foto: Dereta.rs

Knjiga Platonovi podkasti iliti Antički vodič kroz savremeni život iz pera engleskog pisca i novinara Marka Vernona već od prvog susreta sa koricama i naslovom deluje kao obećavajuće štivo. Čitav koncept ovog modernog filozofskog priručnika jeste stvaranje spone između mudrih glava antičkog doba i novih, u današnjem svetu svakako izgubljenih, generacija ljudi. Samim odabirom termina podkast, koji označava digitalnu datoteku sa video-zapisima, autor aludira na činjenicu da bi štošta od antičkih govorancija moglo lagodno da se objavi na nekom YouTube kanalu i posluži mnogima i dan-danas.

Ova zanimljiva knjiga podeljena je na dvadeset poglavlja, te je svako od njih posvećeno nekom manje-više čuvenom starogrčkom filozofu i njegovim/njenim mudrim mislima nad kojima bi savremeni svet mogao i te kako da se zamisli. Mark Vernon nas na veoma duhovit način i kroz brojne anegdote upoznaje pre svega sa oblastima delovanja ovih filozofa, smislom njihovih doktrina, a potom i sa njihovim porukama, koje su toliko snažne da odjekuju i danas. Kako bismo jednostavnije shvatili i možda usvojili ono na šta su nas mudraci od davnina usmeravali i upozoravali, Vernon neretko pravi krajnje intrigantne paralele – na primer, između Diogena Kinika i Paris Hilton, poredeći ih po raskalašnosti i žeđi za slavom, ali nam i raskrinkava šta je to po čemu se ove dve (neverovatno slične) figure razlikuju i zašto bi ipak trebalo da se okrenemo Diogenu, a ne gospođici Hilton.

foto: Dereta.rs

Čitajući o životu i radu velikih mislilaca stare Grčke, na gotovo neslućenom nivou možemo da se poistovetimo sa njima i da se zateknemo u sličnim situacijama u kojima su se oni zaticali pre mnogo vekova. Ovakav utisak stičemo dok čitamo o Aristotelovim jadima usled manjka popularnosti koji ga je za života snašao, o Zenonovoj priči o pretnjama konzumerizma, o Epikurovoj i Aristipovoj nepopravljivoj žudnji za hedonizmom, ali i o suludoj pomami za hranom Seksta Empirika. Takođe, iako stolećima razdvojeni od nas, filozofi poput Hipatije iz Aleksandrije, Hiparhije iz Maroneje, Pirona iz Elide i Sapfo uspevaju da nas prodrmaju svojim nikad značajnijim savetima – o opstanku u ratnim okolnostima, ljubavi koja ne poznaje površnost fizičkog izgleda, povremenom preispitivanju nauke radi očuvanja zdravog skepticizma, kao i umeću obraćanja pažnje na sitnice koje uporno uspevamo da prenebregnemo.

Bilo kako bilo, sa sigurnošću se može reći da filozofske misli i poruke koje je Vernon probao da prenese čitaocu haotičnog 21. veka neće ostati izgubljene u igri gluvih telefona. Ukoliko pročita knjigu, preneće ih dalje – kroz razgovor, jer on naposletku i jeste osnovna deviza spasa filozofa koji se našao u naslovu ovog vodiča. Filozof Teodor Zeldin, veliki ljubitelj Platonove misli, o važnosti razgovora rekao je sledeće:

„Razgovor je susret umova različitih pamćenja i navika. Kad se umovi sretnu, oni ne samo da razmenjuju činjenice: oni ih transformišu, oblikuju na drugi način, izvuku iz njih drugačije implikacije, započnu nove tokove svesti. Razgovor ne promeša samo karte: on stvara nove.”

Prema tome, neka zaključak ove literarne preporuke glasi samo: stvarajte nove karte! Pre toga, obavezno pročitajte Platonove podkaste, koje možete pronaći na srpskom jeziku u predivnom Deretinom izdanju iz 2016. godine.

piše: Katarina Lazić

Leave a Reply

Your email address will not be published.