ilustracija: Ljiljana Đajić
Loki, nordijski bog vatre i prevare, spadalo i šaljivdžija, koji je u novije vreme popularnost stekao zahvaljujući Marvelovim filmovima. Sin divova Farbatija i Laufej, imao je tri žene, i brojne ljubavne avanture sa boginjama, ženama divovima, smrtnicama pa čak i životinjama.

Loki je prikazivan u ljudskom, privlačnom liku, ali je posedovao moć metamorfoze, pa se tako često pretvarao u buvu, muvu, lososa ili foku. U jednom mitu se pretvara u kobilu i rađa Odinovog osmononog konja Sleipnira. Njegovi nestašluci su nekada bezazleni, a nekada vrlo ozbiljni i surovi.

ilustracija: Ljiljana Đajić
Okrutnost Lokija naročito dolazi do izražaja kroz legendu o ubistvu Odinovog i Friginog sina Baldra. Baldr je jedne noći sanjao da će biti ubijen, ali je njegova majka Friga, nakon što je saznala za san, ubedila sva živa bića da se zakunu da neće naškoditi njenom sinu. Ipak, preskočila je biljku imelu. Kako je Baldr nakon toga bio neranjiv, bogovi su ga koristili kao metu jer mu nikakve strele i noževi nisu mogli naškoditi. Ipak, Loki je od Frige izmamio tajnu, naoštrio je granu imele i dao je slepom bogu Hodu da gađa Baldra, koji mu je bio brat. Hod je, nesvestan šta čini, pogodio Baldra u srce i ubio ga.

Baldr je bio izvor dobrog i lepog na svetu, te je zlo polako preovladalo nakon njegove smrti. Loki je zbog ovoga svirepo kažnjen – okovan je utrobom svoga sina, a iznad njega je postavljena zmija koja neprestano luči svoj otrov na njega. Taj otrov u čašu skuplja Lokijeva žena Sigin, ali kada se čaša napuni, a ona ode da je isprazni, otrov kaplje na Lokijevo čelo, a on se od bolova tolilko grči da se zemlja trese. Po legendi, tako je nastao zemljotres. Kada se on jednog dana oslobodi, boriće se protiv drugih bogova, u završnoj bici, uz pomoć raznih smrtnih bića.

Ragnarok je završna bitka koja je deo proročanstva nordijske mitologije o budućem kraju sveta. U borbi će učestvovati svi i na kraju neće biti pobednika, već će mali broj preživelih začeti novi svet ispočetka. Baldr će tada vaskrsnuti i postaće vladar novog kosmosa.

Ipak, u Lokiju ima i malo dobrote, o čemu svedoči legenda o povratku Torovog malja. Naime, čuveni malj je ukrao div Trim, koji je pristao da ga vrati samo ukoliko se oženi boginjom Frejom. Prevejani Loki je rekao Odinu da obuče Frejinu odeću, ode na venčanje i na taj način otme i povrati svoj malj – Mjolnir.

piše: Aleksandra Vujić

septembar, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.