foto: Disney+

piše: Tisa Milić

Kao jedna od prvih ženskih protagonistkinja u video-igrama pojavljuje se Lara Kroft 1996. godine, a među Diznijevim junakinjama koja je prvi put predstavljena kao ratnica s mačem, a ne nezaštićena princeza kojoj je potreban vitez, pojavlje se Mulan 1998. godine. Priče o ženama koje su se istakle i na neki način izdvojile u okvirima društva svojom hrabrošću, podvizima i veštinama postoje u zapisima mnogih naroda širom sveta. To su žene koje su bile ratnice, osvajačice, vladarke ili one koje su svojim otkrićima i izumima doprinele dobrobiti čovečanstva. Od davnina do danas, put ženske inicijacije i predstava ženskih likova koji nisu više samo u poziciji žrtve kojoj je potrebno spasenje već barataju različitim setom veština, poseduju hrabrost i vrline našao je svoj oblik u vidu video-igara visoke kompjuterske grafike i animiranih filmova nove generacije. Pa da počnemo. (Spojleri mogući)

Shadow of the Tomb Raider (Square Enix)

foto: Wikipedia

Ovo je akciona avantura izašla 2018. godine koja se igra iz perspektive trećeg lica, a predstavlja nastavak poslednje verzije Tomb Raider igrice. Lara istražuje legendarni grad Paititi, pokušavajući da zaustavi izbijanje majanske apokalipse. Priča je zasnovana na astečkoj mitologiji, a igra se sastoji od istraživanja novih teritorija, sakupljanja potrebnog materijala, rešavanja zagonetki, fizičkih prepreka. Kraj igre nosi posebno značajnu ideološku poentu, a to je da Lara shvata da njen zadatak nije da reši i otkrije sve svetske misterije, već da se trudi da ih očuva.

Hellblade Seua’s Sacrifice (Ninja Theory)

foto: Wikipedia

Igra koja mi je pre par godina privukla pažnju je Hellblade: Senua’s Sacrifice, akciona avantura iz 2017. godine, smeštena u svet mračne fantastike, baziranog na keltskoj mitologiji. Priča prati Senuu, ratnicu Pikta, koja ide do Helhajma da vrati dušu svog pokojnog ljubavnika koju je zarobila zla boginja Hela. Igrica uključuje puzle, prepreke, elemente horora jer Senua ima glasove u glavi, stanje za koje ona veruje da je kletva, a moderna neuronauka naziva psihozom ili šizofrenijom. Kako bi predstavili stanje psihoze, tvorci igre su usko sarađivali sa naučnicima iz oblasti neuronauke, a igra je dobila veoma pozitivne kritike i kritičari su je svrstali u domen umetnosti.

Kassandra (Assesin’s Creed)

foto: Pinterest

Kasandra je istaknuti ženski lik u video-igri Assesin’s Creed i Spartanka koja je bila na strani Grka u Peloponeskom ratu. Kasandra ulazi u sukob sa tajnim Kultom Kosmosa, organizacijom koja ima nameru da kontroliše čitavu Grčku. Poseduje ogroman set veština u igrici, od baratanja mačem, lukom i strelom; fizički je spretna u plivanju, penjanju, parkuru, lovu. Njeno ime na grčkom znači „Svetlost ljudima”.

Aloj (Horizon Zero Dawn)

foto: Wikipedia

Aloj ili Nora Brave je klon napravljen da očuva život na Zemlji koji će nestati ukoliko se aktivira Faro kuga od strane veštačke inteligencije. Njene specifične fizičke karakteristike su jarko zelene oči, riđe pletenice, atletska građa i pegice na licu. Na svom putu Aloj mora da otkrije zbog čega je svet postao takav kakav jeste i da otkrije pravu prirodu njenih korena, odnosno porekla.

Kena Bridge of Spirits (Ember Lab)

foto: Wikipedia

Ova video igra je nastala 2021. godine kao remaster hita iz Playstation 2 generacije i prati priču Kene, mlade vodičice kroz svet duhova, koja koristi svoje magične moći da pomogne ljudima da se pokrenu iz fizičkog u spiritualni svet, kako bi ih spasila nakon epidemije, krećući na putovanje do svete planine Šrine. Kena takođe ima oružje koje joj pomaže u borbi protiv neprijatelja i na svom putu sakuplja male pomoćnike. Za razliku od gore navedenih, ovo je igra za mlađe devojke, a ima veoma lepu grafiku i zvuk.

