foto: Tijana Jovanović

piše: Tijana Jovanović

Lisabon kao prestonica Portugala važi za jedan od najstarijih gradova na svetu. Poznat je po prelepom istorijskom jezgru, šarenim portugalskim azulehos (pt. azulejos) keramičkim pločicama koje krase mnoge fasade, brdovitim ulicama i šarenim tramvajima koji saobraćaju gradom.

foto: Tijana Jovanović

Santa Husta lift (pt. Elevador de Santa Justa) nalazi se u istorijskom delu Lisabona, izgrađen je početkom 1900. godina i cilj je bio spojiti dva dela grada na potpuno različitim nadmorskim visinama. Danas je velika turistička atrakcija, ali vožnja nažalost traje jako kratko i ne dovoljno da se istraži lepota, umeće i fenomenalni spoj arhitekture, dizajna i inženjerstva star preko 120 godina.

foto: Tijana Jovanović

Karmel Samostan (pt. Convento da Ordem do Carmo) bio je osnovan 1389. godine. Nakon razornog zemljotresa 1885. godine u samostanu je uništeno preko 500 knjiga i nije bio bezbedan za život. Početkom 1900. godine samostan je renoviran, ali nažalost nakon još jednog zemljotresa koji je pogodio grad 1969. godine krov crkve je teško oštećen i nakon toga nije obnavljan.

foto: Tijana Jovanović

Belem kula (pt. Torre de Belém) nalazi se na severnoj obali Tagus reke, potiče iz 16. veka i izgrađena je radi utvrđenja i zaštite grada. U nekim spisima može se naći i informacija da je kula bila carina koja je vršila inspekciju brodova koji su dolazili iz dalekih zemalja.

foto: Tijana Jovanović

Manastir svetog Džeronima (pt. Mosteiro dos Jerónimos) nalazi se u blizini Belem kule, pod zaštitom je Uneska i sadrži posmrtne ostatke slavnog portugalskog istraživača Vaska da Game u čiju je čast i izgrađen davne 1500. godine. 

foto: Tijana Jovanović

Spomenik Otkrića (pt. Padrão dos Descobrimentos) nalazi se na obali reke Tagus, u blizini je manastira svetog Džeronima i slavi eru slavnih portugalskih otkrića tokom 15. i 16. veka. Ukoliko želite da saznate više o ovoj znamenitosti, možete pročitati tekst Spomenik otkrića iz maja 2023. godine.

foto: Tijana Jovanović

Muzej umetnosti, arhitekture i tehnologije (pt. Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia (MAAT)) važi za najpoetičniji muzej u Evropi i svojom formom krasi obalu reke Tagus i panoramski izgled Lisabona.

novembar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.