foto: Nevena Stajković

piše: Nevena Stajković

Pre nekoliko godina sam na Mapama nevidljivog Balkana videla sliku grafita u Kragujevcu koji je toliko sladak, da sam morala, prvom prilikom, i sama da odem da ga vidim i fotografišem. Prilično skriveno, na jednom od zidova fasade sporednog ulaza Prirodno-matematičkog fakulteta piše jednostavno Volim te. Hrabro sanjaj. Sudeći po smajlijima sačinjenim od dve tačke, crtice umesto nosa, koja je u današnje vreme potpuno demode, i zatvorene zagrade, pretpostavljam da je napisan sredinom dvehiljaditih, kada su mobilni telefoni tek počeli masovno da se upotrebljavaju.

foto: Nevena Stajković

Jedan bivši student Prirodno-matematičkog fakulteta otkrio mi je da se na ovom mestu ranijih godina održavao Šumadijski demo fest, te da je mesto umelo da bude veoma posećeno. Danas prostor oko sporednog ulaza na PMF izgleda pomalo oronulo i sivo, a živim i slatkim ga čine ovaj grafit i divna puzavica čije lišće, u skladu sa godišnjim dobima, menja boje, te nesvesno kreči fasadu gotovo svakog meseca u drugu nijansu.

Ako ikada budete u blizini Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, obavezno potražite ovaj grafit, slikajte ga i pošaljite nekom dragom. Jer – koliko smo puta bili u prilici da čujemo ili uputimo reči Hrabro sanjaj?

jun, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.