foto: Ivana Novaković

piše: Ivana Novaković

Rimokatolička crkva Imena Marijinog nalazi se u centru Novog Sada, na Trgu slobode. Ova impozantna građevina, specifičnog ukrasa je za mnoge glavni simbol grada. Često je pogrešno nazivana katedralom, iako Novi Sad pripada Subotičkoj biskupiji, najčešće ćete to čuti čak i od samih Novosađana, pogotovo kad se pominje kao glavno mesto susreta.

Kako je pripadao Habzburškoj monarhiji, Novi Sad je početkom 18. veka prvi put izgradio rimokatoličku crkvu. To je bila jedna skromna građevina koja tu neće ostati zadugo. Posle određenih izmena i stradanjem crkve, 1891. pojavila se inicijativa da se podigne nova crkva dostojna slobodnog kraljevskog grada. Arhitekta Đerđ Molnar je već naredne godine priložio planove i 1893. počinje izgradnja.

Ova trobrodna bazilika izgrađena u neogotskom stilu sa tornjem je odmah zasenila ostala arhitektonska dela. Prvo što uočavamo na crkvi su vitraži koji su dopremljeni iz Pešte, bogato ukrašeni biblijskim scenama i grbovima imućnih građana. Ono po čemu je svi raspoznaju je šarena Žolnai keramika koja ukrašava krov. Unutra se nalaze četiri oltara od kojih je glavni u apsidi, kao i orgulje. Iako je arhitekta Molnar ovim zdanjem dao pečat gradu, nikada nije želeo da primi novac, te u znak zahvalnosti u crkvi i danas stoji njegova bista.

april, 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.