Ovan, ilustracija: Srećko Radivojević
Horoskop koji poznaje i koristi zapadna civilizacija u mnogome se oslanja na grčku mitologiju kada su u pitanju nazivi znakova, kao i mitovi i simbolika koji su u vezi sa njima.

Prvi horoskopski znak je znak Ovna, smatra se prvim prolećnim znakom, a njegovo trajanje je od 21. marta do 20. aprila.

Znak Ovna možemo povezati sa grčkim mitom o Friksu. Kao i kod mnogih mitova, ni ovaj nema definitivnu verziju. Ono što znamo jeste da je Friks, zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom, Helom, bio sin kralja Atamanta, vladara Boetije, oblasti u južnom delu centralne Grčke, i Nefele, boginje oblaka. Atamantova žena, kraljica Ina, nije volela njegovu decu, verovatno jer su je uvek podsećala na prevaru koju je ovaj izvršio sa boginjom Nefelom, stoga je skovala plan kako da ih se otarasi. Naime, spalila je sve useve u Boetiji, a zemljoradnici, bojeći se gladi, obratili su se lokalnom proročištu za pomoć. Ina je podmitila proročište da laže i izađe sa tvrdnjom da je za spas od gladi neophodno žrtvovati Friksa i Helu. Pre nego što će biti ubijeni, njihova majka, Nefela, šalje letećeg, zlatnorunog ovna kako bi ih izbavio. Bogato arheološko nalazište, Orhomenus, se smatra jednom od lokacija odakle su, prema mitu, Friks i Hela, uzleteli na krilatom ovnu. Nažalost, tokom leta, Heli se zavrtelo u glavi i pala je sa ovna u more koje je po njoj kasnije nazvano Helespont. Friks je preživeo, ovan ga je odveo u kraljevinu Kolkis ili Kolhadu, u današnjoj Gruziji, gde ga je kralj Aet, sin boga Sunca Heliosa, velikodušno primio i oženio svojom ćerkom. U znak zahvalnosti, Frisk je žrtvovao ovna Zevsu, a njegovo zlatno runo je poklonio kralju Aetu koji ga je okačio na drvo u svetom gaju posvećenom bogu Aresu, koji je čuvao zmaj koji nikad ne spava. Ovo je isto ono runo koje će, mnogo godina posle, ukrasti Jason sa svojim Argonautima. U toj misiji pomagaće im četiri Friksova sina.

U drugoj, nešto izmenjenoj verziji mita, kralj Atamant je bio oženjen boginjom Nefelom, ali se zaljubio u drugu ženu, tj. Inu. Nefela se za pomoć obratila Heri, zaštitnici žena, a ova, kao osvetu, vadi sva zrna žita iz zemlje usled čega nastaje glad. Lukava Ina za nesreću optužuje Friksa, kao prestolonaslednika, i njenog glavnog protivnika, te zahteva da se on žrtvuje kako bi se umilostivili bogovi. Štaviše, lično je Atamant morao da prinese žrtvu. U trenutku kada je Friks trebao da bude ubijen, krilati ovan dolazi da ga spasi, a Friksova sestra, Hela, iz ljubavi prema bratu, odlučuje da pođe sa njim. Njen kraj je, u obe verzije, tragičan.

Pošto je ovan žrtvovan Zevsu, i u znak zahvalnosti za zadatak koji je izvršio, Zevs ga smešta na nebo u vidu sazvežđa koje danas nazivamo sazvežđem Ovna.

piše: Andrej Pipović

mart, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.