Milena, generacijo, detalj, ilustracija: Danica Čudić

Miriše na jabuke, živi kao podstanar, moja Milena…

E, sad ima nešto interesantno u pogledu tih stihova. Milena je, prema zamislima autora, Zrinka Tutića, hrvatskog pevača, trebalo da miriše na varivo. Ali, to se jednom od junaka naše priče, Rajku Dujmiću, klavijaturisti i pevaču zagrebačkih Novih fosila učinilo previše bljak, pa je Milena, umesto na jedno tradicionalno i uobičajeno domaće jelo, zamirisala na jabuke sa svoga ormara. Novi fosili, u očima mnogih jugonostalgičara predstavljaju class act, zbog činjenice da su harali jugoslovenskom pop-scenom, i neizbežno podsećaju „na neka bolja vremena”, gde svi uglas viču „Kako je dobro vidjeti te opet!”. Laki mediteranski štim, note nošene maestralom harale su tih godina onime što se zvalo domaća estrada, a sad predstavlja šest estradi. Jedan šibenski tapetar, školovani muzičar iz Splita i diplomirani ekonomista iz Sarajeva su ređali festivale, zlatne ploče i ženska srca, dok je to grupama malo teže polazilo za rukom. Nakon sarajevskih Indexa i Pro Arte-a, jedno vreme se čekalo, doduše kratko, na grupu ili grupe koje bi nastavile da beleže uspehe na festivalima zabavne muzike. Godine 1977. u igru su ušli Novi fosili, za njima i splitski Magazin i nova romantika na jugoslovenski način je krenula na svoj put.

Sa tom  Milenom, pesmom sa dijamantskog albuma Poslije svega iz 1983. godine, došao je i najduži period, pun uspeha, sa pevačicom Sanjom Doležal. No, ko je Milena? Ta što miriše na jabuke, živi kao podstanar, putuje u pola šest na posao? Autora ovih redova je dosta toga podsetilo na njegovu majku, osim dela sa mirisom, pošto zna da voli dobre mirise i ne bi se prepustila pukom mirisu ploda jabuke. Ali, iza svega stoji jedna neostvarena ljubav pomenutog Rajka Dujmića. Jednog davnog leta, Dujmić je bio na moru u Herceg Novom. Ako zanemarimo čuđenje zašto nije izabrao neku destinaciju na obali tadašnje SR Hrvatske, nastavljamo sa pričom. Upoznaje jednu mladu medicinsku sestru iz Negotina na Vardaru, po imenu Milena, kojoj počinje da se udvara, ali bezuspešno. Da li se radilo o klasičnoj „korpi” ili nečemu drugom, sve u svemu, u neko doba noći, Dujmić je odustao od Milene, poljubio joj ruku i obećao jednu stvar: da će postati pesma. I već sada, oni zlonamerniji videli bi nevericu u Mileninim očima, jer, pobogu, kad tako olako obećava, mora da je to obećao svakoj devojci kojoj je ikada prišao. No, Dujmić ju je u to uverio, poljubio u ruku i otišao.

 

Milena je, pored neispunjene ljubavi, postala i jako dobra socijalna inspiracija. Medicinska sestra, koja nije iz grada, koja živi u iznajmljenoj sobi, sama sebi posprema stan i kuva, ima ljubavne jade na sve to, svako jutro trči na posao ili sa posla ako radi noćnu, trči na more da odmori, pa nazad na posao… Sve su to bili jasni motivi za jedan setni, elegični hit, koji, svakako donosi tiraže i zaradu. Pop-sevdah. To se i dogodilo.

Godina je 1983, turneja Novih fosila, pod nazivom Milena, generacijo, stanica Negotino na Vardaru. Hala krcata, bend se priprema za nastup. A redar lupa na Dujmićeva vrata i obaveštava ga da jedna žena želi da ga vidi sa dvoje dece. To je bila uplakana Milena, sa svojim mužem i dvoje dece. Zahvaljivala je Dujmiću, sa nevericom što je to on ipak učinio; što je jedna medicinska sestra iz unutrašnjosti postala pesma sa tiražom u stotinama hiljada primeraka. Priči tu nije kraj. Dujmić ih je, pod izgovorom da mesta za koje imaju karte nisu na dobrom položaju što se tiče zvuka, postavio iza bine za tonski pult. Kada je na klavijaturi odsvirao uvodne tonove pesme, svetla su bila uperena samo u Milenu, zvezdu koja je sijala kao nikada u životu te večeri. Nakon pesme, Dujmić je publici predstavio Milenu i usledio je gromki aplauz i oduševljenje.

Milena, generacijo, ilustracija: Danica Čudić

Godina je 2011, Novi fosili najavljuju svoj koncert u Ciboni na jednom zagrebačkom radiju. Priča kreće svojim tokom, a u etru… Milena! Usledio je jedan srčan razgovor, a svima je bilo drago da je Milena još tu i da se još seća. A da li je došla na koncert? To već ne znam.

Kum Novih fosila je bio čuveni šansonjer Arsen Dedić, a sudeći po kumu, grupa je bila predodređena za uspeh. Kao što mnoge stvari u životu koincidiraju, tako i činjenica da je jedan od najvećih Dedićevih hitova bila… Milena! I to naša glumačka diva, koja je skoro preminula. Slučajnost?     

piše: Pavle R. Srdić

4 thoughts on “Milena, generacijo!”

Leave a Reply

Your email address will not be published.