foto: Knitomania

Dragi ljudi, verujem da gotovo svakodnevno putem društvenih mreža možete da posvedočite o protestima koji se dešavaju širom sveta zbog posledica globalnog zagrevanja. Oni sa vrha i verujte mi da upirem prst i pogled u nebesa, iako ne pokušavam da se obratim kakvom božanstvu, zaista ne rade dovoljno da naprave vidljivu promenu. Možemo nekog narednog puta ispijati limunadu i diskutovati jesu li individualne promene uopšte dovoljne da spasu svet, jer danas bih radije govorila o mladim osobama koje svojom kreativnošću žele da naprave korak bliže svetu koji nije zagađen, u kojem biljne i životinjske vrste ne izumiru, lednici se ne tope, a ljudi žive osvešćeni, nekonzumeristički, ukratko, održivo.

 
Od semena do klice

Kada pogledamo proces nastajanja Knitomanie, videćemo da je on trajao jako dugo, čak bih mogla reći i više decenija! I kada mislim o Knitomanii, mislim o njoj kao o semenu avokada na koje čekaš četiri meseca pre nego što klica najzad probije ljusku. Da biste razumeli o čemu govorim, najpre treba da vas upoznam sa prabakom Milicom koja je još početkom dvehiljaditih plela proizvode od plastičnih kesa, i da, dobro ste pročitali, od plastičnih kesa, doduše, u malo drugačijem kontekstu nego što to Knitomania radi danas. Kako to obično biva, zanat se preneo na njenu ćerku, Radu, koja je nakon što je ušla u penziju, počela aktivnije da stvara ono čemu ju je majka podučila. Još ona tada, imala je za cilj da plastične kese nikako ne završe u prirodi.

foto: Knitomania

Ta daaaaaam

Pletenje, kese, zagađenje, finalan proizvod od koristi. Ovo nas dovodi do Miloša Todorovića, studenta antropologije, unuka baka Rade, praunuka baka Milice, a osnivača Knitomanie! Nije teško uvideti kako su se sve kockice savršeno spojile. Volim da mislim kako je Knitomania zaista mogla nastati samo danas, u vreme kada su ekološki održiva rešenja sve neophodnija, u vreme kada je sve ubrzano i kada je potrebno smiriti um, a svi znamo da se to najbolje radi kroz kreativan rad, u vreme kada je potrebno da budemo socijalno inkluzivni i da delujemo lokalno, a mislimo globalno.

Ukoliko do sada niste savršeno jasno razumeli šta je to što Knitomania radi, nastavite pažljivo sa čitanjem. Miloš Todorović je, uvidevši sve benefite onoga što su njegova baka i prabaka radile, odlučio da kroz Knitomaniu koja se bavi proizvodnjom predmeta od iskorišćenih plastičnih kesa, smanji njihovu količinu i samim tim utiče na nivo zagađenja u prirodi. Takođe, uvidevši da većina baka ima u prstima veštinu pletenja, zaželeo je da se Knitomania prepozna na tržištu, te da se samom potražnjom njihovih proizvoda, obezbedi dodatni prihod za starije osobe u penziji. Naravno, tržište nije lako osvojiti, a upravo je to bilo potrebno kako bi ove plemenite ideje i podizanje svesti o različitim društvenim i ekološkim problemima našle put do glavica potrošača. Zato je Knitomania osmislila proizvode za koje je verovala da će lako naći put do kupca. Prvi proizvod, bio je ranac, kao alterntiva kesama i cegerima, ali i kao nešto što bi izgledom bilo primamljivo na tržištu.  U vreme novogodišnjih praznika, u ponudi su se mogli naći ukrasi za jelku, a tokom cele godine i privesci za ključeve, ali i posude za voće i sitne stvari iz kuće koje često završe u nekoj košarici, možda baš ovakvoj! Sada kada sam vam otkrila šta sve imaju u ponudi, otkriću vam i da, ukoliko ste veće domaćinstvo, onda mora da imate baš veliku kesu sa kesama. Razmislite o tome! Vidite li sada te neiscrpne zalihe koje Knitomania pokušava da pretvori u nešto korisno, u nešto od čega se kornjača neće zadaviti, mislivši da je konačno ulovila meduzu.

foto: Knitomania

Knitomania i gde ih naći

Klik, klik i tu ste. Ima ih na Instagramu, Fejsbuku, o njima možete guglati, možete se sa njima upoznati na festivalima poput Green fest-a, BegeVege, rEKOnstrukcija. Imaju čak i saradnju sa Privrednom komorom Srbije sa kojom ih tek očekuje intenzivnija saradnja.
Ko traži, taj nađe. A meni se čini da je Knitomania našla način. Onaj kreativan i, što bi se reklo, mind blowing.

piše: Irena Radovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published.