Dodjo Little Girl, foto: Muzej primenjene umetnosti

U prošlom broju pisali smo o holandskim lutkama 18. veka, a u julskom broju pozabavićemo se drugačijom vrstom lutaka jer je u Beograd stigla putujuća izložba japanske fondacije Lutke Japana, koja je otvorena u Muzeju primenjene umetnosti do 4. jula.

Japan nazivaju „kraljevstvom lutaka” i to sa pravom. U bogatoj kulturi i tradiciji lutaka koju je ova zemlja razvila, svaki tip lutaka dobio je svoje ime, značenje i razvijenu tehinku izrade. Osim tradicionalno napravljenih lutaka koje se mogu videti na izložbi, izloženo je i nekoliko onih koje su uradili moderni majstori i koje se, laičkom oku, ni po čemu ne izdvajaju od tradiconalnih. Oko 80 izloženih lutaka ilustruju raznovrsnost japanske lutkarske tradicije, njene različite tipove, tehnike i običaje.

Već hiljadu godina u Japanu se 3. marta proslavlja praznik Dan devojčica, poznat i kao Festival lutke. Na ovaj dan porodice iznose Hina lutke i nameštaju ih pred kućom kao znak molitve za sreću svojih ćerki. Petog maja obeležava se ekvivalent ovog prazika, Dan dečaka ili Dan zastava. Tada porodice sa muškom decom izlažu lutke ratnika u nošnjama i sa oklopima i mole se da njihovi sinovu budu snažni i zdravi.

Gogacu Ningjo, foto: Muzej primenjene umetnosti

Tu su i lutke inspirisane tradicionalnim No pozorištem, zatim Bunraku i Kabuki lutke korišćene u lutkarskom pozorištu, a izložene lutke predstavljaju neke od najpoznatijih No, Bunraku i Kabuki scena i junaka. Ako stignete da pročitate malo više o njima na legendama sa strane, videćete da likovi japanskog pozorišta nisu toliko daleki našima – priče poput nesrećnih ljubavnika, proročanstva, ljubavi i izdaje teme su kojima se bave sve umetnosti sveta.

Ojama i lutke iz Kjota privlače najviše paznje posetilaca zbog veštine izrade i pažnje koja je posvećena svakom detalju nošnje, frizure, nakita i ukrasa. Svaka je malo umetničko delo, lutka koliko i skulptura i svaka dozvoljava izučavanje modne istorije Japana i njenih perioda.

Moj favorit su Kokeši lutke, podeljene u dve grupe – tradicionalne i kreativne. Tradicionalne su podeljene po serijama od kojih svaka ima svoj znak raspoznavanja, a njihova tehnika pravljena prenosila se s kolena na koleno sve do današnjih dana. Kreativne Kokeši lutke javljaju se tokom 20. veka i predstavljaju jednistven izraz umetnika pojedinca. Cenjene su kao unikatna umetnička dela. Ako vam se učinilo da ste nešto slično videli po prodavnicama – jeste. Kimmidoll brend napravio je lanac komercijalnih lutaka inspirisan upravo izgledom i formom Kokeši lutke, zadržavši ideju da svaka lutka ima svoje jednistveno ime i simboliku.

Ojama Ningjo, foto: Muzej primenjene umetnosti

Ovo su samo neke od mnogobrojnih vrsta lutaka prikazanih na izložbi. Ne dozvolite da vas raznovrsnost tipova i neobična imena zbune, njihova lepota i veština izrade su univerzalne.

Za strpljive, tu je i niz kratkih filmova koji se bave objašnjavanjem određenih tipova lutaka, načinima izrade, kao i običajima vezanim za odnos ljudi prema lutkama. Izdvojila bih jedan detalj koji je na mene ostavio utisak – Japanci imaju poseban praznik kada zahvaljuju lutkama za zdravlje i rast njihove dece. Lutka se voli i doživljava kao deo zajednice, ona je prijatelj i čuvar. Stoga i ne čudi što je izrada lutaka u kulturi koja je prema njima razvila poštovanje postala neprevaziđena veština. Verujem da svako od nas ima neku lutku koja ga je pratila kroz detinjstvo i koja je bila drug bez obzira što nije živa. Iako smo im kao deca dodeljivali ljudske osobine, da li smo im ikada zahvalili što su bile tu za nas? Možda ćete nakon posete ovoj izložbi poželeti upravo to da uradite.

Nije ostalo puno vremena, ali ako smo vas zainteresovali, imate još vikend da se upoznate sa bogatom tradicijom lutaka Japana. Muzej je otvoren do sedam uveče, a ulaz na izložbu je besplatan.

piše : MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.