foto: Bogdan Veljković

piše: Marko Vesić

Danas je prilično teško biti autentičan i zapažen na muzičkoj sceni, a da nije reč o efektima radi efekata – kako u muzici, tako i u privatnom životu. Sa druge strane, autentičnost uvek sa sobom nosi i pitanje razlike u odnosu na aktuelne izvođače, dominantne estetike, fenomenologiju zvuka i ideje kojima obiluje domaća muzička scena. Jedan od najistaknutijih bendova u alternativnom muzičkom prostoru, bend MAiKA, pruža baš to – niz neverovatnih, egzotičnih različitosti i sintezu naizgled nespojivog koja je postala nadaleko poznata.

foto: Bogdan Veljković

MaiKA postoji od 2017. godine i promenila je nekoliko sastava. Njena nekadašnja članica je bila i Ida Prester koja je kasnije odlučila da napusti ovo zanimljivo okruženje i posveti se solo karijeri. Bend je već tada stekao veliku popularnost u alternativnim krugovima, a jedan je od retkih koji je imao priliku da nastupa na Jurosonik festivalu 2018. godine, koji se održava u Holandiji i koji okuplja više desetina hiljada ljudi, kako onih koji su tu radi muzike i atmosfere, tako i onih iz sveta muzičke industrije. Neobičan i autentičan zvuk ovog benda spaja balkanske ritmove i melose sa elektro zvukom kome se pridružuju harmonika, truba, bas, bubanj i dva ženska vokala. Njihova muzika je vrlo energična, a kako kažu članovi benda, s vremenom se i menjala. Danas favorizuju tvrđi, mračniji sonoritet i žele da dobiju rok-pank-metal zvuk koji je do sada možda bio u drugom planu. MAiKA može da se pohvali još nečim – od skoro su u njenom sastavu i dva nova vokala, Petra i Iva, studentkinje Univerziteta umetnosti u Beogradu. Petra je završila Fakultet dramskih umetnosti i živi na relaciji Ljubljana – Beograd. Iva je na osnovnim studijama muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti. Zanimljivo je da je harmonikaš benda ove godine doktorirao harmoniku na istom fakultetu, a trubač završava osnovne studije. Basista se bavi fotografijom i zajedno sa bubnjarom svira u još jednom bendu u kome su obnovili prijateljstvo sa Idom Prester, a reč je o bendu Lollobrigida.

Iako su objavljivanje pesme dugo odlagali zbog nepovoljne situacije sa pandemijom, sada je i na to došao red. Početkom oktobra su objavili spot i pesmu Da li znaš…koja je imala odličnu recepciju kod publike, ali kojom žele da prikažu novi zvuk o kome su govorili, jednu novu priču i eksploziju energije. Pesma kombinuje različite zvučnosti, ali njom dominira energičan ritam sa izrazitim balkanskim melosom. Glasovi se sa njima kombinuju na najrazličitije načine. Ipak su oni ti koji nose (baš kul i dobar) tekst. Možda je najzanimljivije ipak to što su ovi izvođači potpuno različiti kako duhom tako i podnebljem sa koga dolaze i verujemo da je upravo ta neverovatna sinteza različitosti kao rezultat dala bend ovog kalibra sa nesvakidašnjim zvukom koji briše sve granice. A da li znaš šta je worldmusic? Upravo to – spoj autentičnog etno melosa ili vajba sa drugim zvučnim prostorima i estetikama i to je ono u čemu je MAiKA uspela kroz sve svoje eksperimente – živele razlike!, a vi poslušajte njihovu novu pesmu i doživite ekstazu energije koju nam donose. Mi im želimo puno sreće u novoj koncertnoj sezoni! 

novembar, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.