Ovog decembra nordijska boginja Skadi zakucala nam je svima na vrata i donela zimu. Iskreni da budemo, zatekla nas je kako slušamo pesmu Last Christmas grupe Wham! o kojoj je pisao Pavle u ovomesečnoj Riznici. Zašto volimo ovu i mnoge druge pesme, odnosno muziku uopšte, objašnjava nam Marko. Možda zato što muzika pokreće telo na ples? Zato vas ovog meseca upoznajemo sa Tamarom Pjević, balerinom savremenog plesa, koja vam otkriva zašto voli svoj posao i kako balansirati u plesu i životu.

Obucite se toplo jer ćemo trknuti do Muzeja primenjene umetnosti na izložbu Na staklenom putu: umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji (1850–1950), o kojoj je pisala Jovana. Utefterite i kad u Jugoslovenskom dramskom igra predstava Čudo u ’Šarganu’ jer nam je Ivana preporučuje. Usput proverite poštansko sanduče jer ćete u njemu naći Razglednicu u kojoj vam Tijana šalje puno toplih pozdrava sa Kube, ovog puta iz Trinidada. Pročitajte Marijinu kritiku filma Crni Adam, pa prosudite izlazi li vam se iz toplog doma da biste otišli u bioskop ili ćete ostati i čitati knjigu Pokojnik drugog reda, o kojoj je pisala Tamara.

Ovog decembra opraštamo se od rubrike Detalj za kraj i imamo priliku po poslednji put da pogađamo detalj kog umetničkog dela nam je opisala Ana. Sa detaljima dela Katedrala Kiki Smit upoznao nas je Branislav, a da li je Napoleon na platnima Žaka-Luja Davida i Antoana-Žana Grosa predstavljan kao svetac ili kao bezdušnik otkiva vam Iva u još jednoj priči iz dugog 19. veka.

Dane obojene umetnošću,
plesom i muzikom,
dobro zdravlje
i da se čaša uvek blista u ruci
želi vam

Urednica,
Nevena Stajković

Živeli!


KUŠ! decembar 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.