„Long net”, kap. Stjepko Mamić, foto: artmajeur.com

Pre tačno godinu dana, lutajući starim Dubrovnikom bez ikakvog plana i reda, skrenula sam u ulicu Celestina Medovića naslonjenu uz zid Franjevačkog manastira, kada me kroz zastakljeni zid galerije jedna slika pozvala da joj se pridružim u dugom međusobnom posmatranju. Nije to bio prvi put da me slika prizove k sebi, ali nikada pre nijednoj nije pošlo za rukom da me sa ulice, i to kakve, uvuče u zatvoren prostor u toplo letnje veče. Bez previše zadrške pokucala sam na vrata, ušla unutra i stala pred svoju novu simpatiju – svečanoplavu morsku dubinu, po kojoj su svetlucala jata plamenih ribica, a sa čijeg se vrha, poput vilinskih krila, razlegla mornarska mreža, hvatajući poglede slučajnih prolaznika. Pri vrhu slike svetleo je mali oreol oko pramca čamca. Da, svi mi, prolaznici, posmatrači, ljubitelji umetnosti smo poput šarenog morskog sveta plutali u njenom podnožju, stremeći ka pučini, površini, obali, omađijani igrom svetlosti i senki koje su morskoplavu razlomile u beskrajni spektar ove boje. Neki će izbeći mrežu na tom putu, neki ne, ali slika koja me je naterala da mahinalno uđem u prostoriju u kojoj se nalazila odmah mi je ponudila i estetsku i simboličnu pouku.

Posmatranje morskih dubina bio je poziv koji autor slike nije mogao da izbegne. On ne samo da je rođen u primorskom gradu, već je svoju karijeru posvetio plovidbi. Nakon trideset godina provedenih na brodu, kapetan Stjepko Mamić vratio se svojoj detinjoj strasti – umetnosti, i počeo da slika. Galerija u koju sam ušla privučena jednom od slika iz njegovog serijala Mreža, uopšte i nije bila galerija. To je bio njegov atelje, u kojem su mešavinom ulja, akrila, pigmenata i zlatnih  i srebrnih listića na lanenom platnu nastajala beskrajna morska prostranstva i njeni svetlucavi stanovnici. Više nego ljubazno kapetan Mamić mi je ponudio kafu i razgovor, koji je potrajao nekoliko sati. Uskoro sam shvatila da je, ukoliko poverujemo u reinkarnaciju, makar iz čisto romantičnih razloga, čovek preda mnom skoro sigurno u sebi sadržao neki gen svog čuvenog sunarodnika, slikara i pomorca Vlaha Bukovca. Pomalo su čak i fizički ličili. A ko je bolje od jednog kapetana mogao da dočara morsko dno, svetlost površine i mreže koje se pri toj svetlosti spuštaju ka posmatraču?

No kakve veze ova slika ima sa sportom? Slikar Stjepko Mamić je tokom svoje kapetanske karijere obišao gotovo ceo svet. Ispričao mi je da je jednom, pomoću neke aplikacije, popisao sva mesta, države i gradove u kojima je bio i da je u tom trenutku na ekranu zasijala skoro čitava zemaljska kugla. Sada to čine njegove slike – putuju i plove po svetskim galerijama, izložbama i muzejima, a svojem autoru su donele mnogobrojne nagrade, priznanja i članstva u različitim međunarodnim umetničkim organizacijama. U proseku kapetan Mamić svake godine ima osam izložbi širom sveta.

Slika koju vam predstavljamo u ovom broju stigla je do Brazila, 2016. godine, i usidrila se na displejima i bilbordima Rio de Žaneira tokom trajanja Olimpijade. Nazvana Long net, ova slika je jedna od onih koje su obeležile i koje će ostati vizuelni reprezent Olimpijskih igara 2016. godine. Da li zbog simbolike mreže, koja prožima i svet ribara i svet sportista, ili zbog puta koji olimpijski takmičari prelaze, od dna ka vrhu, svetlosti, cilju, slika Long net je sigurno uhvatila mnogo pogleda i srca Brazilaca i ljubitelja Olimpijade. Nedavno nastala, ona nam još uvek ne nudi onoliko intrigantnih podataka kakve inače pričaju naše slike meseca, ali je odličan primer umetnosti koja u savremenom dobu korespondira sa sportom na veoma uspešan način. Uz to, njena priča će se ispričati s vremenom, mreža je tek krenula da se odmotava.

A vi, dragi čitaoci, ako negde u svetu vidite sliku sličnu ovoj, i ako vas njena pučina pozove k sebi sa ulice, iz izloga ili sa bilborda, setite se moje priče i dopustite sebi da budete uhvaćeni. Jer ko je u stanju da nas veštije očara i uhvati u mrežu lepote od kapetana–slikara, koji je život proveo na moru i čija dela nastavljaju da plove oko sveta, noseći njegovo ime.

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.