ilustracija: Bojana Đurić Sovilj

piše: Aleksandra Vujić

Slovenska boginja ljubavi, leta, plodnosti i lepote je Lada. Ona živi u Iriju, drugom svetu, do prolećne ravnodnevnice, a zatim se budi i vlada zemljom sve do kraja leta. Slično radi i Freja, koja deo godine provodi u podzemlju, ali i Persefona koja je deo godine u Hadu.

Lada je devojka svetlog tena, rumenih usana, zlatne, duge kose u kojoj je ponekad upleten venac od klasja žita. Njene životinje su petao, jelen, orao i mrav, a biljke koje su značajne za nju su maslačak, lipa, trešnja i božur. Ladine funkcije su slične Vesninim i Živinim, pa se nekada ove boginje i poistovećuju.


Svetkovine u čast Lade su vesele i šarene, pune igre i pesme. Momci tada pletu vence i stavljaju odabranim devojkama na kosu, a zatim igraju kola i pevaju ovoj boginji. Sveštenstvu je smetalo što su se Ladine pesme pevale i na crkvenim skupovima, pa su praznike udaljili od Ladinih dana (25. maj – 25. jun). Takođe, Sloveni su od trešnjinog drveta rezbarili likove bogova i molili Ladu da im donese plodonosnu zemlju i dovoljno kiše. Ladi su se molili i oni koji su imali prizemnije pobude i želeli su da budu lepši i zgodniji.


Upravo su po ovoj boginji Rusi nazvali svoju čuvenu marku automobila.


Za ovu boginju se vezuju i malo neobičniji rituali, pa su se tako neki praktikovali isključivo u ženskom društvu. Devojke su se nage okupljale oko vatre, koja je kod Slovena neretko imala magijsku moć, i na vratilo stavljale drvene konjske glave i na njima simulirale jahanje. U isto vreme bi palile koru drveta i držale ih iznad glave jedne od njih koja je imitirala Ladu i koja bi držala u rukama ivanjsko cveće. Još jedan od rituala vezan za Ladu je preskakanje vatre. Na taj način se pospešuje plodnost i štite ljudi i stoka od zlih sila.

Obred ladarice ili kraljice je takođe vezan za ovu boginju lepote. Na dan Svete Trojice okuplja se grupa mladih devojaka od kojih je jedna obučena kao kraljica, druga kao kralj, a treća kao barjaktar. Kraljica sedi u sredini dok oko nje igraju ostale devojke, a kralj i barjaktar igraju za to vreme sami za sebe. Tako kraljica ide od kuće do kuće i traži devojke za udaju. Osnovne odlike ovog rituala opisao nam je Vuk Karadžić.

jun, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.