Oziris, detalj, ilustracija: Milica Dopuđa

piše: Aleksandra Vujić

Prvi kralj Egipta bio je Oziris. Kako tada to nije bilo neuobičajeno, bio je oženjen svojom sestrom Izidom, i narod je vrlo voleo ovaj vladarski bračni par. Ipak, ne može sve biti tako bajkovito – Set, Ozirisov brat, zavideo mu je na moći i Izidi. Slep od ljubomore, Set je ubio brata tako što ga je na prevaru namamio i zatvorio u sanduk, a potom ga je bacio u Nil. Izida je pronašla mrtvog Ozirisa, ali je Set, saznavši to, isekao Ozirisovo telo na male komade. Ipak, Izida se nije tako lako predavala – sakupila je delove tela svog muža, spojila ih je i zamotala. Tako je Izida zapravo načinila prvu mumiju.

Obred mumificiranja bio je vrlo bitan Egipćanima i obuhvatao je niz od čak sedamdeset i pet obreda. Cilj ovog obreda bio je da se sačuva telo kako bi se ka (životna snaga) i ba (duša) ujedinili posle smrti i stvorili duh koji će ponovo živeti u telu.

Muža je oživela tako što se pretvorila u pticu koja je mahala krilima iznad leša. Nakon što je oživeo, Oziris je sišao u Donji svet. Ipak, za to kratko vreme koliko je oživljeni Oziris proveo među smrtnicima, Izida je uspela da zatrudni – njihov sin će biti Horus.

Oziris je bog plodnosti, agrikulture, vegetacije, ali i zagrobnog sveta i mrtvih. Prikazivan je kao čovek zelene kože, faraonske brade i delimično zamotan zavojima za mumifikaciju (najčešće su mu samo noge bile umotane). Na glavi nosi krunu atef, koja je bila ukrašena nojevim perjem, a u rukama drži dva predmeta – oruđe za vršidbu i pastirski štap sa kukom. On je jedan od najstarijih božanstava, a njegov kult je bio prisutan sve do pojave katoličanstva. Živeo je u podzemlju gde je, nakon njihove smrti, dovodio egipatske faraone. Uz Anubisa i Serketa, nadgledao je sve obrede kroz koje umrli i njihove duše prolaze nakon smrti. Drevni Egipćani su smrtni život smatrali samo pripremom za zagrobni, tako da su im funerarni obredi i božanstva vezana za prelazak iz jednog života u drugi bili jako važni.

Oziris, ilustracija: Milica Dopuđa

Kada je na vlast došao Ptolomej, stvar se menja. Dinastija Ptolomeja vladala je Egiptom od 305. godine p.n.e. do 30. godine p. n. e, a Egipćani su ih prihvatili kao naslednike faraona. Ipak, oni su nastojali da ujedine grčku i egipatsku mitologiju i stvorili su sinkretičko božanstvo Serapis, koji je zapravo bio kombinacija Ozirisa i grčkih bogova Zevsa i Hada. Ovo izmišljeno božanstvo postalo je šire prihvaćeno tek kada mu je pripojena Izida kao supruga.

januar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.