foto; Tamara Živković

piše: Tamara Živković

Karmen Marija Mačado je američka književnica, spisateljica prvenstveno kratkih priča koje su objavljivane u nekim od najprestižnijih časopisa i zbornika, i čiji je žanrovski raspon dosta šarenolik – one u sebe inkorporiraju i horor priče i bajke i savremene teme i erotiku, nasilje, seksualnost… Njena zbirka priča Njeno telo i druge žurke izlazi 2017. godine i sadrži osam priča koje se na različite načine bave temom koja je već nagoveštena u samom naslovu – ženskim telom i različitim odnosima prema njemu.

U tom pogledu je priča kojom se otvara zbirka najindikativnija. Priča nosi naslov Muževljev šav i narator priče je mlada i hrabra devojka koja se u potpunosti predaje svom budućem mužu.

„Nije normalno da devojka podučava svog momka, ali ja mu samo pokazujem šta želim, o čemu maštam dok tonem u san. Počinje da prepoznaje i najmanju promenu na mom licu kad osetim požudu; doduše, ništa i ne krijem od njega.”

Njeno telo i druge žurke, Karmen Marija Mačado

Njena predaja je željena i svesna, ali poseduje jedno ograničenje – zelenu traku koju naratorka uvek nosi vezanu oko vrata. Kako godine prolaze, to što se krije iza njene zelene trake sve više i više intrigira muža i njegova želja da to razotkrije postaje toliko snažna da neretko prelazi u nasilje. Ona pokušava da mu objasni da taj deo nje jednostavno nije njegov, ali on na tu ideju ne pristaje.

Neprihvatanje tela svoje žene kao nečega što pripada samo njoj i čime ona, svojom voljom, raspolaže onako kako samo ona želi, jeste najbrutalnije izraženo u sceni nakon njenog porođaja.

„Odnose dete iz sale kako bi mogli da me ušiju tamo gde su me rasekli. Daju mi nešto za uspavljivanje preko maske koju mi nežno pritiskaju na usta i nos. Muž se nešto šali s doktorom i drži me za ruku.

– Koliko košta taj dodatni šav? – pita. –Radite to, zar ne?

– Molim te – obraćam mu se, ali reči zvuče nerazumljivo, kao neko mrmljanje, zapravo kao blagi jauk. Nijedan od njih dvojice me nije ni pogledao.

Doktor se kikoće.

– Niste prvi…”

Njeno telo i druge žurke, Karmen Marija Mačado

Ova priča se u mnogome oslanja na poznate priče i legende, kao što je stara horor priča Zelena traka  ili priča o ženi koja je morala mužu da spremi ljudsku jetru, ili devojčici koju izazivaju da ode na groblje posle mraka… Međutim, sve te priče su samo podloga za novu priču koju nam Mačado pripoveda i koja je deo ženskog iskustva, kao što su i sve ove stare priče i legende takođe deo ženskog svakolikog iskustva.

I u ostalim pričama u ovoj zbirci se takođe tematizuje žensko telo kojem se pristupa iz različitih uglova. Priča Osam zalogaja govori o gojaznoj ženi koja prezire svoje telo i koja se podvrgava operaciji kako bi ga promenila. Ona konačno dobija izgled koji želi, ali sa tim izgledom ne dolazi i sreća i ljubav prema sebi koju je očekivala jer je konstantno progoni duh njenog nekadašnjeg tela. Priča Prave žene imaju telo govori o ljubavi dve devojke dok vlada misteriozni virus usled kojeg žene samo izblede, nestanu, a sve se to odvija na pozornici modne industrije i ustaljenoj slici toga kako bi žene trebalo da izgledaju.

Svaka od priča u zbirci Njeno telo i druge žurke stoji negde na rubu između horor priče i fantastike, između kritike i pohvale, između savremenosti i legende, i svaka nas navodi da tragamo za odgovorom na pitanje koje je danas i više nego aktuelno – zašto je telo to koje, umnogome, upravlja našim životom.

septembar 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.