izvor: Mokoša

Njeno ime je Mokoša, simbol žena sa cvećem u kosi i ona nije samo staroslovenska boginja, preteča Svete Petke i zaštitnica žena, već i umetničko ime Milice Đukić, devojke koja svojim talentom i umećem stvara magiju! Koliko je Mokošin rad jedinstven govori činjenica da sam čak i ja, koja se u prirodu razumem samo ako je mrtva i na platnu, počela da prepoznajem njen „rad” kada se nađem u prostorima oplemenjenim njenim cvetnim aranžmanima, a sve ih je više i sve češće, kao gošća svadbi i drugih slavlja, čujem da se kao odgovor šapuće reč „Mokoša”. Pitanja su uvek slična – ko je zaslužan za cvetnu dekoraciju i bukete? Ko je uhvatio dušu prostora u kojem se održava slavlje, prepoznao tajne želje slavljenika, odabrao baš ove biljke, usudio na ovako smela rešenja? Milica Đukić, Mokoša, pejzažna arhitektica i tema naše septembarske rubrike.

I to ne slučajno septembarske. Ideju da vam predstavim Mokošin rad dobila sam odavno, ali sam strpljivo sačekala baš ovaj mesec u kojem se, po mom mišljenju, dešavaju najlepše svadbe, s obzirom na to da je svadbena tematika ono čime se Miličin brend najčešće bavi. Zbog toga smo sa njom popričali o idejama i procesima realizacije, vremenu uloženom u organizovanje jedne svadbene dekoracije i inspiraciji koju dobija iz prirode.

izvor: Mokoša

 Od ideje do realizacije

Na veliku radost budućih mlada Mokoša revnosno ispunjava čak i najneobičnije želje mladenaca, a zauzvrat joj oni pružaju puno poverenje i prihvataju njene sugestije. Njihove želje moraju se ipak uklopiti u izbor cvetnog materijala koji diktira određeno doba godine i dizajn prostora u kojem će se svadba odigrati, „detalji” kojih se mladenci nekada ne sete, ali o kojima ona pažljivo vodi računa. Priprema aranžmana za jednu svadbu obično traje nekoliko dana, ali svaki Mokošin radni dan ima i po dvadeset sati. Pripreme uključuju rad u radionici, kao i izvođenje finalnih detalja na terenu. Pored cvetnih aranžmana za stolove, venčanog buketa, korsaža za mladoženju, kuma i narukvice za kumu, Mokoša pravi i cvetove za kićenje gostiju, venčiće od cveća za kosu, viseće aranžmane, vence za vrata… Na privatnim imanjima tu se nađu i dekoracije za kapiju, dvorište, aranžmani za kuću… Dakle, nije važno kolikim „imanjem” raspolažete, Mokoša će sve to pretvoriti u začarani vrt po vašoj želji! Ipak, imajte na umu da ju je u toku godine najteže „uhvatiti” tokom maja, juna, septembra i oktobra, kada ima najviše posla i kada su, kao što sam ispravno primetila, najlepše svadbe.

„Prostori za ceremoniju venčanja su jedan od glavnih elemenata na svadbi. Teme su beskonačne, od dekoracije venčanja u stilu filmova Vesa Andersona, šuma, poljskog cveća, do morskih tema…”

izvor: Mokoša

Osim svadbenih dekoracija, Mokoša pravi aranžmane i za sve ostale vrste slavlja, rođendane, krštenja, proslave godišnjice braka, useljenja. Verujem da ne postoji razlog koji biste vi mogli da smislite kako biste napravili slavlje, koji ona ne bi uspela da proprati adekvatnim cvetnim materijalom. Jedna od prednosti ovog brenda, koja mušterije veoma obraduje, jeste ta što na njene usluge možete računati bez obzira u kom delu naše zemlje se nalazite, jer Milica se uvek obraduje radu na novim lokacijama.

Poput njenih aranžmana, ispostavilo se da su i biljke koje za njih koristi prave putnice koje joj stižu iz svih delova Srbije. Ona najradije koristi cveće domaćih proizvođača. Nekada se tu nađu i biljke iz uvoza, ali i one koje rastu u njenom vrtu. Prirodna staništa biljnih vrsta su takođe dragocen izvor materijala.

Milice, ako bi trebalo da napraviš buket na temu „septembar” kakav bi on bio? 

„Septembar… Odmah pomislim na početak školske godine i neke obaveze. Zreo suncokret, ukrasni pasulj, dalija, cinija, hortenzija, plodovi jabuke, šipak i bobice partenocisusa.”

izvor: Mokoša

Reč-dve o pejzažnoj arhitekturi

Pejzažna arhitektura se ne svrstava u umetnost, ali svakako ima njenih elemenata. Milicu smo pitali da li se u trenucima stvaranja oseća kao umetnik i koliko dobar pejzažni arhitekta zavisi od sopstvene kreativnosti? „Diploma i poziv govore jedno, ali je praksa nešto sa svim drugo. Moji aranžmani su moja živa dela. Oni imaju posebnu vrednost, po stvaranju i trajanju. Svaka škola i zanat može da se nauči, ali ovo što vi nosite u sebi i sa čime ste rođeni čini vas posebnim i to ljudi prepoznaju kao umetnost”, odgovorila nam je ona.

„Pejzažni arhitekta je spoj umetničkih veština, zanatskih tajni i inženjerskih znanja.”

izvor: Mokoša

 Kako se pejzažne arhitekte ne bave isključivo cvetnim aranžmanima, već i planiranjem velikih javnih površina, možemo samo da zamislimo kako bi bajkovito izgledao park koji bi uredila Milica. Ona se još uvek nije oprobala u ovakvoj vrsti posla, ali smo je pitali koji je to javni prostor po njenom mišljenju dobar primer pejzažne arhitekture na delu, i dobili smo odgovor – Dunavski park u Novom Sadu. Za kraj nam je dala i savet da svi mi „obični” građani koji nemamo veze sa njenom profesijom možemo itekako da doprinesemo očuvanju i ozelenjavanju svojih gradova na vrlo jednostavan način. „Sejte i sadite. Ne uništavajte i ne gradite”, glasi ova jednostavna „formula”. Baš kao što Mokoša sluša prirodu i poštuje njene zakone, a priroda je zauzvrat daruje svojim najlepšim plodovima, svi mi koji bismo rado svoje okruženje oplemenili njenim buketima možemo zauzvrat odati poštovanje toj prirodi od koje je sve i poteklo.

Mokošin rad možete pratiti na njenoj Instagram i Fejsbuk stranici. Mi joj želimo puno uspeha u daljem radu, a vama puno divnih prilika i slavlja pogodnih za njene cvetne aranžmane.

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.