KUŠ! REDAKCIJA:

Jovana Nikolić

Jovana Nikolić (MoonQueen) je istoričarka umetnosti koja, kao i većina istoričara umetnosti, voli da piše, crta i govori ljudima da umetnost ima potencijal da promeni svet (na bolje, razume se). Svoje nalete kreativnosti kanališe kroz pisanje tekstova i crtanje KUŠ!-ovog stripa, a u uredničkoj fotelji se oseća kao kod kuće, pošto to i jeste njena kućna fotelja. Osim sastava Šta ćeš biti kad porasteš, napisanog u osmom razredu, nije se ozbiljnije pripremala za ulogu novinara u kojoj se sada snalazi najbolje što ume. U tome joj pomaže višegodišnje volontersko iskustvo u različitim muzejima i galerijama, pisanje naučnih radova, blogova i loše ljubavne poezije, kao i zavidan broj dijaloga, rasprava i debata vođenih sa članovima KUŠ!-ovog tima u slobodno vreme. Vodi rubrike Priče iz dugog 19. veka i Slika/skulptura meseca.

 

Uroš Vučenović

Logoreik je rođen sa ljudskim imenom Uroš Vučenović, u izrazito mladom uzrastu, u Beogradu. Priča se da su prve reči bebe Uroša bile „nevalidan argument”, praćene manijakalnim smehom. Logoreik predstavlja delikatni ekvilibrijum kako lenjosti i intelektualne sporosti tako i odsustva ambicije i generalne neumerenosti. Njegova samoproklamovana svrha života je soljenje pameti, u radijusu od približno 25 metara, svim ljudima ali i, po potrebi, neanimiranim predmetima. Dobitnik je prestižne nagrade za doživotno studentsko delo Fakulteta Bezbednosti. Najveća njegova interesovanja predstavljaju nauka i filozofija, interesovanja kojima neprekidno i neuspešno pokušava da zarazi sve oko sebe i zbog kojeg je zavrbovan za KUŠ! od početka 2016. godine.

 

 

Ana Samardžić

Ana Samardžić je istoričarka umetnosti i kustos bez zbirke (poseban tip kustosa). Okoreli klasičar i devetnaestovekovac. Nakon završenih osnovnih i master studija, brojnih i dugogodišnjih volontiranja u muzejima i galerijama u Beogradu, praksi, kurseva, kongresa i predavanja, odlučila je da se za sad posveti pisanju. Možda jednog dana napiše trotomni roman, a možda i ne. U KUŠ! je došla na poziv urednice, ali dugo joj je trebalo da se nakani da počne da piše za ovaj volšeban časopis, delom i zbog njene blago lenje prirode (povremeno, kojekude). Sada, kada je upoznala ekipu KUŠ!-a, konačno može da kaže da je timski igrač, što nikada nije želela da stavlja u svoj CV, jer nikada to nije ni bila (to je ovog puta više do sjajnog tima, nego do nje). Ljubitelj je svih tipova listi, te se stoga u KUŠ!-u našla u ulozi autora rubrike Dese(r)t za kraj.

 

Igor Belopavlović

Igor Belopavlović – strah i trepet lektora, Mister Hajd Logoreikovom Dr Džekilu, onaj koji je uvek antiprotivan na sastancima KUŠ!-a (a uvek ima jedan takav inadžija). Generalno presmešan tip kad su interne fore u pitanju, ali pred širom publikom tj. vama, može biti dosadan. Piše kritike pozorišnih predstava i filmova, koje potpisuje pseudonimom Diletant, jer je čovek ekonomista u nastajanju, a i ne bi li ukazao na manjak ili barem manjak dostupnosti stručnih tekstova i kritika široj javnosti. 

 

 

 

Aleksandra Vujić

Aleksandra Vujić je studentkinja srpske književnosti i jezika, a u KUŠ!-u obavlja funkciju autora tekstova, ali se našla i na poziciji lektora. U svet lektorisanja je uvukla i kolegu Uroša Vučenovića, a zajedno se bore protiv lektorske noćne more – izvesnog Diletanta.  Kako je posao lektora na skali omraženih zanimanja odmah ispod kontrolora u gradskom prevozu, još uvek se nada beneficiranom radnom stažu i penziji u nekoj tropskoj zemlji pod hladom palmi. Najbolje je opisuju reči Čarlsa Bukovskog – Moje ambicije su hendikepirane lenjošću.

 

 

 

Filip Abramović

Rođen i odrastao u Beogradu. Nakon završenih studija Fakulteta primenjenih umetnosti, kao master konzervator-restaurator, rešio je da pospeši svoj doprinos očuvanju kulture pa je postao dizajner i glavni grafički urednik KUŠ!-a. Geek sa sklonošću ka sinergičnim i hibridnim delatnostima koja obuhvataju polja nauke, tehnologije i umetnosti.

 

 

 

 

Tamara Živković

Tamara Živković je studentkinja srpske književnosti i jezika sa ambicijom prekvalifikacije u IT stručnjaka. Kako joj je na putu prekvalifikacije trebala praksa odlučila je da za to iskoristi svoj matični časopis – i napravi mu sajt. Inače, kada ne bije bitke sa monstruoznim svetom tehnološkog napretka, zajedno sa Aleksandrom Vujić vodi rubriku Čitam i skitam i Prikaz knjige.

