foto: Tijana Jovanović

piše: Tijana Jovanović

Luizijana muzej moderne umetnosti nalazi se na 35km udaljenosti od Kopenhagena i najposećeniji je muzej u Danskoj. Sadrži veliku kolekciju modernih i savremenih umetnina koje datiraju još od Drugog svetskog rata. U muzeju se mogu naći primeri moderne umetnosti Endija Vorhola (en. Andy Warholl), Pabla Pikasa (sp. Pablo Picasso), Roja Lihtenštajna (en. Roy Fox Lichtenstein), Dejvida Hoknija (en. David Hockney) i mnogih drugih značajnih predstavnika moderne i savremene umetnosti.

foto: Tijana Jovanović

Interesantna je činjenica kako je muzej dobio ime. Naime, prvi vlasnik je nazvao vilu Luiza po svojim bivšim ženama kojih je bilo tri i koje su se, sve tri, sticajem okolnosti, zvale Luiza. Nakon toga muzej je bio nadograđivan nekoliko puta, ali je ime ostalo isto.

foto: Tijana Jovanović

Svojom pozicijom, estetikom, kreativnošću i umetničkim delima predstavlja idealnu simbiozu umetnosti, arhitekture i prirode. Okruženje u kojem se nalazi odiše bezbrižnošću, a šetnjom i istraživanjem okoline muzeja mogu se otkriti skulpture koje dodatno krase prostor i čine ga inspirativnim i poetičnim.

foto: Tijana Jovanović

mart, 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published.