foto: Ekaterina Shevchenko, izvor: Unsplash

piše: MoonQueen

Nema nikog srećnijeg od mene početkom decembra jer okretanje poslednjeg lista na zidnom kalendaru znači da je došlo vreme kupovine poklona, pisanja čestitki i kićenja jelke, bez osećaja griže savesti da to radim u nedolično vreme (čitaj: prerano). No, svakome ponekad ponestane ideja za darivanje dragih ljudi (priznajem, i meni), a kako se KUŠ!-ov tim svake godine trudi da otkrije i vama približi stvaralaštvo nekih divnih mladih i kretivnih ljudi, tako je decembar pravi mesec da se podsetimo tekstova iz 2021. godine koji nam praznične kupovine mogu učiniti lakšim.

Glinka

Za ljubitelje biljaka, sobnog cveća, unikatnih proizvoda, ali i entuzijasta po pitanju uređenja doma pravi izbor su Glinka saksije – ako do sada niste, upoznajte se sa radom Mirjane Starčević i odaberite neku od njenih raznobojnih glinkica. Bonus ideja – biljka božićna zvezda u Glinka saksiji pun je pogodak, a kao neko kome uzgoj bilo čega nikako ne ide od ruke mogu vam garantovati da je ova biljka otpornija nego što izgleda.

Ognj.enka

Vez, ručni rad, srednjovekovna estetika, potreba da se ponekad u životu osetite kao princeza iz bajke (ali ne Diznijeve adaptacije, već evropskog originala, naravno, sa srećnim krajem) – ako ste pronašli drugaricu, sestru, koleginicu, devojku ili mamu u ovim rečima, onda je pravi izbor za vaš poklon brend Ognj.enka jer ona upravo objedinjuje sve navedeno!

Joška hanmade

Još jedan divan poklon za drage dame je nakit Jovane Radenković, Joška handmade, rađen od porcelana, uz koju kap zlata. Osim nakita, u Jovaninoj radionici peku se i šoljice i tanjirići, a tokom prazničnih dana i veoma originalni porcelanski ukrasi za jelke.

Na pola puta

Ručno rađene ukrase za jelku, ali i mnoge druge ideje za poklone možete pronaći i u Radnom centru pančevačkog udruženja Na pola puta. Ovo udruženje okuplja mlade sa intelektualnim teškoćama, autizmom i drugim pervazivnim poremećajima, a jedna od aktivnosti kojima se bave je stvaranje različitih predmeta upotrebne ili dekorativne vrednosti koje kasnije prodaju. Novac prikupljen na ovaj način ulaže se dalje u izlete ili posete kafićima, bioskopima ili pozorišnim predstavama ovih kreativnih stvaralaca.

Heart Shaped Dolls

Za najmlađe, i one koji se tako osećaju, tu je neprevaziđena kraljica svih poklona – njeno veličanstvo – lutka. Ove godine predlažemo vam Heart Shaped Dolls Aleksandre Sanje Radić, devojke koja stvara unikatne lutke po želji kupaca i na taj način živi i svoj dečji san – kreiranje garderobe.

Obilje

A za one koji baš i ne preferiraju zimu i već čeznu za toplijim danima tu je brend Obilje koji vode Anja Popović i Nikolina Rašović. Ove dve devojke stvaraju činije, čaše, ovale, držače za nakit, ukrase za ogledala i podmetače za čaše od epoksidne smole u koju umeću cveće i bilje koje same sakupljaju i suše tokom godine. Obilje je pravi način da nekome u decembru darujete delić proleća ili leta!

Pokloni od papira

Osim uobičajenih predmeta, kakvi su komadi nakita, ukrasi ili igračke, dragim ljudima možete pokloniti i posetu izložbi, koncertu ili pozorišnoj predstavi. Iako ne pružaju mogućnost poigravanja sa ukrasnim papirom i mašnama, karte za kulturne odgađaje jesu među omiljenijim poklonima ljubiteljima umetnosti, stoga vam predlažemo da ponovo prelistate naše rubrike Pozorište, Iz ugla muzike i Prikaz izložbe i proverite šta je od ovih dešavanja trenutno aktuelno. Verovatno ne treba posebno naglašavati da će se ljubitelji pisane reči najviše obradovati dobroj knjizi, te ne zaboravite da zavirite i u rubriku Prikaz knjige u kojoj vas čeka mnoštvo sjajnih preporuka.

Srećan pretpraznični šoping svima koji slave!

decembar, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.