„Ako me ne voliš sad, nikada me nećeš voleti.” Osećaj iza, naizgled surovog, ali istovremeno vrlo oslobađajućeg stiha, možda ste doživeli onda kada ste dali sve od sebe da sa nekim uspete, ali, avaj, sudbina je imala drugi plan, a ova spoznaja vam je kao grom iz vedra neba stigla do glave, iako možda ne odmah i do srca. Osvestiti da vas neko nikada neće voleti je, istina, bolno, ali biti primoran da tu osobu posle zajedničkog neuspeha svakodnevno gledate još i na poslu kao da se ništa nije desilo, može da bude pravi pakao. Upravo kroz ovakvu životnu fazu su krajem sedamdesetih godina prošlog veka, prošli članovi benda Flitvud Mek (Fleetwood Mac), a pesma The Chain (Lanac) je tu da o tome posvedoči.

 

Snimljena kada su bend činili Mik Flitvud (bubnjar i jedan od osnivača benda), bračni par Džon Mekvi (bas gitara) i Kristin Mekvi (klavijature i vokal), Stivi Niks (vokal) i Lindzi Bakingem (gitara i vokal), pesma se našla na njihovom verovatno najčuvenijem albumu Rumours (Glasine) iz 1977. godine. Mnogi ljubitelji ovog benda iz prethodnog perioda sa Piterom Grinom između ostalih, reći će možda da ovo nije bio njihov najčuveniji, već komercijalno nauspešniji, takoreći mejnstrim album. Neka i bude tako. Neka bude da je ovaj album napravio od benda apsolutne rok zvezde i doneo im neviđenu popularnost, potvrdivši prethodno izmenjeni sastav u koji je, godinu pre, zajedno ušao mladi zaljubljeni par – Stivi Niks i Lindzi Bakingem, kao i uspeh prethodnog albuma sa već izmenjenim stilom i zvukom. To nikako ne znači da je sve i ostalo na pukoj komercijali.

Počev od 1976. godine kada su počeli da ga snimaju i kada je on većinski nastao, u ceo album Rumours, a posebno u pesmu The Chain utkane su sve burne emocije koje su iz članova benda tada izašle na površinu. Bend je prolazio kroz vrlo težak period, a vrtoglava popularnost sa kojom njegovi članovi nisu uvek mogli da se nose, samo je doprinela drami. Nakon svih napisanih pesama za album, Stivi i Lindzi su raskinuli, tokom snimanja albuma Džon i Kristin su bili u procesu razvoda, a Mikov brak je već bio poljuljan. Pritom, u tom periodu članovi benda su počeli da konzumiraju ogromne količine kokaina, posebno na turnejama koje su pratile objavljivanje albuma, a neki od njih su razvili i ozbiljnu zavisnost. Pod dejstvom istog, ali i alkohola, na jednoj od turneja tokom 1977. godine, Stivi i Mik su uplivali u kratkotrajnu tajnu vezu, dok je Mik još uvek bio oženjen, a ubrzo potom se razveo i započeo ljubavnu aferu sa Sarom, najboljom drugaricom Stivi. Klasični „seks, droga i rokenrol” stil života, reklo bi se, da sve navedeno toliko nije emotivno pogodilo članove benda i njihove najbliže i zamalo ugrozilo njihov opstanak. Uz svu ljubav, mržnju i gorčinu koja je proistekla iz ovakve situacije, članovi benda su odlučili da prekinu sve afere i da ne dozvole da nijedan ljubavni problem ikada više na ovaj način ugrozi bend. Uprkos nepostojanju komunikacije van studija, pritisku medija i konzumaciji droge, bend je uspeo da snimi jedan od najuticajnijih albuma u istoriji. Pre turneja na kojima je sve eskaliralo, a dok su još radili na albumu, uz već jedan raskid i jedan razvod, odlučili su da ipak nastave snimanje i stvorili pesmu The Chain.

