foto: Marinush

Kada nas aprilsko sunce, cveće i mirisi isteraju na svež vazduh, a proleće u nama probudi želju za avanturom, moguće je da ćemo poželeti da svoj izgled usaglasimo sa prirodom koja se oko nas budi. U tim trenucima nije važno da li imamo šta da obučemo ili (naravno) ne, jer će biti dovoljno da svoj izgled upotpunimo jednim komadom izuzetnog, unikatnog i veoma originalnog nakita Marinush.

Iza brenda Marinush stoji talentovana Marina Andrin, devojka koja je stvorila jedan, mnogima već poznat, svet bajkovitog nakita, prepoznatljivog po motivima pera i različitim životinjama. Marina je završila Grafičko inženjerstvo i dizajn u Novom Sadu, a izradom nakita se bavi već skoro deset godina. Prvi komad nakita nastao je kao poklon za prijateljicu, da bi nakon toga Marinina mašta, potpomognuta veštim rukama, polako stvorila brend.

Svaki Marinush komad unikatan je i pravi se od bojene gline. U pitanju nije oslikavanje kompaktnog oblika već je svaka tufna, šara ili mrlja poseban komad bojene gline, koji se zatim kombinuje i uklapa u celinu, zbog čega se proces izrade može opisati kao slikanje glinom. Nakon tog praktično neponovljivog oslikavanja jedne površine stvara se tekstura koja prati mešavinu boja i neodvojiva je od obojenog pejzaža. Ona se iscrtava iglom, ne postoje kalupi niti je moguće taj proces automatizovati. Zbog toga svi kupci mogu biti sigurni da poseduju unikat, nastao iz srca mlade dizajnerke.

Čak je i logo brenda veoma karakterističan i na neki način unikatan – verujemo da, kada bi opet morala da ga nacrta, ni sama autorka ne bi mogla da ga potpuno isto uradi, s obzirom na to da je nastao sasvim spontano, kao što nastaju i komadi nakita. Razmišljajući o svom radu, Marina je prepustila ruci da napravi slobodan potez i taj potez danas možemo videti na etiketama i pakovanjima Marinush brenda. On je autorku u početku podsećao na ružu i pomorandžu, mene podseća na bulku i školjku, a baš kao i njen nakit, i logo pruža svakom kupcu skicu jedne lepe ideje, koju lične asocijacije mogu dovršiti po svojoj volji. Bitna je spontanost, igra, eksperiment, bez straha od greške, naglašava Marina.

foto: Marinush

Kolekcije su pažljivo kreirane, zatim fotografisane, same ili na modelima, ali uvek prate ideju ili priču. Na Marinushkama, kako ljubitelji brenda od milosti zovu Marinine rukotvorine, česte su palete boja i motivi preuzeti iz vojvođanskog i mađarskog folklora. Oni su kreatorki veoma bliski i važni jer je u detinjstvu uz svoju baku učila da veze upravo ovakve motive koje danas, svesno ili nesvesno koristi u svojim radovima. Druga velika tema njenog nakita je priroda, sa kojom je Marina osećala snažnu povezanost oduvek, a boravak u prirodi je i danas smiruje i hrani joj sva čula.

Pojedine kolekcije nastajale su i pod uticajem i snažnim utiskom koji na nju ostavlja muzika. Ipak, Marina kaže da ne bi mogla da izdvoji samo nekoliko imena, ali da su u pitanju različiti žanrovi i epohe. Ljubav prema muzici su joj preneli roditelji koji su svakog dana slušali radio, a tu tradiciju  ona nastavlja i sada, dok stvara Marinushke. Marina ističe i važan uticaj street art-a na njen stil, kao i veliki broj ilustratora koje aktivno prati.

Osim nakita Marinush Marina je ilustrovala i korice knjige Medved i slavuj izdavačke kuće Dibidus. Trenutno se dodatno usavršava u sferi ilustracije i „vežba ruku” za novi medij. A oni koji su imali prilike da naruče ili dobiju na poklon neki od Marinush proizvoda, znaju da Marina Andrin ništa ne prepušta slučaju! Pakovanje u kojem nakit dolazi je malo umetničko delo za sebe, obojeno snažnim ličnim pečatom ove izuzetne dizajnerke koja se i sama raduje lepo upakovanim poklonima i veruje da je ritual otvaranja paketa jedan od načina da ugodimo sebi.

