foto: IMDB

Film Doktor San prati Dana Torensa (Juan Mekgregor), koji je kao dečak, zajedno sa svojom majkom, preživeo ubilačko ludilo svog oca u Overluk hotelu. Mada u početku ništa od tog ludila ne vidimo, saznajemo da je Dan Torens jedan od retkih magičnih ljudi, a ukleti hotel je omađijao njegovog oca da ga ubije, ne bi li sam hotel pojeo njegovu magiju koju zovu isijavanje. Tri decenije kasnije, pratimo sada odraslog Torensa, kao lečenog alkoholičara koji potiskuje svoje isijavanje, tj. magiju. No, tu se pojavljuje devojčica Abra Stoun (Kajli Kuran) koja takođe isijava, a koju neki drugi zli magični ljudi hoće da pojedu, što Torensa nagoni da se, pri spasavanju devojčice, suoči sa svim demonima svoje prošlosti.

Doktor San je supernaturalni horor rađen po istoimenoj knjizi Stivena Kinga iz 2013. godine. Sama knjiga je nastavak Kingovog ranijeg romana Isijavanje, koji se proslavio zbog adaptacije Stenlija Kjubrika (The Shining: 1980). Ako ne znate o kom filmu pričam, to je onaj u kojem Džek Nikolson sekirom razvaljuje vrata, jureći da ubije svoju ženi i izgovara čuvenu rečenicu: „Here’s Johnny!”. Međutim, film Isijavanje nije bio veran svom izvornom delu, toliko da ga je sam King u početku napadao, ne bi li kasnije priznao da je to dobar film, ali ipak ne i dobra adaptacija. Povrh toga, Doktor San ne bi ni bio snimljen da film iz dva dela To (It: 2017, It: 2019) nije zgrnuo brdo para širom sveta, te su pokušali da se dodvore i tom delu publike. Ako ne znate, film To je onaj horor sa zlim klovnom, takođe rađen po Kingovoj knjizi. I tako smo došli do problema Doktora Sna, koji istovremeno pokušava da bude verna adaptacija knjige, ali i da zadovolji ljubitelje dva kultna, ali potpuno različita horora. U želji da ispune svačija očekivanja, nikoga nisu izneverili, ali daleko od toga da su ikoga oduševili.

foto: IMDB

Prvo, film konstantno pravi reference na Isijavanje, tako da, ako ga niste gledali, dosta toga vam neće biti jasno. S druge strane, film vizuelno neodoljivo podseća na nove adaptacije To, te sam konstantno imao osećaj da gledam nastavak nekog Kingovog filma, ali nisam bio siguran kog. Nažalost, Doktor San niti ima atmosferu zebnje kakvu ima Isijavanje, niti magičnost i maštovitost filma To.

Dobar deo filma je posvećen „duhu iz boce”, što ne treba da čudi, s obzirom na to da su i same knjige bile metafora za borbu Stivena Kinga sa alkoholom. Ali problem alkoholizma je tretiran tako neuverljivo i površno, da ga jedino mogu okarakterisati kao Mekgafin (po Hičkoku, Mekgafin je objekat, radnja ili događaj oko kojeg se vrti radnja koja je bitna za razvoj lika, ali samu publiku za nju zabole uvo…da se tako kolokvijalno izrazim). Film bi podjednako dobro funkcionisao bez i jedne kapi viskija, a pritom bi i kraće trajao. A to čak nije ni jedini deo filma koji se lako može izbaciti.

Ipak, ono što mi najviše smeta kod ovog filma jeste što maltene i nije horor. Postoje tri do četiri scene koje jesu krvave, u par navrata se pojavljuju neki demoni (koji, priznajem, stvarno jesu odlično urađeni), ali možda se uplašite jednom, dvaput maksimum. Iskreno, od reditelja Majka Flanegana, koji iza sebe ima niz odličnih horora (uključujući još jedan po Kingovoj knjizi), očekivao sam malo više.

Sada možete pomisliti kako ne preporučujem ovaj film. Ne nužno, samo ga ne bih preporučio ljubiteljima horora. Gluma je svakako odlična i reditelj fino vodi radnju. Još ako isključimo onih par scena koje neuspešno pokušavaju da dokažu da je Doktor San horor, film je lako mogao da prođe kao magična avantura, možda čak i dečja. Rosa Šešir (Rebeka Ferguson) kao glavni negativac ovog filma, bolja je Diznijeva veštica od svih novih u lajv adaptacijama Uspavane lepotice, Snežane i ostalih. Ako bih zbog nečega preporučio film, to je zbog njene glume.

foto: IMDB

Sumirano: Doktor San je neuspeli film strave i užasa, ali zabavna, dobro odglumljena arhetipska priča dobra i zla, (doduše, jako predvidljiva) koja bi mogla da posluži kao fin uvod u horor žanr za vašu decu.

piše: Igor Diletant Belopavlović

decembar, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.