foto: Comixology

piše: Tisa Milić

Ovaj tekst nastao je kao deo istraživačkog rada pri Fakultetu dramskih umetnosti, gde smo imali predmet strip i grafička novela, pod mentorstvom profesora Đorđa Milosavljevića. Zahvaljujući ovom predmetu, lansirala sam se u neko davno prošlo vreme, kada sam doživela prve susrete sa „devetom umetnošću” – što u formi naivnog Mikijevog zabavnika i njegovih zagonetki čije rešenje otkriješ tako što ga izvrneš celog naopačke, što u formi zavirivanja u kredence i fijoke gde su se krili oni ne-baš-za-moje-šestogodišnje-oči. Danas, u vremenu u kom smo kao zakucani za ekrane telefona i kompjutera, čitanje stripova i grafičkih novela može da pruži pomirljivu varijantu sličica koje se lako listaju i predaha za oči.

1. Proterana princeza, prema kineskoj narodnoj bajci

foto: Kupindo

crtež: Nikola Mitrović

Pratimo priču Liua Linga, koji, vraćajući se sa činovničkog ispita, sreće mladu devojku koja užasno pati. Otkrivamo da je u pitanju ćerka Zmajevskog vladara, koju je muž nakon udaje proterao i doveo kući drugu, zbog čega je ona prognana da čuva ovce (međutim, kako je pravda na njenoj strani, ni ovce nisu obične ovce već su u pitanju sluge kiše koje sve vreme motre na nju). Liu, željan da joj pomogne, kreće na put, kako bi odneo pismo njenom ocu. Avantura Liua Linga, predstavljena je prelepim, bajkovitim crtežima, u crno-beloj tehnici, što još jednom dokazuje da za bajku nije presudna tehnika već sama priča. Na njegovom putu pojavljuje se niz fantastičnih prizora, žrtveno drvo pomorandži, magično jezero i dvorac besmrtnika, Zmajevskog vladara. Kada Liu stigne do dvorca, kralj svali krivicu za princezinu sudbinu na sebe, crveni zmaj odleti po princezu i kralj ponudi njenu ruku Liuu nudeći mu time i besmrtnost. Međutim, Liu, smatrajući da nije toga dostojan, odbije ponudu. Nastavak priče govori o herojskom karakteru i čudnoj sudbini ovog drevnog, a vanvremenskog ratnika.

2.  Vestern, Van Ham i Rosinski

foto: Wikimedia

Autorski tandem stvara ljubavnu priču o ukrštenim sudbinama i zabuni identiteta. Smeštena na Divlji zapad, priča prati Nejta Koltona, jednorukog revolveraša, a svoje uporište ima u dalekoj prošlosti. Scenaristički snažna priča vodi nas kroz svet Indijanaca, kauboja i bezakonja. Nejt, kao siroče za koje se veruje da je indijansko, uspeva da pobegne iz kolibe i ubija Van Dira, koji se predstavlja kao brat njegovog oca, naočigled njegove ćerke. Primoran da se bori za opstanak, Nejt počinje da radi po porudžbini, time postajući poput duha bez identiteta. Međutim, sudbina ga ponovo dovodi do devojčice s početka. Posebne u ovom stripu su dvostrane ilustracije u akvarel tehnici koje se nalaze između svakog poglavlja i nude svojevrsni vizualni predah čitaocu od napete akcione avanture. Kroz niz surovih događaja, otkrivamo detalje iz prošlosti koji stoje kao prepreka na putu ostvarenja ljubavi ova dva junaka. Nakon što se ispostavlja da je Van Dir živ, naopaka prošlost se okreće protiv Nejta.

3.  Snoid: Upoznajte Snoida, R. Kramb

foto: 4plebs

Snoid spada u klasike andergraund stripa. Mali stvor koji „nikada nije posumnjao u sebe i ne zna šta je griža savesti”, uvodi nas u svoj svet, direktno se obraćajući čitaocima. Groteskni junak, mizogen, gadljiv na ljude, pokazuje nam naličje ljudske prirode. Kroz niz kratkih prikaza, upoznajemo Snoida, minijaturnog tipa koji pokušava da se snađe i dođe do žena predstavljenih poput džinova bez dlake na jeziku. Kroz satiru, autor nam prikazuje junaka u perverznom svetu ogromnih žena naglašenih atributa, koje su ujedno njegova fantazija i ono od čega beži.

4. Pamtite Perl Harbor

foto: Comixology

tekst: Jan, crtež: Berte

Priča prati ljubavnu vezu na daljinu vojnika Džoa i njegove devojke Doti. Pred odlazak, Džo je bio gotovo ravnodušan. Međutim, na ratištu se priseća Doti, njenog kašnjenja u bioskop i njegovih prigovora. Za to vreme, Doti plače nad njegovom slikom u prisustvu pokvarene prijateljice, inače jedne od tipiziranih likova, fam fatal, koja joj se podsmeva. Doti nakon toga ulazi u svet striptiza i pinapa, prihvativši ponudu da pozira kao model za strip koji će se štampati na konzervama i slati u vojsku kao vid „podrške” vojnicima u nevolji. Od tog trenutka pratimo dve linije priče: onu koja se događa među vojnicima i onu tokom Dotinog poziranja. Ovakvim narativom, stvoren je metastrip, jer junaci stripa kreiraju pinap strip Otrovna Ajvi. Kada slike stignu među vojnike, Džo prepoznaje Doti, ali drugi vojnik prepozna njenu tetovažu.

5. Ludača svetog srca

foto: skab612

scenario: Alehandro Hodorovski

crtež: Mebijus

Dva umetnika prepoznatljivog stila stvaraju priču o Alanu, profesoru sa Sorbone kog afera sa studentkinjom odvodi u niz suludih situacija. Alan za rođendan dobija od žene papire za razvod, a sutradan ga dočekuje jelenja glava na katedri. On je pali, uz citat: „Ne postoji dobro i zlo, samo božansko prisustvo ispod jedne ili druge zamke”. Ove reči najavljuju raspravljačku tematiku stripa. Alana progoni dvadesetsedmogodišnji mladić u crnom, njegovo bivše „ja” u vidu vulgarnih fantazija. Kroz strip se diskutuje o odnosu primalnog i božanskog u čoveku, prosvetiteljskim vizijama, razumu i ludilu. Likove upoznajemo kroz niz bizarnih situacija koje uključuju otmicu devojke iz psihijatrijske bolnice, odlazak u kladionicu, okultne rituale posvećene devici Mariji, orgije, epizodu sa heroinom i obračun sa mafijaškim kartelom. Od međusobne otuđenosti i bojažljivosti, oni odlaze u potpuno drugu, orgijastičku krajnost i svi prolaze kroz drastičnu transformaciju. I kako se čini da filozofskoj raspravi nema kraja, strip se završava jednostavnim pitanjem koje radikalno pojednostavljuje snalaženje čoveka u kosmosu: „Gde je toalet u ovom prokletom avionu?”

Većinu navedenih stripova je moguće naći u gradskim bibliotekama, Darkwood prodavnicama, a onih ređih ima u polovnom stanju na prodajnim sajtovima i uličnim tezgama.

januar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.