i obratno. Verujem da većini nas ne bi bilo prijatno da otvaramo flaše otvaračem u obliku jelenka ili pečatiramo dokumenta držeći bubašvabu u ruci, ali način na koji Fabr kombinuje otvarače, kancelarijski materijal, toaletni pribor, čak i metke, i pretvara ih u insekte veoma je fascinantan.

Foto: studio Angelos i Muzej savremene umetnosti u Gentu

„Želeo bih da budem balegar

Jer bih voleo da znam savršeno da oblikujem.

Da ovladam tehnikom preobražaja

I da imam sobu za razvoj.”

Jan Fabr

Foto: studio Angelos i Muzej savremene umetnosti u Gentu

Meni najuzbudljiviji deo izložbe je ipak instalacija Pozorište Spider Heads (paukovih glava). U pitanju je nešto što bih najradije opisala kao veliku kućicu za lutke, osim što su umesto lutaka posetioci ovog mini-grada i njegovih različitih prostorija i prostora – paukovi. Koristeći mnogo različitih materijala i ponovo, upotrebnih predmeta kojima menja vrednost, smeštajući ih u novi kontekst, Jan Fabr stvara arahnoland: simulaciju grada u kojem njegovi mali prijatelji mogu da šetaju parkom, odlaze u cirkus, pozorište, na groblje, obučavaju se za vojnike, operišu u operacionoj sali ili zasedaju u konferencijskoj sali ispunjenoj portretima slavnih političkih vođa. Ova kompleksna instalacija sigurno će vas zabaviti kao i plejlista koja se pušta u tamošnjoj diskoteci za paukove.

Foto: studio Angelos i Muzej savremene umetnosti u Gentu

„Svake noći radim do zore. Ne stižem da spavam mnogo fantaziram. U ovom času ja sam pauk koji zna da piše i crta, i koji želi da promeni svet. Ja, pauk, znam da se penjem uza zidove i da hodam po tavanici s glavom nadole.”

Jan Fabr

Izložba Praznik malih prijatelja deo je većeg multimedijalnog projekta ovog umetnika koji obuhvata i monodramu Noćni pisac kao i objavljivanje treće knjige Noćni dnevnik 1992 – 1993. Ovaj projekat realizuje se kroz saradnju između Kulturnog centra Beograda, Angelos studija, Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne trupe Trublejn i Narodnog pozorišta u Beogradu.

Foto: studio Angelos i Muzej savremene umetnosti u Gentu

Jan Fabr je 2011. godine izlagao u Beogradu na 52. Oktobarskom salonu, čime je započeta njegova dugogodišnja saradnja sa različitim kulturnim institucijama našeg grada. U Narodnom muzeju trenutno je izloženo i Fabrovo delo I’m a one man movement koje je umetnik poklonio Oktobarskom salonu, inicirajući time ideju o pokretanju Kolekcije Oktobarski salon, utičući svojom odlukom na druge umetnike da učine isto. Fabrovi insekti, situacije u koje ih smešta i ono što stvara od njih neodoljivo podsećaju na svet ljudi, te nije nemoguće da će se neko od posetilaca prepoznati u izloženim delima. Izložba je otvorena do 5. aprila, a mi vam najtoplije preporučujemo da je posetite i podelite sa nama vaše utiske.

Leave a Reply

Your email address will not be published.