KUŠ! REDAKCIJA:

Jovana Nikolić

Jovana Nikolić (MoonQueen) je istoričarka umetnosti koja, kao i većina istoričara umetnosti, voli da piše, crta i govori ljudima da umetnost ima potencijal da promeni svet (na bolje, razume se). Svoje nalete kreativnosti kanališe kroz pisanje tekstova i crtanje KUŠ!-ovog stripa, a u uredničkoj fotelji se oseća kao kod kuće, pošto to i jeste njena kućna fotelja. Osim sastava Šta ćeš biti kad porasteš, napisanog u osmom razredu, nije se ozbiljnije pripremala za ulogu novinara u kojoj se sada snalazi najbolje što ume. U tome joj pomaže višegodišnje volontersko iskustvo u različitim muzejima i galerijama, pisanje naučnih radova, blogova i loše ljubavne poezije, kao i zavidan broj dijaloga, rasprava i debata vođenih sa članovima KUŠ!-ovog tima u slobodno vreme. Vodi rubrike Priče iz dugog 19. veka i Slika/skulptura meseca.

Uroš Vučenović

Logoreik je rođen sa ljudskim imenom Uroš Vučenović, u izrazito mladom uzrastu, u Beogradu. Priča se da su prve reči bebe Uroša bile „nevalidan argument”, praćene manijakalnim smehom. Logoreik predstavlja delikatni ekvilibrijum kako lenjosti i intelektualne sporosti tako i odsustva ambicije i generalne neumerenosti. Njegova samoproklamovana svrha života je soljenje pameti, u radijusu od približno 25 metara, svim ljudima ali i, po potrebi, neanimiranim predmetima. Dobitnik je prestižne nagrade za doživotno studentsko delo Fakulteta Bezbednosti. Najveće njegovo interesovanje predstavljaju nauka i filozofija, interesovanje kojim neprekidno i neuspešno pokušava da zarazi sve oko sebe i zbog kojeg je zavrbovan za KUŠ! od početka 2016. godine.

Ana Samardžić

Ana Samardžić je istoričarka umetnosti i kustos bez zbirke (poseban tip kustosa). Okoreli klasičar i devetnaestovekovac. Nakon završenih osnovnih i master studija, brojnih i dugogodišnjih volontiranja u muzejima i galerijama u Beogradu, praksi, kurseva, kongresa i predavanja, odlučila je da se za sad posveti pisanju. Možda jednog dana napiše trotomni roman, a možda i ne. U KUŠ! je došla na poziv urednice, ali dugo joj je trebalo da se nakani da počne da piše za ovaj volšeban časopis, delom i zbog njene blago lenje prirode (povremeno, kojekude). Sada, kada je upoznala ekipu KUŠ!-a, konačno može da kaže da je timski igrač, što nikada nije želela da stavlja u svoj CV, jer nikada to nije ni bila (to je ovog puta više do sjajnog tima, nego do nje). Ljubitelj je svih tipova listi, te se stoga u KUŠ!-u našla u ulozi autora rubrike Dese(r)t za kraj.

Igor Belopavlović

Igor Belopavlović – strah i trepet lektora, Mister Hajd Logoreikovom Dr Džekilu, onaj koji je uvek antiprotivan na sastancima KUŠ!-a (a uvek ima jedan takav inadžija). Generalno presmešan tip kad su interne fore u pitanju, ali pred širom publikom tj. vama, jako dosadan. S obzirom na to da još uvek nije završio ekonomske studije (i ako je imao 100 bodova iz računovodstva), nema nikakva veća dostignuća iza sebe, osim velikog broja odgledanih predstava, filmova i serija. Ljubav prema njima je brižno negovao još od davnih dana amaterskog pozorišta. Kao jedan od dvojice članova koji nisu stručni u oblastima koje pišu, potpisuje se kao Diletant, ne bi li ukazao na manjak ili barem manjak dostupnosti stručnih tekstova i kritika široj javnosti. Pisao je kritike pozorišnih predstava i filmova, a od skoro je taj posao rado podelio sa kolegom, Nenadom Teslom.

Nenad Tesla

Rođen i odrastao u Beogradu 1988. godine, od ranog detinjstva  bio je deo društvenih promena koje su se dešavale oko njega. Od ’96 bio je sa roditeljima na ulicama i od tada ih nikada suštinski nije napustio. Upisao je filmsku režiju iz potrebe da iskazuje svoje ideje što bolje, a film mu je to i omogućio. Sve vreme ima osećaj da govori istu stvar ili da bar prenosi isti osećaj; potrebe za konstantnim promenama na kojima je i sam odrastao.

Najveći izazov sa kojim se suočava kroz vreme je čuvanje otvorenog stava prema novim životnim iskustvima uprkos otporu kulturne matrice iz koje potiče. Uvek radoznao. Uvek nezreo.

