Migel de Servantes, foto: Wikipedia

Šta je radio Servantes dok nije pisao Don Kihota?

Očigledno svašta. Nećemo vam iznositi detalje, već ćemo vam samo nagovestiti da je pisac školovan kod Jezuita i osuđivan zbog učešća u dvobojima, učestvovao i u čuvenoj bici kod Lepanta, otet od strane alžirskih gusara, tamnovao više puta i iz različitih razloga. Koga je voleo, a sa kim je imao decu, čime se sve bavio osim pisanja i da li se pridržavao pravila monaškog reda kojem je pred kraj života pristupio, saznajte na izložbi Migel u Servantesu. Pozornica čudesa koja je otvorena u Institutu Servantes (Čika Ljubina 19) od 21. aprila do 16. juna.

Migel de Servantes Saavedra  je bio španski pesnikdramaturg i prozni pisac. Smatra se jednom od najvećih figura španske književnosti. Prema svojim delima pripada renesansi i ranom baroku, i na neki način predstavlja sintezu ova dva pravca. U svetu je poznat kao autor prvog modernog romana i najprevođenije knjige posle BiblijeVeleumnog plemića, Don Kihota od Manče. Bio je svedok vrhunca moći i početka opadanja velike španske imperije koja se u to doba prostirala na tri kontinenta.

Izložba je otvorena povodom obeležavanja četiri veka od objavljivanja drugog dela Don Kihota 2015. i četiri veka od smrti Migela de Servantesa 2016. godine. Buran život ovog španskog pisca, kao i članova njegove porodice, imaćete prilike da sagledate kroz niz odličnih ilustracija zasnovanih na retkim sačuvanim podacima iz piščeve biografije a proizišlih iz pera Migelanća Prada, jednog od najuspešnih španskih ilustratora današnjice. Zanimljivo je da ne postoji ni jedan Servantesov portret urađen u doba kad je on živeo. Lik koji danas nalazimo i prepoznajemo kao njegov, urađen je na osnovu šturih opisa samog sebe koje je autor ostavio na mnogobrojnim mestima u svojim delima.

Drugi deo izložbe čini strip Davida Rubina koji je oživeo likove iz Pozornice čudesa, jedne od osam Servantesovih međuigri objavljenih 1615, putem kojih nam pisac predstavlja svoju verziju orijentalne priče u kojoj društveni status zavisi od nečije spoljašnosti, čak i kada je ona odraz najvećeg neznanja.

Za više informacija o pratećem programu koji Institut Servantes organizuje povodom jubileja vezanog za ovog pisca, posetite njihov sajt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.