 

 

 

 

Pavle R. Srdić

Rođen na Teslindan 1989. godine, po obrazovanju master pravnik iz uže međunarodnopravne naučne oblasti (za laike: naginje ka diplomatiji), po profesiji advokat i to je sve što bi rekao o svojoj profesiji. Autodidakt na gitari, p(l)očetnik u sakupljanju gramofonskih ploča, posetilac koncerata popularne muzike kad mu obaveze to dozvole. Njegov doprinos u časopisu se svodi na rubriku Iz riznice hitova i, eventualno, davanje nekog pravnog saveta, ako je dorastao problemu („Dabogda vam ja nikad ne trebao’’). Aktivan na društvenim mrežama, hipersocijalan (u svakom smislu te reči). Smatra da lektori nemaju previše posla oko njega.

 

 

SARADNICI:

Sanja Gligorić

Sanja Gligorić je završila osnovne i master studije na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Pored matične katedre, neguje i ljubav prema francuskom, norveškom i nemačkom jeziku. Radno vreme provodi u svetu izučavanja književnosti, prevodilaštva, lektorisanja i metodike, a u slobodno vreme voli da se ušuška u ulozi novinara u domenu kulture. Pored pisane reči, smatra da svet pokreće i muzika, te stoga često luta njenim kuloarima i podrobnije ih istražuje. Autorka je mnogobrojnih književnih prikaza nastalih u saradnji sa međunarodnim izdavačkim kućama, kao i dvojezične monografije o Virdžiniji Vulf, koju smatra ključnom za dalje bavljenje naučnim radom i istraživanje britanskog modernizma. Od svih pitanja koja ne voli, gde sebe vidi u budućnosti je na samom vrhu, ali uvek spremno odgovori  uz osmeh – negde na putu, jurim sunce i šetam psa.

 

 

 

Srećko Radivojević

Od malena je gotovo opsesivno zaljubljen u umetnost i nikuda nije išao bez sveske i olovke. U toku pohađanja osnovne škole bio je aktivni učesnik ateljea Sezan. Srednju stručnu školu Tehnoart završio je na smeru Juvelir umetničkih predmeta, a nakit i rad u metalu njegova su strast. Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi, kako u okviru ateljea, tako i godišnjih izložbi u okviru srednje škole od kojih se ističe izložba u Etnografskom muzeju. Tri godine zaredom je učesnik Lajkovačke likovne kolonije, a već dve godine i festivala Dev9t. Student je istorije umetnosti, a sada, sa ponosom može reći da je i ilustrator KUŠ!-a. Zanimaju ga svi oblici umetničkog izražavanja.

 

 

Nevena Stajković

Rođena 1995. godine, studentkinja srpske književnosti i jezika sa komparatistikom i dugogodišnja aktivistkinja KOMPAS-a (Kreativnog omladinskog centra Pančeva za borbu protiv side). Vazda voli da ispravlja krive Drine i zato je: a)večita borkinja za toleranciju i antidiskriminaciju u svojoj okolini i šire b)lektorka u KUŠ!-u. Uživa u radu sa mladim, pametnim i kreativnim ljudima jer nema ničeg boljeg nego kad se entuzijazmi spoje. Draža joj je poezija od proze i Crnjanski od svih drugih pisaca.

 

 

 

Filip Nikolić

Filip Nikolić je rođen u Beogradu 1997. godine. Svojim bližnjima poznat je kao Ipi. Posle završene srednje Škole za dizajn upisuje Grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koji trenutno pohađa. U slobodno vreme voli da istražuje internet mimove, partija, otkriva podgrupe pop muzike i povremeno odigra poneku video-igricu. Za KUŠ! radi kao ilustrator i grafički dizajner.

 

 

 

 

Danica Čudić

Danica je ilustrator i diplomirani grafički dizajner. Inspiriše se, stvara i radi u Novom Sadu. Na pamet joj padaju stilizovane ilustracije i kolaži koji su često produkt preteranog razmišljanja (overtinkovanja) u toku radne nedelje.

U KUŠ!-u se ostvarila kroz ilustracije i grafike za naslovne strane. 

Do inspiracije dolazi zahvaljujući satima provedenim u moru umetničkih radova koje pronalazi u svojoj okolini i na internetu, pri čemu joj pomaže njena dečja radoznalost koju odbija da suzbije u svetu odraslih.

 

 

Jovana Lukić

Čega god da se dohvati, baci se na temeljno proučavanje istog. Neko vreme. Kratko. No, ubrzo joj dosadi. I tako u krug. Jedna od retkih oblasti koja ju je zadržala i kojoj je dala veći deo sebe (ponajviše živce i zglob desne ruke) je dizajn. Možemo, dakle, da kažemo da je po vokaciji svašta, u duši umetnik, u KUŠ!-u dizajner. Dizajnerka, da budemo politički korektni. Nervira je politička korektnost. Više se zalaže za istinu i slobodu govora. Dizajnerski principi, za razliku od ovih drugih, su joj poprilično labavi i zato „posao” u KUŠ!-u vidi više kao razbibrigu, zabavu i opuštanje jer sebi dopušta da se igra. U KUŠ! je zapala slučajno, ali je ostala upravo zbog te umetničke slobode. Dobro, i odlične ekipe!