 

 

Aleksandra Vujić

Aleksandra Vujić je studentkinja srpske književnosti i jezika, a u KUŠ!-u obavlja funkciju autora tekstova, ali se našla i na poziciji lektora. U svet lektorisanja je uvukla i kolegu Uroša Vučenovića, a zajedno se bore protiv lektorske noćne more – izvesnog Diletanta.  Kako je posao lektora na skali omraženih zanimanja odmah ispod kontrolora u gradskom prevozu, još uvek se nada beneficiranom radnom stažu i penziji u nekoj tropskoj zemlji pod hladom palmi. Najbolje je opisuju reči Čarlsa Bukovskog – Moje ambicije su hendikepirane lenjošću.

 

Filip Abramović

Rođen i odrastao u Beogradu. Nakon završenih studija Fakulteta primenjenih umetnosti, kao master konzervator-restaurator, rešio je da pospeši svoj doprinos očuvanju kulture pa je postao dizajner i glavni grafički urednik KUŠ!-a. Geek sa sklonošću ka sinergičnim i hibridnim delatnostima koja obuhvataju polja nauke, tehnologije i umetnosti.

 

 

Tamara Živković

Tamara Živković je studentkinja srpske književnosti i jezika sa ambicijom prekvalifikacije u IT stručnjaka. Kako joj je na putu prekvalifikacije trebala praksa odlučila je da za to iskoristi svoj matični časopis – i napravi mu sajt. Inače, kada ne bije bitke sa monstruoznim svetom tehnološkog napretka, zajedno sa Aleksandrom Vujić vodi rubriku Čitam i skitam.

 

 

 

 

Dario Lainščak

Dario Lainščak je grafički dizajner koji se KUŠ!-ovom timu priključio na zimu i odmah napravio džumbus, na veliku radost svog kolege Filipa. Urednicima su se popeli na vrh glave sve dok nisu isterali svoje težnje za ribrendingom, zbog kojeg je danas KUŠ!-ov dizajn ovako sjajan. Prepoznaćete ga po pročišćenom minimalizmu. Profesionalan, tačan, entuzijastičan. Nikada pasivno-agresivan.

 

 

 

 

 

Pavle R. Srdić

Rođen na Teslindan 1989. godine, po obrazovanju master pravnik iz uže međunarodnopravne naučne oblasti (za laike: naginje ka diplomatiji), po profesiji advokatski pripravnik (daće Bog, uskoro sa položenim pravosudnim ispitom) i to je sve što bi rekao o svojoj profesiji. Autodidakt na gitari, p(l)očetnik u sakupljanju gramofonskih ploča, posetilac koncerata popularne muzike kad mu obaveze to dozvole. Njegov doprinos u časopisu se svodi na rubriku Iz riznice hitova i, eventualno, davanje nekog pravnog saveta, ako je dorastao problemu („Dabogda vam ja nikad ne trebao’’). Aktivan na društvenim mrežama, hipersocijalan (u svakom smislu te reči). Smatra da lektori nemaju previše posla oko njega.

 

 

SARADNICI:

Sanja Gligorić

Sanja Gligorić je filolog anglista. Smatra da za ispunjen život zaista nije potrebno mnogo – brdo knjiga i filmova, pregršt interesantnih članaka za prevođenje i isto toliko propratnih šolja kafe i čaja. Pored anglistike, opčinjena je skandinavistikom, kao i francuskim i nemačkim jezikom. U slobodno vreme luta kuloarima interneta i istražuje muzički univerzum, čita biografije najdražih umetnika i putuje. Volela bi da joj za rođendan neko pokloni TARDIS u kome bi udomila svu štenad ovog sveta, a i šire. Ako izuzmemo poslednju želju, skromnost joj je jača strana.

 

 

 

Srećko Radivojević

Od malena je gotovo opsesivno zaljubljen u umetnost i nikuda nije išao bez sveske i olovke. U toku pohađanja osnovne škole bio je aktivni učesnik ateljea Sezan. Srednju stručnu školu Tehnoart završio je na smeru Juvelir umetničkih predmeta, a nakit i rad u metalu njegova su strast. Učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi, kako u okviru ateljea, tako i godišnjih izložbi u okviru srednje škole od kojih se ističe izložba u Etnografskom muzeju. Tri godine zaredom je učesnik Lajkovačke likovne kolonije, a već dve godine i festivala Dev9t. Student je istorije umetnosti, a sada, sa ponosom može reći da je i ilustrator KUŠ!-a. Zanimaju ga svi oblici umetničkog izražavanja.

 

Marko Kolarović

Marko Kolarović je student istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kroz život landara vodeći se Del Bojovom uzrečicom „sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri!”,  pa se tako oprobao u brojnim zanimanjima, kao muzičar, juvelir, ko-kreator i dizajner časopisa, a od skoro i u vodama režije. Slobodno vreme provodi u ispijanju kafe, igranju stonog fudbala i rešavanju kvalitetne ukrštenice. U horoskop ne veruje, ali povremeno pročita onaj mesečni, za sve koje zanima rođen je u znaku raka.