foto: Katarina Todorović

Istorija jedne žene, istorija jedne porodice, Srbije, Evrope, pa i celog sveta…

Kroz radnju knjige Ma Belle vodiće vas Mejbl Gordon, Amerikanka, debitantkinja u beloj haljini, slika i prilika onoga što nazivamo južnjačkom lepoticom. Rođena je krajem 19. veka i celog života je školovana i pripremana za visoko društvo i bogatu udaju. Međutim, Mejbl Gordon će odigrati partiju šaha sa sudbinom i tom prilikom povući neke zanimljive poteze. Svog Kralja našla je na sasvim drugoj strani sveta, u jednoj maloj, zabačenoj zemlji koja joj nije bila previše poznata. Ipak, posle jednog bala, jednog pogleda stranca i jednog putovanja sa njim u Atinu, južnjačka lepotica Mejbl dobija novo prezime – Grujić.

Ovo nije ljubavni roman, iako je ljubav bila ona sila koja je glavnu protagonistkinju dovela sa novog kontinenta na stari. Udata za srpskog diplomatu Slavka Grujića (sina jednog od prvih srpskih diplomata, Jevrema Grujića) Mejbl dolazi u Evropu početkom 20. veka i priča kreće da se odmotava u nekoliko pravaca. Poglavlja su kratka, a skoro svako će vas ostaviti bez daha jer opisi naizgled svakodnevnih događaja izazivaju šok kada se na kraju otvore karte i kada saznamo sa kojim je sve svetskim facama (i kad kažem facama, mislim na plemiće, političare, umetnike i vladare) Mejbl imala prilike da se upozna, razgovara i druži. Treba li napomenuti da je roman napisan na osnovu stvarnih istorijskih podataka?

Od koga je Koko Šanel naučila tajne elegencije? Preko čijeg su džepa biseri Romanovih stigli do njenog vrata, da bi kasnije zahvaljujući njenom neponovljivom stilu i kreaciji postali sinonim mode međuratnog perioda i pariskog šarma?

No, ovo nije ni sladunjava priča o luksuznom i dekadentnom životu evropske elite s početka 20. veka, mahom zbog jedne sitnice koja se zaista desila, a koja se naziva Prvim svetskim ratom. Priča je lišena svake bezrazložne patetike, ponekad čak i očekivane emocionalnosti. Kao osnovnu emociju koja se provlači kroz roman izdvojila bih rodoljublje, i to rodoljublje jedne strankinje prema njenoj „udatoj zemlji”. Ma Belle je istorijski roman pisan iz ugla žene, koji zadržava ozbiljnost teme i pitkost jezika, vešto zaobilazeći sentimentalnost. Mejbl Grujić je zaista bila na jedan rez od testere kojom bi joj amputirali nogu usled smrzavanja prilikom prelaska Albanije. Ona je zaista molila na kolenima američka humanitarna društva da ne prestaju da šalju pomoć srpskim vojnicima. No, na kraju krajeva, ona je zaista i provodadžisala jednom kraljevskom braku, upoznala Nikolu Teslu, Vinstona Čerčila, Nikolaja Romanova i mnoge ličnosti koje danas pominjemo samo uz superlative. Preživela je i najlepše i najteže godine koje su snašle Evropu početkom 20. veka i kroz različita poglavlja knjige vodiće vas kroz sjaj i raskoš dvorova, kao i sve pojmljive i nepojmljive užase rata. Na jednoj stranici osetićete skoro blagu mučninu od luksuza koji preplavljuje čitaoca prilikom opisa kraljevskih venčanja, dok će vam, samo par stranica kasnije, opasti temperatura tela usled promrzlina vojnika ili zbog prizora žena koje u ponoć krišom seku kukuruz.

Bez obzira da li ste do sada čuli za Floru Sands ili ne, posle knjige Ma Belle poželećete da o njoj saznate više kao i o mnogim drugim ličnostima koje spisateljica pominje tek ovlaš, osvetljujući ponekom anegdotom iz njihovih života čitav jedan spektar uzroka i posledica događaja koji su krojili istoriju Evrope i sveta početkom 20. veka.

Ako vas knjiga Ma Belle zainteresuje da se dalje informišete o Mejbl i ostalim članovima porodice Grujić, dobra stvar je da postoji prava adresa na koju možete da se obratite. To je Dom Jevrema Grujića, danas pretvoren u muzej koji, poput knjige, otkriva istoriju jedne porodice, ali preko njenih članova i istoriju Srbije, Evrope, pa i celog sveta.

piše: MoonQueen

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.