foto: Obilje

piše: MoonQueen

Ušli smo u novembar i za sobom ostavili ranu jesen punu vatrenih boja, pripremamo se za sezonu kiša i, iako nam ne miriše više cveće, naše dve novembarske sagovornice našle su način da njegovu lepotu sačuvaju u punom sjaju i iskoriste za dizajn posuđa i drugih vrsta dekorativnih i upotrebnih predmeta. One su Anja Popović i Nikolina Rašović, dve mlade arhitektice koje su se upoznale i sprijateljile na studijama arhitekture u Beogradu. Zajednička interesovanja u ovoj oblasti, prožeta ogromnom ljubavlju prema prirodi, spontano su ih dovela do stvaranja brenda Obilje.

Anja i Nikolina kažu da su studije arhitekture umnogome doprinele razvoju njihovog kreativnog mišljenja i stimulisale ih da neprestano ispituju granice arhitektonske delatnosti. To ih je podstaklo da, za razliku od mnogih studentskih projekata, ovog puta metafizičke ideje pretvore u opipljive proizvode koje danas prepoznajemo pod imenom Obilje. Brend Obilje nastao je u julu 2020. godine, ali su se ideje, testiranja i istraživanja materijala odvijali mesecima ranije. U okviru brenda danas se izrađuju podmetači za čaše, držači za nakit, vaze, držači za vinske čaše, tacne, a autorke kažu da su uvek otvorene za nove ideje, kako od klijenata, tako i od stalne inspiracije koja se budi tokom kreativnog rada.

Obilje je brend inspirisan prirodom kao večitim stvaraocem. Nastanak i razvoj brenda praćen je istraživanjem domena prirode i mogućnošću njene implementacije u svakodnevno okruženje u kom boravimo. Spoj dve ljubavi – prirode i arhitekture –rezultirao je kreiranjem rukotvorina koje nastoje da zamrznu prirodni prikaz kroz upotrebne predmete za svačije domaćinstvo.

foto: Obilje

Materijali koji se koriste za izradu predmeta su suvo, presovano bilje i epoksidna smola, a proces stvaranja jednog predmeta sastoji se od pet glavnih faza. Prva je branje bilja, zatim sledi njegovo sušenje, nakon toga dolazi do izrade proizvoda, sušenja proizvoda i na kraju – finalne obrade. Autorke kažu da svaka od faza zahteva drugačiji vid strpljenja, tretiranja i pažnje. U zavisnosti od uslova – godišnjeg doba, dimenzija, oblika i namene proizvoda, kao i kreativnog procesa – izrada traje kraće ili duže. Kada se koristi prethodno presovano bilje, rad na jednom predmetu traje desetak dana, koliko je potrebno epoksidnoj smoli nanetoj u nekoliko slojeva da se u potpunosti osuši.

Sakupljanje i odabir biljaka obavlja se na različitim lokacijama. Iz razgovora sa Anjom i Nikolinom sam saznala da Beograd ima mnogo livada koje su, kako kažu, otkrile sasvim slučajno. Osim toga, kada putuju negde van grada, sa sobom obavezno nose svesku za presovanje, kesicu i makaze. U sezoni cvetanja ovi predmeti čine obavezan sadržaj njihovih damskih torbi, bez obzira na to da li se kreće na planinarenje ili u običan izlazak do grada. U toku proteklih godina biljke su do Obilje proizvoda putovale sa različitih područja Balkana – Srbije, Crne Gore, Albanije i Bosne. U ovom poduhvatu devojke su imale i pomoć prijatelja. „Moramo mnogo da se zahvalimo našim majkama Leposavi i Nini, a pored njih i drugim članovima porodice, prijateljima, čak i poznanicima, koji, kada god vide divan poljski cvet, uberu ga i presuju za Obilje. Naši proizvodi su time ispunjeni brižnim dodirima.”

foto: Obilje

Zimski period, koji nam predstoji, u njihovoj radionici izgleda tako što se velike količine biljaka nabranih tokom proleća i leta presuju, nakon čega se sortiraju uspešna i neuspešna presovanja. Mnogo faktora utiče na kvalitet presovanog cveta – termin u kojem se on bere (idealno bi bilo ni previše rano ni previše kasno zbog rose i vlage koja se tom prilikom nalazi na biljci), zatim vlaga u samom prostoru u kom se presuje, papir koji tu vlagu prima, starost biljke, izloženost suncu… Zbog toga se, nažalost, dešava da jedan broj bilja nakon presovanja ne uspe da zadrži svoje fizičke karakteristike. Iz istog razloga se sa većom dozom zahvalnosti dočekuju one koje savršeno prođu kroz ovaj proces.

„Radoznale smo u kojem ćemo smeru otići i u kojem će smeru Obilje rasti zajedno sa nama. Smatramo da sve može da se postigne ukoliko radimo ono što volimo i dovoljno verujemo u svoje ideje”, kažu Anja i Nikolina.

foto: Obilje

Kako brend Obilje već neko vreme pratim na njihovoj Instagram stranici, primetila sam da se gotovo odmah po objavljivanju novog proizvoda on i rasproda, pa sam pitala Nikolinu i Anju koliko vremena prođe od kada proizvod izađe na tržište dok ga neko ne kupi. „Brze i iskrene reakcije nakon objave novog proizvoda su nešto što nas dodatno motiviše da nastavimo da stvaramo. Mnoštvo lepih reči, podrške i poverenja u naš rad rezultuju time da količina dostupnih proizvoda bude oskudna zbog toga što isti vrlo brzo pronađu svog kupca i svoj novi dom. Svaki proizvod je unikatan i sa sobom nosi posebnu dozu pažnje i ljubavi koja je utkana u sam proces. Time je onemogućena masovna proizvodnja, već stavljen akcenat na kvalitet pojedinačnih proizvoda.” Za unikatne, ručno rađene predmete koji u sebi sadrže dušu divljine, prirode i leta svakako vredi poigrati se brzih prstiju.

Anju i Nikolinu sam pitala i koje su njihove omiljene biljke, a kojim bi biljkama najbolje bila uhvaćena duša meseca novembra.

Sve biljke su nam izuzetno drage, svaka na svoj način, ali evo, ako bismo morale da izdvojimo, to bi bili ljutići i bele rade, jer nas prate i poštuju od samog početka, zbog čega imaju veliku sentimentalnu vrednost. Dok bi biljka kojom mislimo da je uhvaćena duša meseca novembra bila kerija (japanska ruža). Jedan pufnasti cvetić žbuna koji, prilikom presovanja, savršeno zadrži narandžastu nijansu koja neodoljivo podseća na toplu paletu jesenjih boja. U svakom slučaju, koji god cvet da je nečiji favorit, Obilje nastoji da prirodnim tonovima osveži sive mesece.

foto: Obilje

Šta je sve vama lepo Obilje donelo u život?

Obilje je donelo sijaset lepih stvari u naše živote. Prvenstveno saznanje o našoj upornosti i istrajnosti pri realizaciji ideje koja je na jedno mesto okupila izobilje divnih ljudi, kako mušterija i onih sa kojima sarađujemo tako i drugih hendmejdera koji nas neprestano inspirišu. Takođe, lepotu stvaralačkog procesa koji je izuzetno kompleksan i zahtevan, ali jedinstven i podložan neizvesnosti zbog čega je postao cenjen isto koliko i finalni proizvod. Kao i svaki rad, Obilje nosi sa sobom stalne izazove, nepredviđene situacije, neuspele pokušaje, ali smatramo da je sve to premostivo uz iskrenu nameru, veliku ljubav, predan rad i, naročito, pravog partnera.

novembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.