Marija Perić

U avgustovskom broju sa ponosom vam predstavljamo Mariju Perić, devojku od samo šesnaest godina koja se već može pohvaliti dizajnerskim iskustvom i poslovnim uspesima. Marija se bavi digital artom, 3D modelovanjem i ilustracijom, zvanično, od februara prošle godine. U ovaj svet uveo ju je stariji brat Vladimir, programer, uz kojeg je počela da se interesuje za kompjutersko modelovanje i svoje crteže iz detinjstva poželela da unapredi i oproba se u sferi grafičkog dizajna.

Marija Perić

U početku je sama objavljivala svoje radove, a onda je usledila prva ponuda, iz Francuske. Za sajam medicine u Berlinu prošle godine, Marija je uradila animaciju za aplikaciju firme Sali, koja je pokazivala reakciju tela na mestu udarca i njegove posledice. Prošlo leto provela je radno, praveći modele oružja za igricu na kojoj je radila sa bratom, koja nažlost još uvek nije objavljena, ali koja je predstavljala do sada najveći i najozbiljniji projekat na kojem je Marija radila. U septembru mesecu je sa krugom zainteresovanih i kreativnih drugara osnovala organizaciju Hauly čiji je najmlađi član. Njihov dosadašnji projekat bio je dizajn sveta flore za igru Float.

U poslu joj dosta pomaže brat, kao i prijatelji. Marija svoje radove prodaje onlajn. Zajedno sa bratom, osnovala je brend pod nazivom Vectorpine koji prodaje 3D modele na sajtovima kao što su Turbosquid, CGtrader, 3DSquirrel itd. Njen do sada najprodavaniji dizajn je model sela koji je radila, kako sama kaže, veoma dugo – 2 nedelje. Onima koji dizajn posmatraju kao laici čini se da je za dve nedelje rada u slobodno vreme (van časova u školi i učenja) uradila odličan posao.

Marija Perić

Marija je đak Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, smer Elektrotehničar informacionih tehnologija. Ipak, ne vidi sebe kao budućeg programera već više kao grafičkog dizajnera. Obrazovanje koje dobija u školi koristi joj prilikom informatičkih izazova posla, ali problem predstavljaju opšte odlike našeg školskog sistema koje se zasniva na zastarelim modelima obrazovanja i zastarelim programima. 3D modelovanje skoro da nije prepoznato kao grana dizajna i mogućnost za daljim školovanjem pruža se samo na jednom smeru Fakulteta primenjenih umetnosti – Industrijskom dizajnu. Kako se Marija pronalazi više u svetu filmske industrije i animacije, želimo joj puno sreće u budućnosti, ovde ili na nekim drugim meridijanima sveta.

Nikola Tesla, Marija Perić

 

Sa njenim dizajnom, 3D modelom biste Nikole Tesle, Marijina škola je učestvovala na takmičenju na kojem je glavna nagrada bila 3D štampač.

 

 

Marijin rad možete pratiti na njenoj stranici, kao i na njenom Instagram profilu.

piše: MoonQueen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.