Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Topli julski dani su pred nama, a ukoliko poput mene ne možete da dočekate beg iz grada i škripu peska pod stopalima, tu je 78. KUŠ! da vas barem na trenutak prenese iz gradske svakodnevice u neke lepše i egzotičnije krajeve. Naša Razglednica ovog meseca stigla je sa poštanskom markicom Grčke, sa jedne od najjužnijih tačaka evropskog kontinenta, Krita, kroz čiju će vas istoriju i kulturu, arheološke ostatke i kulinarske specijalitete provesti naša Tijana. Ljubitelje dalekih destinacija Slika meseca vodi u Meksiko i upoznaje sa lokalnom, danas mahom zaboravljenom, tradicijom stvaranja mozaičkih slika od perja.

Biti kao voda cilj je kojem češće težimo tokom leta, a ista ideja nalazi se u osnovi jedne od najuticajnijih istočnjačkih filozofskih škola, taoizma. O taoizmu i neophodnosti promene, puštanja i opuštanja pisala je Teodora, dok je iskonska žudnja čoveka za vodom kao izvorom života i zdravlja utkana duboko i u slovensku pagansku tradiciju, o čemu ćete čitati u Neveninom tekstu posvećenom dodolama i dodolskim pesmama. U srpskoj sredini prizivanje kiše bio je zadatak poveren mladim devojkama, devicama, a priču o jednoj francuskoj devici kojoj su više sile namenile zadatak epskih razmera čitaćete u rubrici posvećenoj 19. veku.

Izobilje vegetacije bilo je važno i indijanskim narodima koji su posledice izostanka hrane ovaplotili likom zlog duha Vendiga, koji je tema naše julske rubrike Bogovi i heroji. Vendigo je iz indijanskog folklora stigao do savremene kulture putem filma i video-igara, a kako se raznovrsna čudovista paganskih mitologija prikazuju u našem vremenu posredno je tema i intervjua koji smo ovog meseca vodili sa mladom ilustratorkom Nađom Tiodorović. Nađa je autorka stripa Zveri u nama koji aktuelizuje večni problem različitosti i (ne)uklapanja tinejdžera u društvo kroz motiv vampira, vukodlaka i drugih natprirodnih bića nateranih da pohađaju običnu srednju školu. Nađin strip je jedna od naših preporuka za predah i odmor ovog jula, zajedno uz knjigu Stotinu dana bez Lili, o kojoj je pisala Tamara, film Hustle ili posetu izložbi goblena otvorenoj tokom leta u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Rolerkoster dobrih vibracija i da pero uvek vagu preteže želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! jul 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.