ilustracija: Srećko Radivojević

piše: Aleksandra Vujić

U ovom broju družimo se sa boginjom za koju smatram da nam je u ovim vremenima neophodna. U pitanju je boginja Paks, rimska boginja mira. Prema nekim navodima, ćerka je boga Jupitera i boginje Justicije, dok prema drugima nema roditelje.

Paks je rimski ekvivalent grčkoj boginji Ireni, takođe boginji mira i proleća. Ove dve boginje imaju potpuno iste osobine, što nije neobično s obzirom na to da je rimska mitologija često preuzimala grčka božanstva.

Naročitu ekspanziju kult ove boginje doživeo je za vreme cara Avgusta, koji ga je koristio kako bi očvrsnuo svoju vladavinu. Ovo ne čudi kada uzmemo u obzir da je tome prethodilo mnogo nestabilnih, ratnih godina, mada je reč „mir” tada imala nešto drugačije značenje nego sada. 

Najčešće je prikazivana sa tipičnim simbolima mira – maslinovom grančicom ili rogom izobilja. Maslinova grančica je simbol koji je prisutan u različitim mitologijama, kao i u hrišćanstvu, a rog izobilja simboliše napredak i blagostanje koje dolazi u mirnodopsko vreme. Česti gosti na njenim prikazima bile su i svinje, ovce i druge životinje gajene na farmama, kao i blizanci, koji su simbolizovali bogatstvo u porodičnom životu; dakle ne samo materijalno, a i nova deca su se rađala kada su očevi bili prisutni kod kuće, a ne daleko u ratu. Ipak, za vreme Avgusta shvatanje bogatstva se nešto promenilo. Dok je pre njega ustaljeno mišljenje bilo da se do novčanog bogatstva dolazi isključivo ratovanjem i osvajanjem, za vreme Avgustove vladavine dolazi do ideje da ipak u vreme bez ratova dolazi do prosperiteta, i tada Paks počinje biti vezivana i za novčiće i zlato.

Nije se zadržalo mnogo običaja vezanih za ovu boginju, ali ipak znamo da joj je bilo posvećeno nekoliko festivala, kao i hram i žrtvenik. Hram se nalazio na trgu koji je upravo zbog njega nazvan Trg mira (forum pacis), a bio je okružen bibliotekama, te je hram zaista bio oaza mira. Žrtvenik se nalazio kraj reke Tibar, ali je protok vremena učinio svoje i potpuno je uništen.

Ukoliko je i vama potreban mir ili želite da odate počast ovoj boginji, obucite nešto belo ili zapalite belu sveću, a mi se nadamo da će Paks iskoristiti svoj uticaj i svima nam doneti preko potrebno smirenje.

jun, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.