foto: Noć muzeja

XIII Nоć muzејa оdržace se u subоtu, 21. maјa 2016. gоdinе, u više od četrdeset gradova u Srbiji. Planiranо vrеmе traјanja prоgrama је оd 17:00 dо 01:00 čas pоslе pоnоći. Organizatori su odlučili da ne preskoče broj trinaest, već da manifestaciju prilagode nasleđu koje ovaj broj nosi. Razbijanje sujeverja i obeležavanje važnih jubileja su osnovne ideje kojima su se bavili, uz simpatičan moto – kulturom i smehom protiv sujeverja.

Neke od atrakcija koje će ove godine moći da posete Beograđani su: priče devojačkih škrinja, istorija sedme umetnosti ispričana od strane najpoznatijih filmskih plavuša, italijanski motori. Premijerno će biti izložen jedan od Teslinih izuma povezan sa lečenjem i medicinom, obeležiće se i jubilej jednog veka povlačenja srpske vojske sa Krfa. Sto godina od smrti Petra Kočića obeležiće postavka u Doktorovoj kuli, prvoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu, u kojoj je ovaj pisac i preminuo.

A ako se nađete u Pančevu ili budete imali priliku da odete tamo, posetite, po prvi put otvorenu za posetioce, Staru Vajfertovu pivaru osnovanu 1722. godine. Ona predstavlja najstariji industrijski objekat u Srbiji a postavka za Noć Muzeja nazvana je Misterija Vajfert i posetioci će imati priliku da, rešavajući zagonetke, otkriju više o zdanju u kojem se nalaze i ličnosti Đorđa Vajferta.

Obrenovčani će, u prostorijama biblioteke Vlada Aksentijević, imati prilike da se upoznaju sa svadbenim običajima ovog kraja, počevši od prosidbe, pa sve do same svadbe. Postavku će upotpuniti živa muzika, kićenje posetilaca ruzmarinom, sečenje mladenačke torte, ali i jedno pravo venčanje koje će se u toku Noći muzeja održati u obrenovačkoj biblioteci!

Grad Šabac obeležiće dve stotine godina od dolaska Jevrema Obrenovića u grad, pod čijom je upravom Šabac proglašen prvom varoši u Srbiji, dobio prvi klavir, bilijar, zastakljene prozore i bleh orkestar. U gradskom muzeju biće prikazana izložba Pre i posle vatre koja će prikazati šta je sve otkriće vatre promenilo u životu ljudi i kako je vatra uticala na formiranje čoveka ovakvog kakav je danas, od fizičkih do socijalnih karakteristika. Takođe, grad je otkupio šabačku Sinagogu čije se renoviranje planira, a u Noći muzeja posetioci će moći da vide plan kako će Sinagoga izgledati kada bude pretvorena u muzej.

Muzej Horeum Margi – Ravno u Ćupriji prerušiće se 21. maja u cirkusku šatru. Cirkus je uzet kao inspiracija jer je mesto smeha i uživanja a postavku će, osim performansa klovnova, predstavljati i dela savremene umetnosti inspirisana cirkusom. U dvorištu muzeja organizovaće se atrakcija ispaljivanja iz Karađordjevog trešnjevog topa.

Celokupan program i spisak lokacija još uvek nije dostupan ali pratite vesti na sajtu Noći Muzeja i planirajte svoju rutu 21. maja. I – otvorite oči u noći!

piše : MoonQueen

maj, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.