ilustracija: Jelena Svilkić

Prvi roman Miodraga Majića, sudije Apelacionog suda u Beogradu, Deca zla uspeo je da postigne nešto što mnoga dela na srpskoj književnoj sceni već dugi niz godina ne uspevaju – da čitaocima ponudi jedan ozbiljno dobar krimi-roman. Vešta Majićeva naracija nas već od prvih stranica romana uvlači u priču iz koje će nam, pri poslednjim stranicama, sigurno biti žao što izlazimo.

Roman počinje u pomalo mističnom tonu – prikazom neobičnog rituala starice koja se nalazi u psihijatrijskoj bolnici u Kovinu nakon čega se odmah prelazi na događaj oko kojeg se odvija glavni zaplet ovog romana – ubistvo kontroverznog političara Radovana Kovača. Ovakva postavka na samom početku romana u nama stvara osećaj zapitanosti i budi želju da što pre odgonetnemo da li su i u kakvoj sprezi ova dva događaja.

Samo ubistvo Radovana Kovača je izuzetno brutalno prikazano. Radovan je na stomaku, vezan za krevet i osluškuje svog dželata kako kruži oko njega. Naviknut na političke igre, on naivno veruje da će se, kao što se iz mnogih neprijatnih situacija izvlačio, izvući i iz ove. Međutim, dželat mu stavlja dukat u ruku i tada Radovan shvata da su upravo ovo poslednji trenuci njegovog života. Upravo će taj dukat biti jedan od argumenata u odbrani optuženog za ubistvo Kovača, njegovog telohranitelja Dragana Pažina.

Odbranu Dragana Pažina vodi advokat Nikola Bobić, koji je ovaj zadatak prihvatio tek kada ga je bivša devojka Ana Basta zamolila da joj pomogne. Ana je zamenica tužioca zaduženog za slučaj Kovačevog ubistva, i kao i mnogi u ovom romanu svesna je kakve se sve igre u tom svetu visokih položaja vode, te joj je bitno da na ovom slučaju od izuzetne važnosti sa druge strane sedi neko ko je njoj naklonjen.

„Gospođo Basta”, nastavi ministar, „značaj ovog pitanja za nas je takav da smatramo da stvari ne bi trebalo prepuštati slučaju. Istina je da je do izbora ostalo jedva mesec dana, ali, koliko shvatam, Tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima. Nema potrebe rastezati postupak i omogućiti advokatima da prave cirkus. Zbog značaja čitave stvari, pozvali smo i sudiju Bušatliju da nam se pridruži. Sigurno se poznajete tako da nije potrebno isticati da je reč o iskusnom sudiji, koji je sposoban da postupak sprovede brzo i bez odugovlačenja.”

Deca zla, Miodrag Majić

Kroz slučaj Kovačevog ubistva mi zalazimo u svet pravosuđa u kojem sve funkcioniše po principu usluga, u kojem nema baš toliko pravde koliko ima unapred isplaniranih scenarija koji se moraju ostvariti makar bili i miljama udaljeni od istine, svet koji ne donosi svoje odluke samostalno i nepristrasno već uz pomoć ministara, vladika i ostalih kojima tu mesto nije. No, Majić nas ne ostavlja u tom suludom sivilu bez tračka nade. Kao predstavnika ispravnosti i vere u dobro pisac nam nudi advokata Nikolu Bobića koji je jedina svetla tačka u tom pravosudnom sistemu ogrezlom u zlo, interes i korumpciju.

Da li će Bobić uspeti da istera pravdu do kraja ili će i njega sivilo progutati? Odgovor potražite u romanu Deca zla.

piše: Tamara Živković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.