Zaplovite sa nama čamcem u topli april i odvešćemo vas do predivna dva svetionika na ušću Tamiša u Dunav. Društvo će vam praviti Kresnik, glavni junak još jedne priče o bogovima i herojima. Tu su i Ahilej i Odisej, učesnici Trojanskog rata, čijoj arete ćete moći da se divite u rubrici Čitam i skitam. Ostanete li još malo u ovim krajevima, saznaćete o čemu govori roman Poslije zabave Steva Grabovca, čija se radnja odvija tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, a o kojem možete čitati u Prikazu knjige. O položaju Srbije na političkoj sceni Evrope i sveta govori predstava Pasivno pušenje Zvezdara Teatra, o kojoj je pisao Đorđe.

Krenite južnije i posetite izložbu Erró u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, o kojoj je pisala Iva. Komšije preko Drine priredile su izložbu pod nazivom Umjetnici Banjaluke 2024. Detalje izložbe možete saznati u rubrici Mladi i kreativni jer vam prenosimo razgovor koji je Nemanja Tubonjić vodio sa Nikolinom Davidović, umetnicom i aktivistkinjom iz organizacije Humanitas.

Van Gog je, zagledan u nebo iznad San Remija i Overa, naslikao neka od svojih remek-dela, o kojima je MoonQueen skovala još jednu priču iz dugog 19. veka. Takođe na zapadu, u prelepoj Firenci, nastaje slika Flora Evelin de Morgan, koja je tema Slike meseca. Krenete li dalje, naletećete na Kanadu i Pajinu priču o Alani Majls, interpretatorki koja je opevala Elvisov revolucionarni pokret kukovima. Međutim, ljubiteljima dalekoistočne kulture Teodora u Usputnoj filozofiji donosi priču o japanskom konceptu životne svrhe zvanom ikigai koji, između ostalog, podrazumeva i nekoliko saveta za dug i ispunjen život.

                                                                                                                        Ovog aprila

                                                                                                                        pronađite ikigai

                                                                                                                        i negujte svoju arete

                                                                                                                        Želi vam

                                                                                                                        Urednica

 Nevena Stajković

Leave a Reply

Your email address will not be published.