The Chain je svojevrsna metafora za sve ono kroz šta je bend prošao u toku snimanja albuma Rumours. Kako se to uvek navodi za ovaj album, većina pesama ima veseli, optimistični ritam i u suprotnosti je sa tekstovima inspirisanim raskidima i svemu što se u bendu događalo potom. Gotovo u sred albuma, kao prva pesma na B — strani pojavljuje se The Chain sa svojim misterioznim uvodom, konstantnom tenzijom i osećajem da će melodija preći u nekakvu eksploziju zvuka, što se na kraju i dešava, a sve to praćeno stihovima u koje su svi članovi benda utkali svoje frustracije. Mada je za akustičnu demo verziju pesme još intimniji tekst pisala Stivi, on je kasnije znatno promenjen jer je ovo jedina pesma na albumu na čijim je stihovima i muzici radila cela petorka. Pored toga, gitara na počeku je, u stvari, preuzeta sa trake Lola (My Love) sa zajedničkog debi albuma Stivi i Lindzija koji je nastao pre nego što su se priključili Flitvud Meku (koja je za prilike adaptacije ručno isečena pomoću žileta i pričvršćena za novu traku i koja je pesmi dala kantri prizvuk, ali bila i evokacija njihove mladosti i zaljubljenosti), a danas ikonični Džonov rif sa Mikovom pratnjom bubnja na kraju, preuzet je iz Kristinine pesme Keep Me There (koja na kraju nije bila uvršetena u album). Na taj način, svako od članova je dao deo sebe pesmi i prepleo se lancima koje niko od njih nikada neće moći da prekine: „I can still hear you saying you would never break the chain.” Stih Chains keep us together (Lanci nas drže na okupu) pratio je bend u nekoliko narednih decenija. Odlučivši da je bend važniji od bilo čijih individualnih života, prihvatili su težinu lanaca kojima su bili okovani i potpuno se posvetili višem cilju: opstanku benda uprkos svemu i stvaranju muzike, te su ih ti isti lanci učinili nerazdvojnim.

Kako je to stvarno izledalo u narednom periodu najbolje ilustruje snimak sa jednog koncerta iz 1982. godine, kada je sve i posle šest godina još uvek bilo sveže, a gnev i dalje isijavao iz očiju Stivi i Lindzi. Moćni, ali istovremeno očajni jecaji Stivi na nastupima uživo govorili su sami za sebe, iako na kraju ovog snimka Lindzi izjavljuje da članovi benda odbijaju da napuste isti. Svi su doneli odluku da ne odustaju od benda i više od trideset godina su svirali i pevali zajedno, ali Stivi i Lindzi jedva da su međusobno progovarali. U nadolazećim decenijama, sastav benda se ipak menjao – petorka je odlazila i dolazila sa izuzetkom Mika Flitvuda koji je od samog osnivanja predstavljao njihovo vezivno tkivo. Svaki put kada bi se bend ponovo ujedinio u ovom sastavu, nakon što su izmirili nesuglasice i prevazišli patnju, pesma koja je otvarala koncerte posle dužeg perioda razdvojenosti, bila je The Chain. Izgleda da ih je ipak ljubav koju su svi osećali jedni prema drugima spajala više nego što ih je bes razdvajao i to je upravo i ono što je u poslednje vreme ovu pesmu učinilo još više prepoznatljivom, ali je ona korišćena i kao muzika u nekoliko filmova, TV serija, emisija i reklama – svuda gde je trebalo da se naglasi dramatičan trenutak.

 

Ono što pesmu The Chain, ali i njihov, videli smo, ipak najčuveniji album Rumours, čini večnim je prvenstveno to što su iskreni i puni emocija, svima poznatim usled raskida i rastajanja – tuge i bola, bez kojih možda ni nema umetnosti. Stivi je u jednom intervjuu izjavila da je Flitvud Mek jedna od najlepših ljubavnih priča ikad ispričanih, a ako pogledate većinu komentara na internetu ispod bilo koje njihove pesme, shvatićete da cela planeta očekuje da priča o ovom bendu bude ispričana i kroz film.

The Chain i Rumours su pokazatelji da stvari u životu ne ispadnu uvek onako kako ste planirali, ali da to ne znači da neće sve biti u redu. Četrdeset i tri godine Flitvud Mek je, sa manjim kratkotrajnim izmenama, svirao i pevao u kultnom petočlanom sastavu. Prošle godine Lindzi Bakingem je ponovo napustio bend. Nadam se da će se uskoro vratiti i da će ih lanci ponovo držati na okupu. 

piše: Ana Samardžić

2 thoughts on “Povezani ili okovani lancima?”

    1. Dragi Wildan,

      Stivi i Lindzi su raskinuli, a bend je nastavio sa snimanjem albuma i turnejama, pa su bili primorani da se viđaju, što je im je verovatno bilo neugodno. Godinama nisu bili u dobrim odnosima, sve do okupljanja benda u ovom sastavu u kom se govori u tekstu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.