Katara, Avatar the First Airbender (Nickelodeon)

foto: Wikipedia

Katara je junakinja animiranog filma Avatar: Poslednji vladar vetrova. Ona ima sposobnost da telekinetički kontroliše vodu, a s vremenom upoznaje Anga, poslednjeg živog avatara i postaje njegova najbolja drugarica. Uz veoma kompleksnu pozadinsku priču o njenoj porodici, Katara odrasta i postaje majčinska, zaštitnička figura u zajednici. Kasnije razvijaja razne supermoći i kreće sa Avatarom u spasonosnu avanturu.

Nella The Princess Knight (Nickelodeon)

foto: IMDB

Nela, viteška princeza je animirana televizijska serija namenjena mlađim devojčicama u produkciji Brown Bag Filma. Glavna junakinja je Nela, koja se, svaki put kada izbije neka katastrofa,  pretvara u vitešku princezu i odlazi na put da spasi svoje kraljevstvo. Na svom putu ima saputnike koji joj pomažu da ide na kvestove, reši misterije i nauči važne lekcije. Nela je bila obična princeza koja je sanjala da postane vitez i nakon što je dobila amajliju na poklon, uspela je da se transformiše u viteza i sprijatelji sa jednorogom Trinket.

Moana (Disney)

foto: IMDB

Moana je još jedan u nizu Diznijevih novijih crtaća, a za glavnu junakinju ima maorsku princezu. Moana odrasta na ostrvu gde svi imaju svoje ustaljenje obrasce ponašanja, obaveze i verovanja, međutim, nju doziva pučina, iz nekog razloga, njen unutrašnji poziv za istraživanjem postaje snažan i ona kreće u opasnu avanturu ka srcu okeana, gde će se suočiti sa davno okamenjenom boginjom Tahiti.

Maya and The Three (Netflix)

foto: Wikipe

Maja i troje je animirana serija od devet epizoda nastala u produkciji Netfliksa iz 2021. godine. Smeštena u period mezoameričke kulture, priča prati Maju, ratničku princezu, kojoj vladari podzemlja saopštavaju da mora da plati za grehe svoje porodice, inače će uništiti svet. Na njenom putu se pojavljuje troje pomoćnika koji se s njom upuštaju u izazovnu avanturu ne bi li pobedili ove autoritete i vratili mir čovečanstvu.

Ainbo Spirit of the Amazon

foto: IMDB

Ainbo (Dobri duh Amazona) je CGI dugometražni film nastao u produkciji više manjih nezavisnih američkih produkcijskih kompanija. Ainbo je devojčica koja pokušava da očuva svoj dom, šumu Amazonije, od ilegalnih intervencija zlih korporacija koje prete da je unište. Na putu joj pomažu pomoćnici iz sveta duhova, armadiljo i tapir.

Raya The Last Dragon (Disney)

foto: Wikipedia

Raja i poslednji zmaj je fantastična avantura smeštena u magični azijski grad Kumandara. Nekada su ljudi i zmajevi živeli zajedno u slozi, ali, kada su se zle sile sručile na grad, zmajevi su se žrtvovali kako bi spasili čovečanstvo. Petsto godina kasnije čudovišta se vraćaju i Raja dobija zadatak da pronađe poslednjeg zmaja kako bi zauvek zaustavili stradanja.

Ši-ra i Princeza moći  (Dreamworks, Netflix)

foto: IMDB

Ovo je animirana TV serija koja prati priču Adore, tinejdžerke koja ima neverovatnu moć transformacije, pa se pretvara u moćnu ratnicu Ši-ru koja vodi grupu pomoćnika i magičnih stvorenja u borbu protiv zlog čarobnjaka i njegove horde. Priča je smeštena na planetu Eteriju, a Adora je siroče odgajano da postane članica horde; međutim, odrastajući shvata da horda nije na strani dobra. U više sezona ove serije, Adora prolazi različite izazove i pokušava da očuva univerzum i spasi ga od tirana.

januar, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.