izvor: flick

piše: Pavle R. Srdić

S obzirom na zastupljenost i omasovljenost popularne muzike u svetu, koja je negde od pedesetih godina 20. veka, pa do danas beležila eksponencijalan rast, nemoguće je da se ne pronađe priča o pesmi koja je postala „broj jedan” slučajno. Pa, sad, reći ćete, ima takvih pesama. Ali, koliko pesama je od samog ili samih autora smatrana autsajderom, bila nasnimljena, pa ostavljena tamo negde da skuplja studijsku finu prašinu? Njih verovatno nema puno.

Bachman-Turner Overdrive je kanadska rok grupa, iz provincije Manitoba. Grupu su osnovala dva sugrađanina grada Vinipega iz pomenute kanadske provincije, Rendi Bekmen i Fred Tarner. Bekmen je ozbiljniju muzičku karijeru započeo u drugom velikom kanadskom bendu, čiji je i osnivač, pod nazivom The Guess Who. Nakon napuštanja grupe i par projekata, na nagovor drugog velikog kanadskog muzičara, Nila Janga, Bekmen se udružuje sa Tarnerom u kratkotrajnu grupu Brave Belt, da bi nedugo zatim osnovali grupu Bachman-Turner Overdrive. Bend je uspeo da u svojoj karijeri zabeleži nekoliko top 40 albuma i singlova, ali to je sve što su mogli svojim ozbiljnim radom da dosegnu. Sada se čitalac može zapitati – pa, šta su onda mogli neozbiljnim radom? Pa… da dosegnu „broj jedan”!

Pesma You Ain’t Seen Nothing Yet singl je grupe Bachman-Turner Overdrive sa njihovog trećeg studijskog albuma Not Fragile iz 1974. godine. Zanimljivo je da ova pesma uopšte nije bila favorizovana od članova grupe niti predviđena da zabeleži neki veći uspeh na top-listama. Svi su se prevarili sem jednog čoveka, ali to će doći kroz priču. Ova pesma sadrži, prema kritičarima, izvesne muzičke sličnosti sa hitovima britanskih velikana, grupe The Who, konkretno sa pesmama Baba O’Riley i My Generation. Kompozicija je bila neka vrsta muzičke skice. Momci su je svirali, u svrhu improvizacije, pa su je, eto, reda radi, i snimili. Na to su nasnimili i Bekmenov glas, na neki zbrzan tekst. No, u toku rada, čovek se mora nekako i opustiti, jelte. U jednom trenutku u studiju je boravio i Rendijev brat, Geri. To je jedini brat koji nije svirao u grupi, a bilo ih je četvorica – pored pomenute dvojice, to su Robi, bubnjar, i Tim, ritam gitarista. Geri je imao problem sa mucanjem, ali to nije sprečavalo Rendija, koji je bio najstariji, da se tome podsmeva. U jednom trenutku, Rendi Bekmen počinje da muca na refrenu pesme You Ain’t Seen Nothing Yet, a ovaj „mucavi” snimak bend će upotrebljavati u korisne svrhe – prilikom nameštanja instrumenata i ozvučenja u studiju. Eto, da nešto svira u pozadini, da bi testirali.

Vredno su radili Bachman-Turner Overdrive i uspeli su da snime svoj album Not Fragile koji je trebalo prezentovati izdavačkoj kući Mercury Records i njenom upravniku, Čarliju Feču. Feč je saslušao album, ali nije bio impresioniran. Momcima je saopštio da nemaju hit i da će album, ukoliko bude objavljen, biti bez hita i neinteresantan publici. U tom trenutku, jedan od članova tehničke ekipe studija u kojem je sniman album, a koji je bio prisutan na sastanku, predložio je Rendiju da puste „radnu pesmu”, kakav je bio radni naziv pesme You Ain’t Seen Nothing Yet. Bekmena je bilo sramota, ali je na nagovor prisutnih doneo traku sa ovom pesmom. Feč je pesmu saslušao i samo kratko rekao:„Gospodo, imamo hit”. Svi su bili zbunjeni, a Bekmen, kao da nije hteo hit. Govorio je kako bi oko te pesme bilo izgubljeno dosta vremena, da je nastala kao šala, te da je mucao u refrenu i da to ne bi svakako bila konačna verzija istog. Feč je na to samo kratko rekao da pesmu ne treba menjati ni za notu, jer je ova i ovakva pesma za njega, u poređenju sa ostalim pesmama s albuma, jednostavno odskakala do plafona.

Pesma You Ain’t Seen Nothing Yet je jedini „broj jedan” ove grupe tokom čitavog njenog postojanja. Na vrhu top-lista bila je u SAD, Kanadi i Zapadnoj Nemačkoj, dok je na „broju dva” bila u Velikoj Britaniji i Jugoslaviji. Sam album Not Fragile prodat je u platinumskom tiražu u Kanadi, a u zlatnom tiražu u SAD. Pesma je ostavila traga u popularnoj kulturi, a završila je i kao prateća numera u serijama The Simpsons, The Sopranos i Supernatural. Logično, i dan-danas je glavna tačka na svim koncertima ove grupe i najpoznatija njihova pesma.

Kraj ću možda pokvariti činjenicom da je naslov gramatički neispravan jer sadrži duplu negaciju, koja nije uobičajena u engleskom jeziku, za razliku od našeg jezika gde bi ovaj naslov bio sasvim normalan. Ali, kao da je to bitno, ako je mucanje prošlo, pa može i dupla negacija!

oktobar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.