Electrobeach music festival 2013, foto:

Leto je gotovo, skakali smo po različitim muzičkim festivalima, slušali muziku koja godi našem uhu. Izbor u Srbiji je dosta šarenolik, te možemo birati između Exita, Guče, Arsenala, Nišvilla, Aero Rock festivala, Parkfesta, Lovefesta, Beerfesta i mnogih drugih „festova”. Ali, kako je sve počelo i odakle potiče čitava kultura festivala?

Muzički festival je, po definiciji, festival u čijem centru pažnje je muzika, koji ponekad može biti tematski i zavisiti od muzičkog žanra ili nacionalnosti muzičara, a može biti vezan za određeni praznik. Festivali se uglavnom održavaju na otvorenom, najčešće jednom godišnje, mada to nije pravilo.

Prvim poznatim festivalom na svetu smatraju se Pitijske ili Delfijske igre. One su druge po važnosti panhelenske igre, i održavale su se u čast boga Apolona, boga muzike. Osnovane su oko 6. veka p.n.e. a uključivale su plesne tačke, muzička izvođenja, kao i druge umetnosti. U početku su se održavale svake osme godine, da bi vreme bez festivala kasnije bilo skraćeno na četiri godine. Igre su se održavale sredinom avgusta, a trajale bi pet dana. Manifestacija se sastojala od religijskih ceremonija (prinošenja žrtvi), velikih gozbi, muzičkih i atletskih takmičenja, kao i konjičkih trka.

Ričard Vagner, foto: Wikipedia

Preskočimo mnogo vekova i otputujmo u Nemačku, tačnije u Bajrojt. U ovom gradu je 1876. godine nastao festival posvećen Ričardu Vagneru. Najmračniji trenutak u istoriji ovog festivala je svakako Hitlerova objava o početku rata sa Velikom Britanijom. Hitler, koji je bio bliski prijatelj porodice Vagner, objavio je sukob sa Britancima upravo na ovom događaju. U toku rata, festival je pripao Nacističkoj partiji koja je organizovala opere za ranjene vojnike. No, mračna vremena su prošla, a ovaj festival možete posetiti i dan danas, ukoliko ste dovoljno srećni (ili moćni) da dođete do karte.

Festival u Ridingu je najstariji popularni muzički festival. Osnovan je 1961. godine i isprva je bio džez festival. Popularnost je stekao odmah zahvaljujući jeftinoj karti (koja je u to vreme iznostila dve funte) i kvalitetnim nastupima. Konzervativna partija je ukinula festival 1984, odbijajući da organizatorima da dozvolu čak i za neku drugu lokaciju. Na sreću, festival je nastavio da se organizuje već 1986. godine nakon dolaska Laburističke partije na vlast. Festival je u promotivne svrhe naziv promenio 1998, a festival se danas održava u dva grada, Ridingu i Lidsu, po kojima je i imenovan.

Stižemo do najpopularnijeg hipi festivala – Vudstoka. Vudstok je održan 1969. godine, a iako je bilo predviđeno da traje tri dana, trajao je dan duže. Tri dana ljubavi i mira održani su na mlečnoj farmi. Organizatori, Majk Lang, Džon Roberts, Džoel Rozeman i Arti Kornfeld, očekivali su oko 50.000 posetilaca, i grdno su se prevarili. Na festivalu je u jednom trenutku bilo čak 400.000 ljudi. Tokom muzičkih nastupa, rođene su dve bebe, a dvoje ljudi je umrlo.

Vudstok, Derek Redmond, foto: Wikipedia

Danas se na mestu gde je održan festival nalazi bista, a farma je i dalje popularna među turistima. Povodom četrdesetogodišnjice festivala, 2009. godine, širom sveta održani su festivali koji su promovisali mir i ljubav, kao što je to bila namera i Vudstoka.

Godinu dana nakon Vudstoka, organizovan je Glastonberi festival. On se održava u Velikoj Britaniji, u grofoviji Samerset. Prvi festival organizovao je farmer Majkl Evis pod nazivom Pilton festival, zbog blizine sela Pilton. Festival postoji i danas, a od tada se manje-više redovno održava, uvek na otvorenom, a u proseku okupi oko 150.000 ljudi.

Danas su festivali mnogobrojni, zahvaljujući njihovoj ekspanziji devedesetih godina i nemoguće ih je sve obići, sve i da imate neograničen priliv novca i odmor koji traje godinu dana. Ipak, preporučujem da se makar jednom ubacite u gužvu muzičkih istomišljenika i izgubite svu snagu i glas uživajući u muzici.

piše: Aleksandra Vujić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.