Pepeljuga, foto: pozorište Boško Buha

piše: Marija Kovačević Kuzmanović

Davne 1931. na uglu Obilićevog venca i Čika Ljubine, sagrađena je velelepna palata Reuniona. Još od tog vremena njena namena je bila okrenuta ka ugostiteljstvu, stanovanju, kulturi i zabavi, ali i izdavanju kancelarijskog prostora. Već 1956. godine postaje poznata i kao mesto u kome se čarolija stvara, uspomene iz detinjstva beleže i ljubav ka pozorišnoj umetnosti rađa.

 Nakon njegove smrti (19. januara 1931. godine, kada je i prva premijera bila otkazana), Nušićeva ćerka, Margita Gita Nušić, zajedno sa bračnim parom Vukadinović, nastavila je da rukovodi pozorištem sve do 1941. Posle Drugog svetskog rata osnivači nastavljaju sa radom pod okriljem Pionirskog pozorišta u kom je Gita bila postavljena za direktorku, ali je pozorište ubrzo bilo zatvoreno pod izgovorom da ,,nije pedagoški da se deca bave glumom i baletom, da je to čak krajnje štetno za njihov uzrast, da su u pozorištu izloženi opasnosti da steknu bolesne ambicije i da je bolje da se posvete samo učenju”. Zajedno sa Đurinkom Marković, Gita Nušić osniva pozorište Boško Buha 1950. godine.

Čardak ni na nebu ni na zemlji, foto: pozorište Boško Buha

Pozorište Boško Buha za sebe kaže: ,,Od osnivanja do danas, na našoj sceni odigrano je oko tri stotine naslova, a kroz našu salu prošlo je blizu pet miliona dece, njihovih roditelja i nastavnika. Ne bismo pogrešili ako bismo rekli da prve generacije publike danas na predstave dovode svoje unuke.”

Važan je podatak da je ovo jedino pozorište za decu do sada koje je učestvovalo i bilo nagrađivano na Sterijinom pozorju i Bijenalu u Veneciji. Pozorište je godinama učestvovalo i na MESS-u u Sarajevu, na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, na Festivalu djeteta u Šibeniku, i drugim važnim festivalima kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Pozorište već više od 70 godina aktivno izvodi predstave za decu i omladinu, baveći se ključnim temama za ovu publiku kroz klasične i savremene komade renomiranih pisaca. Ova nagrađivana kulturno-umetnička institucija zaslužna je za mnoštvo lepih uspomena srpske dece i kako kaže Olga Odanović: ,,Ovo pozorište je, po meni, ne samo dečje pozorište, nego nacionalno dečje pozorište koje formira ukus. Ono edukuje naše mlade koji će posle otići u Narodno, Atelje …”

Uspavana lepo, foto: pozorište Boško Buha

Boško Buha je dom izvanrednom glumačkom ansamblu, kolegama iz struke i publici koja redovno dolazi na predstave. U trenutku pisanja ovog teksta, pozorište Boško Buha se suočava sa mogućnošću da naglo bude iseljeno iz matične zgrade, a ansambl se neumorno bori svakog dana za svoj dom, koji je već godinama trebalo da bude rekonstruisan. Naša redakcija se nada da će se ansambl izboriti za svoju kuću i pruža podršku umetnicima i radnicima koji prave magiju svakog dana na sceni za sve mlade gledaoce, njihove roditelje i nastavnike.

april, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.