Ovog meseca izlazi nova, prolećna kolekcija Marinushki, koju možete pratiti (i poručiti) na fejsbuk i instagram profilima brenda, a u planu je i njihova premijerna solo izložba u Beogradu, u novootvorenom prostoru PaperGirl (Kralja Milana 15), 14. i 15. aprila. Ne propustite da ovog aprila nekoga obradujete ili zgrabite svoj lični unikatni komadić Marinush proleća i radosti!

foto: Marinush

Jedan od najpoznatijih motiva tvog nakita je pero. Da li postoji neka priča iza izbora tog motiva?

Prva peruška napravljena je u Malmeu, sad već daleke 2012. godine, kod domaćice Žane, tada nepoznate devojke koja me je pronašla misterioznim putevima interneta i organizovala mi samostalnu izložbu u Švedskoj. Danas je ona jedan od najvrednijih prijatelja i ta peruška je jedina Marinush ogrlica koju sam zadržala, da me podseti na to kako je sama izložba sasvim spontano nastala, kad se ljudi i energije prepoznaju… da podseti na sve divne ljude koji su sasvim slučajno otkrili Marinush, na sve koji su poklonili pažnju i čak i najmanjim gestom bili vetar u leđa i znak pored puta kad je to najpotrebnije.

Šest godina kasnije peruške su nešto po čemu se Marinush prepoznaje. Svaka kolekcija broji tridesetak novih perca i svako je unikat. Danas ih sasvim sigurno ima preko 800 i svaka Marinushka sada živi svoj neponovljiv život sa svojim novim vlasnicama.

Moj favorit je lisica, a čini mi se da je od svih motiva (koji nisu pero), barem na društvenim mrežama, ona najtraženija. Imaš li ti neko objašnjenje zašto je lisica toliko popularna?

Ne bih mogla da tvrdim zašto drugi na nju tako lepo reaguju, to je na njima da kažu, ali ono što znam je da sam imala baš dobar osećaj kada sam je završila, prosto sam znala da je to – baš to.

foto: Marinush

Da li je neki motiv nastao po želji kupaca, a onda se ,,odomaćio”? 

Mnogi životinjski karakteri nastali su po želji kupaca. Morž, Lenjivac, Flamingo, Vuk, Veverica, Roze Kit, Jednorog, Polarna Lisica – to su samo neke od realizacija koje su pokupile sjajne reakcije. Takođe je i vertikalno pero na dugom lancu proisteklo iz sugestija i predloga kupaca.

Prolećna kolekcija je vedra, vesela i rascvetana, a primetila sam i jedan novi cvet u njoj. Da li možemo da očekujemo još novih oblika ove godine?

Sasvim sigurno; trudim se da svakom novom serijom uvedem i neku novinu. Sada su to bili pupoljci koji simbolizuju žensku energiju, snagu i nežnost u jednom, koji će se najverovatnije naći i u nekoj od novih serija jer su pokupili veoma pozitivne reakcije i komentare. Neophodno je da, šta god radili, uvek sebe iznova testirate, postavljate sebi izazove i gledate da se na taj način razvijate, a mogućnosti su beskonačne. Naravno da je zgodno bivati u zoni komfora, ali to zadovoljstvo je kratkog roka i zna brzo da dosadi.

Odrasla si uz Tisu. Ako bi trebalo da napraviš Marinushku koja bi predstavila ovu reku, kakva bi ona bila?

Ovo je baš zanimljivo i ujedno i teško pitanje, ali ću pokušati da je zamislim. Protezala bi se od vrata i spuštala do grudi, blago vijugava, debeljuškasta u zagasitim plavo-zelenim tonovima, mada, s obzirom na to da pripremam teren za rad sa srebrom – izradila bih je od srebra, jer sam Tisu često doživljavala kao savršeno mirnu, ravnu ploču ogledala.

foto: Marinush

Da li tvoj nakit putuje i van granica naše zemlje?

Marinushke su svetski putnici! Paketiće šaljem svuda, a nije redak slučaj da kupci šalju Marinushke kao poklon prijateljima u inostranstvu. Nose se u Rusiji, Švedskoj, Engleskoj, Americi, Japanu, Kanadi… I nadam se da će se sve više nastanjivati širom sveta.

Uz šta se Marinushke najbolje kombinuju?

Moj skromni odgovor je – uz sve! Najbolji su partneri za šetnju kroz šumu, za obilazak lokalne pijace, za nezaboravni izlazak ili posetu muzeju, za putovanja i za mirne dane kod kuće, za duge razgovore i prijatne tišine – bilo kako bilo, Marinushke su odlični saputnici i ne mare uz šta ih kombinujete sve dok ih sa uživanjem i stavom nosite sa sobom (i u srcu).

Marinush nakit možete pratiti i na Fejsbuku i na Instagramu.

piše: MoonQueen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.